mateuszm Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Mamy z kolegą taki problem, że kiedyś ściągneliśmy z tarczy zacisk przy zmianie koła, po czym do garażu wszedł brat tego właśnie kolegi i wciskał sobie klamkę hamulca dotąd, aż klocki spotkały się ze sobą :P I w związku z tym mam pytanie- jak to zrobić, żeby tłoczek cofnąć i żeby klocki wróciły na swoje miejsce? Próbowaliśmu "ręcznie" ale nie idą... Pewnie jest zapieczony tłoczek, dlatego nie chcą wrócić. Czy konieczne jest w takiej sytuacji spuszczanie płynu z układu i dopiero wtedy cofanie tłoczka czy można to w jakiś inny śprytny sposób zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati27d Opublikowano 14 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 moze delikatnie srubokretem klocki rozewrzec albo jakims sciskiem wcisnac tloczki plynu nie musisz spuszczac jak tak daleko ci tloczki wyszly mogly wyskoczyc i powietrza nabrac w uklad wiec mozesz go pozniej odpowietrzyc no chyba ze wszytko bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszm Opublikowano 15 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 Śrubokrętem próbowaliśmy, ale nie ma szans- nawet nie drgnęły :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati27d Opublikowano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 a plyn wyciekl? moze tloczki wyszly ze swoich cylinderkow i sie zablokowaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduroguy Opublikowano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 Skoro tak ciezko cofnac to najlepiej wyjmijcie tloczek do konca i poczyście go (pewnie sie zapiekl i skorodowal). Po takim zabiegu spokojnie mozna cofac go ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszm Opublikowano 15 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 No ale jak wyjąć tłoczek, skoro szczęki są ze sobą mocno ściśnięte :? A przy obecnym stanie rzeczy tłoczka nie widać, nie ma nawet możliwości żeby go przemyć o czym już myślałem... [ Dopisane: 15-12-2005, 14:39 ]a plyn wyciekl? moze tloczki wyszly ze swoich cylinderkow i sie zablokowaly Płyn także nie wyciekł... Jest suchótko... Spróbuję może spuścić cały płyn z układu i wtedy próbować, bo nie widzę za bardzo innej mozliwości, chociaż nie wiem czy i to coś da, bo jakakolwiek próba rozszerzenia klocków np. śrubokrętem kończy sie obszczerbieniem okładzin klocków, ale może gdy nie będzie płynu będzie mniejszy opór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 moze odkrec odpowietrznik zeby cisnienie mialo gdzie zejsc (o ile takowy jest w DT) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwas Opublikowano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 Ja tez mialem taki problem i rozwiązałem go w taki oto sposób: odkręcasz odpowietrznik, wkładasz sobie śrubokręt albo coś podobnego pomiędzy klocki lub w inne miejsce żeby móc wcisnąć tłoczki, a twój kumpel cały czas ma naciskać klamkę, wtedy bez większego problemu wciśniesz tłoczki, nawet jezeli są zapieczone. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszm Opublikowano 16 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2005 OK dzięki :D Spróbuję w najbliższym czasie to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi