Mario_PL Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 witam pisze właściwie w imieniu mojego kuzyna ktory w wakacje kupił K 750 odrestaurował go do idealnego stanu (moze uda mi sie zdobyć fotki) i przyszla pora na rejestracje.Chce owy sprzet zarejestroać na zabytek tylko niewie jak do tego sie zabrać i co jest potrzebne do tego i jakie sa koszty . :?: z góry dzieki za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieczny student Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 Witaj! potrzebna jest ekspertyza rzeczoznawcy z PZMotu. płatna. ja namiary na pana speca dostałem w okienku w urzędzie. sporo z tym było ganiania, zarejestrowałem dopiero za 5tym razem :). ja jednak nie chciałem na zabytek, tylko na "nośnik wartości kolekcjonerskiej". i co ważne - spytaj sie jakie wyrazy (typu: "wartość zabytkowa", "unikat" i tym podobne, podnoszące znaczenie ekspertyzy) mają sie ukazać w ekspertyzie. u mnie sie czepili ze nie ma napisane "unikat" i że "ma on [w domyśle - motocykl] szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji w Polsce". gupia pudernica z okienka, nawet spec ją wyśmiał. ostrzegam cie przed tym, żebyś nie latał w te i na zad. mam nadzieje ze jednak nie trafisz na takie dziwolągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek775 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 Ja rejestrowalem tez jako unikat i ma szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji. Ta ekspertyza kosztowała prawie 200 zł. Trzeba być w posiadanieu dowodu rejestracyjnego (moze być anulowany ale ma być) lub/i umowy kup-sprzed. Przeglad tech. ok 60 pare zł, i w starostwie ok 100zł. Takie byłu stawki w sierpniu jak rejestrowalem swoja jawe jako unikat (poj. kolekcjonerski).Na zabytek trzeba wiecej kasy (konserwator zabytków, biala ksiega itp) i ewentualna złota blacha za 1 tys zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic...nish_rel=-10000Tu cos jest tylko ze dla aut. (tam na dole - o saabie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_PL Opublikowano 29 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 no wlasnie kolega chcial ze zlota blacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 Chce owy sprzet zarejestroać na zabytek tylko niewie jak do tego sie zabrać i co jest potrzebne do tego i jakie sa koszty . :?: z góry dzieki za pomoc :) Wedlug mnie nie warto rejestrowac sprzeta na zolte tablice... Wlasciwie korzysci z tego nie ma zadnych, PZU ma znizki dla weteranow szos nie zaleznie od posiadania zoltych lub bialych tablic. Jak masz zolta tablice nie mozesz opuscic granic kraju tyakim pojazdem bez pozwolenia konserwatora zabytkowm wiec jadac na glupi zlot za granice juz zaczynaja sie schody... Pozdrawiam Storm007XTZ 750, MW 750, M 67 ETZ 150http://www.bikepics.com/members/storm007pl/http://www.globetrotter.neostrada.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_PL Opublikowano 29 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 To chyba jak powiem to koledze to sie rozmysle ze zlotej blachy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajoss Opublikowano 29 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2005 slyszalem ze koles chcial wyrejestrowanego dwusuwa zabytkowego zarejestrowac jako zabytek na takie zolte blachy i to kosztowalo 500zl za opinie rzeczoznawcy i jeszcze oplaty w urzedzie jakies 100zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi