YARECK Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Szczerze mówiąc nie wiedziałem gdzie ów temat umieścić dlatego jest tu - w dziale moim zdaniem najbardziej ogólnym i motocyklowym.Interesuje mnie kwesti odczytywania oznaczeń literowych na motocyklach. Czy każdy producent ma swoją zasadę, którą kieruje się przy oznaczaniu czy jest to zasada ogólna dla większości marek?Co oznaczają poszczególne litery w owych oznaczenia? Jedyna co się domyślam, to to, że V w nazwie oznacza nic innego jak układ cylindrów, ale już inne litery są dla mnie szyfrem nie do odgadnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Chyba każdy producent stosuje swoje oznaczenia i nie ma tu żadnych scisłych regół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Kiedyś próbowałem sam rozkodowywać oznaczenia. W Hondzie wyszło mi że VF to oczywiście V Four i analogicznie VT to V Twin. W Yamasze TRX to Twin a SRX to Singiel.Przy innych modelach poległem. Honda w rzędówkach ma oznaczenie C ale nijak nie wiem czemu :roll: Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YARECK Opublikowano 21 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Ja też czasami próbuje samemu odszyfrowywać oznaczenia, ale chciałem się dowiedzieć czy może gdzieś to jest wyjaśnione bo nie wiem czy odszyfrowuje dobrze.Np. wydaje mi się że X w Yamahach może oznaczać że mamy do czynienia z czterosuwem no ale co dalej. Np. taki XT, XJR, XJ, TW, FJR i inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Mam wrażenie że X ma coś wspólnego z głowicą czterozaworową. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Mam wrażenie że X ma coś wspólnego z głowicą czterozaworową.No nie bardzo- XJ600 ma po 2 zawory na cylinder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 A FZX 5 na garnek :mrgreen: Roszyfrujcie sobie tak dla sportu skrót FZX :twisted: Zazwyczaj literka R oznacza związek ze sportem a jak masz podwojne R to juz wogole ;) Np. FJ - yamaha. Jej nastyępczyni fakt faktem troche bardziej sportowa choć nie do konca to FJRNakedy Yamahy to XJ (600-900) a ich największa siostra to XJRKiedys była FZ-ta później zrobiono supersporta i oznaczono FZR Hondy CB to nakedy a CBR to sporty (CBR 600 F to bardziej cywilizowana wersja a RR to typowy sport) Suzuki ma modele GSX (samo to naked) z eFem to sport-turyst a z eRem to przecinak. A kawa to już ma w ogóle namieszane (Z, ZR, ZX, ZXR, bla, bla bla...) ;) :arrow: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zazwyczaj literka R oznacza związek ze sportem a jak masz podwojne R to juz wogole Zgadza się. I praktycznie wszystkie japonie tak mają. Chociaż z tym FJ :arrow: FJR to żeś poszedł letko za daleko ;) Z Xem to faktycznie coś nie tak :roll: Macie jakiś pomysł na to C w Hondzie? Czemu pojawia się w rzędówkach? Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 No co bardziej sie na tym da powymiatac niz na FJ :mrgreen: Co do Hondy i CB :arrow: CBR to z tego co wiem to jest to po prostu oznaczneie fabryczne a nie kod. Ładnie fonetycznie brzmi SiBiaR Siiii Biiiiiii aaaaaaaaaaR :mrgreen: ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 No co bardziej sie na tym da powymiatac niz na FJ Nie na FJ ino na efdżej łantausendtuhandred :evil2: Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 or eFdżeJ 1K2 :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarianKa Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Przecież to prostenp. Yamaha TDM - Yamaha To Dobry Motocykl ;) Cytuj Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 hehe... Marian popracuj nad XTZ albo GSXR ;) Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 FZX - Fajny Zaje***ty Xtra (to żem spłodził :mrgreen: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarianKa Opublikowano 22 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2005 popracuj nad XTZ albo GSXR eXTremalny Złom, Genialna SeXy Rewelacja! Cytuj Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi