Heiduk Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 mam jedno pytanko. Jaki płyn najlepiej do chłodnic uzywac w hondzie mtx 80 r2?Jaki płyn i Ile tego płynu ma być?? Dla mnie to ważne, musze kupić a cianko z kasą:/Z góry dziękuję za odpowiedz, A jak dacie mi odpowiedz, to mozecie ten temat usunąc do oczyszczalni, on nie będzie potrzebny tylko mnie są potrzebne informacje:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Moze byc zwykly koncentrat ze stacji benzynowej. Najlepiej jakbys sobie kupil litra motula specjalnie do chlodnic motocyklowych. A tak to z jakiegos shella czy bp i bedzie dobry. Wystrzegaj sie borygo z orlenu. A ile sie miesci ? Dokladnie Ci nie powiem ale litr na pewno starczy bez problemu a w mniejszych butelkach chyba nawet tego nie sprzedaja. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurek Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 A jak dacie mi odpowiedz, to mozecie ten temat usunąc do oczyszczalni, on nie będzie potrzebny tylko mnie są potrzebne informacje:P BŁĄD :!: :!: :!: :!: Ja też mam MTX-a i nie wiem jaki płyn zalać.A można z odpowiedziami tak kąkretniej. :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Ok konkretniej to kupujesz ktoryś z tych plynow http://www.sklep.larsson.com.pl/?a=c4&c=44...afe57c2e008bc8c Spuszczasz stary plyn i zalewasz nowym. Litrowe opakowanie spokojnie Ci starczy na jedna zmiane. Cos jeszcze nie jasne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurek Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Dobra, OK narazie wszystko jasne :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heiduk Opublikowano 29 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 http://www.sklep.larsson.com.pl/?a=c4&c=44f683a84163b3523afe57c2e008bc8c dobra a dokładnie moze byc ten drugi płyn co?? (Castrol Motorcycle Coolant)Bo ten pierwszy za 11zł coś mi się nie widzi :/ (Castrol ANTI FREEZE) to jest chyba dodatek a nie płyn coś wart:/ :roll: ten drugi się chyba do tego nadaje co??? [ Dopisane: 29-12-2005, 13:35 ]coś jeszcze znalazłem na temat "borygo" "Dowiedzialem sie po fakcie ze te czerwone Borygo nie jest zalecane doaluminiowych chlodnicOczywiscie ja wymienilem na czerwone bo tak mi doradzil ktos i zaczelo miciec z chlodnicy, okazalo sie ze to czerwone wchodzi w reakcje z aluminiumitam gdzie byla slabsza zaczelo puszczacNa szczescie dalo sie zrobic, ale swoje musialem zaplacic za pospawanie iposklejanie u goscia ktory naprawia chlodniceOd razu zalali mi wlasnie tym zielonym i powiedzieli zeby to lac"""""" 8) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fat Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Bo ten pierwszy za 11zł coś mi się nie widzi :/ (Castrol ANTI FREEZE) to jest chyba dodatek a nie płyn coś wart:/ :roll: ten drugi się chyba do tego nadaje co??? Po pierwsze to on nie kosztuje 11zl, tylko 20 z groszami - na stronie Larssona jest blad (nota bene juz od ponad roku...). Poza tym jest to zwykly, pelnowartosciowy plyn do chlodnic, a gwoli scislosci koncentrat (rozciencza sie woda destylowana). Plyn jak plyn, nic wiecej. Ja leje wlasnie ten. Cytuj https://www.instagram.com/fat_fabio/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Jak nie chcesz mieszac tego z woda destylowana to kup sobie Motul MOTOCOOL EXPERT-25, jest to litrowy pojemnik, wiec starczy Ci na pewno, nie trzeba mieszac nic tylko wlewasz. A poza tym jaki nie kupisz czy gotowy plyn czy koncentrat to z larssona wszystkie sie nadaja i beda dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Po pierwsze to on nie kosztuje 11zl, tylko 20 z groszami - na stronie Larssona jest blad (nota bene juz od ponad roku...). Poza tym jest to zwykly, pelnowartosciowy plyn do chlodnic, a gwoli scislosci koncentrat (rozciencza sie woda destylowana). Plyn jak plyn, nic wiecej. Ja leje wlasnie ten.W naszym salonie kosztuje 12 zeta w detalu( Larson nie zawsze jest najtańszy) i nie doradzam dolewać do niego zadnej wody nie tylko destylowanej. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fat Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 nie doradzam dolewać do niego zadnej wody nie tylko destylowanej.Z powodu ze? Na opakowaniu jest wyraznie napisane, ze jest to koncentrat i nalezy go rozcienczyc odpowiednia iloscia wody destylowanej (ilosc wody, czyli stezenie plynu zalezne od pozadanego zakresu temperatrur). http://www.castrol.com/castrol/productdeta...ntentId=6006468 Cytuj https://www.instagram.com/fat_fabio/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilvov Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 możecie mówić o tym samym płynie, ale Piotr Dudek mówi o płynie - 12zł, a Fat mówi o koncentracie za 20zł i to by się zgadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Z powodu dużych termicznych obciążeń w głowicy i na płaszczu wodnym cylindra jaj również małej objętości płynu. Po przeciążeniu silnika co często się zdarza młodym kierowcom temperatura przekracza 100 stopniC i woda zaczyna odparowywać powodując zwiększenie ciśnienia w układzie chłodzenia. Coś więcej na ten temat mogą powiedzieć kierowcy motocykli FZR600/750/1000 co się dzieje podczas palenia gumy. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fat Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 No dobrze, ale przeciez ten AntiFreeze jest koncentratem, a koncentrat ma zwykle to do siebie, ze po prostu jest gesty (a ten faktycznie taki jest) i trzeba go rozcienczyc przed uzyciem. To tak samo, jakbysmy pili syrop bez wody ;-) Skoro Castrol sprzedaje koncentrat i zaleca na opakowaniu jego rozcienczenie w odpowiednich proporcjach, to nie widze powodow dlaczego by tego nie robic. Mialem taki plyn wlany wlasnie w FZR 600 i jakos nic sie nie stalo. Cytuj https://www.instagram.com/fat_fabio/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darekcb500 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 W naszym salonie kosztuje 12 zeta w detalu( Larson nie zawsze jest najtańszy) i nie doradzam dolewać do niego zadnej wody nie tylko destylowanej. Nie rozumiem dlaczego tak myslisz Szp. Piotrze sam kończe szkołe i pracuje jako mechanik pojazdów samochodowych i powiem tak 1.Koncentrat płynu chłodniczego można nie rozcieńczać ale tylko w przypadku dolewki do układu z przestażałym płynem poto żeby np zwiekszyć mu temperature zamarzania 2. Pierwszy raz słysze żeby koncentrat płynu chlodniczego mieszać z wodą destylowaną :D służącym do uzupełnienia niedoboru elektrolitu w akumlatorze :D 3.Koncentrat jest przeważnie raz drozszy ze wzgledu na to że np. kupujiemy 1l. i z niego uzyskujiemy 2litry mieszajac go ze zwykła wodą im wiecej jej wlejemy to automatycznie spadnie nam głównie temperatura zamarzania Skoro Castrol sprzedaje koncentrat i zaleca na opakowaniu jego rozcienczenie w odpowiednich proporcjach, to nie widze powodow dlaczego by tego nie robic. Mialem taki plyn wlany wlasnie w FZR 600 i jakos nic sie nie stalo. Ja też nie widze żadnych powodów :mrgreen: Jaki płyn najlepiej do chłodnic uzywac w hondzie mtx 80 r2? Jaki kupisz taki bedziesz mial fakt jest taki ze żaden nie powinien narobić ci problemów nawet taki najtanczy z Makro czy Tesco one takze posiadają wiele uszlachetniaczy .Nie sugeruj sie że na opakowaniu pisze ci Motul czy Castrol . Cena jest wysoka a róznica miedzy najtańszym a najdroższym znikoma .Moim zdaniem nie warto przepłacać :P Pzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 2. Pierwszy raz słysze żeby koncentrat płynu chlodniczego mieszać z wodą destylowaną :D służącym do uzupełnienia niedoboru elektrolitu w akumlatorze :D No a z czym mieszać ? Z woda z kranu :?: Zawsze sie miesza z destylowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi