Skocz do zawartości

Wymiana oleju VFR 750 F 90'

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie stałem sie szczęśliwym posiadaczem czerwono czarnej VFRki :-)

i mam kilka pytań co do oleju, pierwsze by może głupie dla niektórych:

w jaki sposób sprawdzic poziom oleju opierając na gwincie bagnet czy wkręcając go?

A pytyanie następne to jaki wlac olej, niestety z poprzednim właścicielem nie mam kontaktu i nie wiem co ona tam zalewał.

Sprawdzając olej nie wkręcaj bagnetu, tylko tak jak napisałeś oprzyj na gwincie.

Jeżeli nie wiesz co jest obecnie zalane, to proponuję wymianę całego oleju... Przynajmniej będziesz miał pewność na czym jeździsz i kiedy wymieniłeś.

Jeżeli nie wiesz co jest obecnie zalane' date=' to proponuję wymianę całego oleju... Przynajmniej będziesz miał pewność na czym jeździsz i kiedy wymieniłeś.[/quote']

Własnie własnie, tak zamierzam tylko co tam zalac najlepiej, jakie oleje sie nadają do VFRy i który z nich jest jakiś w miare dobry?

Ok, dzieki wielkie, możesz mi powiedzie ile tam oleju wchodzi? bo sie w serwisówce nie moge doczytac

[ Dopisane: 04-12-2005, 19:41 ]

ok, już wyczytałem w jakimś poście ze 3 litry wchodzą :-) dzięki

[ Dopisane: 04-12-2005, 20:43 ]

Jeszcze tylko jedna sprawa... poziom sprawdza się jak moto stoi na centralce czy jak stoi na kolach?

Witam.Moj brat mial VFR 1995- jezdzil tylko na syntetyku Castrola-nie pamietam ile wchodzilo, ale sprawdza sie jak moto jest na kolach i bagnetu nie wkecaj tylko opieraj na gwincie.

Od wymiany do wymiany 0 zuzycia oleju! Pozdr.Janek.

Co ciekawe, w większości motocykli sprawdza się olej na kołach, sporo z nich nawet nie ma centralnej podstawki, albo jest ona akcesoryjna.

Wróćmy do Hondy. W serwisówce Climera napisali, że sprawdzać na kołach, a nie na centralnej podstawce :-) :!: . Jak widać, co źródło, to inne dane. Gadałem dzisiaj z Yacem, powiedział, że w instrukcji obsługi motocykla ma zdaje się napisane też o centralnej podstawce, tak jak w tym skanie. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że w VFR stan na kołach jest o około 0,5 cm wyższy, niż na centralce. Ostatnio sprawdzałem te różnice.

Pozdro, Paweł

Zaryzykuje centralke skoro tak w instrukcji pisze albo zrobie sobie średnia z poziomu na centralce i bez, a tak btw. to mógłby mi ktoś podesłac instrukcje albo jakiegos manuala porządnego bo jedyne co znalazłem to siakaś okrojona wersja, nie ma tam zbyt wiele.

Jak ktos ma to niech podesle na [email protected] bede wdzięczny.

Dzieki i pozdrawiam.