merfi Opublikowano 3 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2005 Witam Jestem posiadaczem bolida o nazwie cinquecento i troszke mi szybki z tyłu parują (nawet jak jestem trzeźwy) w związku z tym chce przyciemnić szybki z tyłu Znacie może jakiś dobry sposób na oklejanie tzn chodzi mi o dobrą instrukcję Wiadomo że na kasie nikt nie lezy przyanajmniej nie ja i dlatego nie chce spieprzyć sprawyDziękuje z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio114 Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 witam cie sprawa prosta choć czasochłonna1.kupić folię na allegro bądz na giełdzie koszt od 20 do 30 zł2.trzeba wyciągnąć szyby najlepiej bo jak robic to raz a konkretnie3.umyc je dokładnie i osuszyc4.przyłożyćfolie do szyby i uciąć kawałek jaki nam wystarczy na daną szybe5.przygotować płyn do mycia naczyń 50%wody w jakimśdozowniku chodzi o to żeby łatwo rozpryskać na szybie.6.rozwarstwiamy folie i pryskamy żeby nam sie nie skleiła w rękach najlepiej to robić w 2 osoby 7.układamy folije na szybie wycinamy nożykiem który jest (powinien być)w zestawie kontury tak aby nam pasowało folia nie może wystawaćpoza szybe8.jak już mamy to ułożone i wycięte wypychamy wode z płynem delikatnie żeby nie uszkodzić foli.9.jak już nie bedzie wody ani powietrza między folią a szybą wycinamy folie na szybie 2 3 milimetry od krawędzi tak będzie łatwiej pozbyc się powietrza .i czekamy aż wyschnie można pomagać suszarką ale min 3 godz .10.jak już mamy pięknie wysuszone bierzemy taśme izolacyjną i oblepiamy nią szybe do okoła tak żeby chwyciła folije od 1 i od 2 stronny zabieg ten ułatwi nam wsadzenie szyby spowrotem a w szczególności tylniej bo trzeba to robic delikatnie a można czasami pore godzin roboty zepsuc w 20 sek .z bocznymi nie ma problemu chyba że są też na uszczelkach to dalej tzreba uważać . tak to mniej więcej wygląda powodzenie i ogromnej cierpliwośc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Empire Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 Ale spodziewaj się mandatu, poniewaz nie wolno miec przyciemnionych szyb z przodu ani z tyłu...Tylko po bokach mozesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merfi Opublikowano 4 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 No akurat z tyłu to moż na kolego, nie będe się przechwalał ale już troche autami śmigam aktualnie jest to Man z naczepą i jakoś tylniej szyby wcale nie mam Pozdrawiam [ Dopisane: 04-12-2005, 11:54 ]radzio114 wielkie dzieki Czyli musze spryskać szybe ( jakim płynem ) i na mokro przylepiać Jesli będziesz tak milyi napiszesz na co szczeglnie zwracać uwage bede bardzo wdzięczny Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 Ale spodziewaj się mandatu' date=' poniewaz nie wolno miec przyciemnionych szyb z przodu ani z tyłu...Tylko po bokach mozesz[/quote']przedniej i bocznych z przodu nie mozna przyciemniac, chyba ze 80% widocznosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio114 Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 obojętnie jaki płyn do mycia naczyń im gęstrzy tym lepszy i tylko cirpliwośc nic na siłe .wszystko powoli i dokładnie bo wystarczy tylko 1 błąd i posprzątane .powodzenia mi sie udało juz w 7 autach ale początki były trudne :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasiek Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 przedniej i bocznych z przodu nie mozna przyciemniac' date=' chyba ze 80% widocznosc[/quote'] Jesli szyba zostala fabrycznie przyciemniona to niewolno nakladac jakiejkolwiek folii..(mowa o przednich bocznych) Nawet maluszki mialy dymione szyby juz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowo Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 Nałóż delikatną folie na przód i o stopie ciemniejszą na tył. Róznicy w zasadzie nie widać bo auto ładnie sie zaciemnia. U mnie wygląda to tak: http://cimoch.org/a3/zlot/Data/page.htm?18,0http://cimoch.org/a3/zlot/Data/page.htm?5,0 Jest to delikanta folia, akle dzięki temu nie problemu z przeglądem i pieskami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-985 Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 Ojciec ma przyciemnione z tylu na klapie i z ztylu na bocznych szybach i nic nikt sie nie czepia . W Firmie gdzie mu przyciemniali mowili ze tak jak jest to może byc a tylko przednia szyba i przednia boczna niemoże byc przyciemniona aczkolwiek sa tacy co przyciemniają. Co do samego tego faktu przyciemniania to ja radze dac to do jakieś firmu tym sie zajmującej. Ja prubowałem przyciemniac szybe to zanic w świecie niechciało mi to wyjśc tak jak chciałem. Cała technologia przyciemniania polega na spryskaniu szyby i foli woda. Nałozenia foli ładnie ja wyrównac itd i czekać aż wyschnie... Wydaje się proste a trudno jest to zrobić idealnie. i troszke mi szybki z tyłu parują (nawet jak jestem trzeźwy No ale jak przycienisz to itak dalej beda parowac :) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 Ale spodziewaj się mandatu' date=' poniewaz nie wolno miec przyciemnionych szyb z przodu ani z tyłu...Tylko po bokach mozesz[/quote'] To okurat jest tak: przednie boczne mogą być przyciemnione 30%, a za tylną boczną i tylna to możesz sobie nawet dykte włożyć i żaden policjant nie ma prawa się przyczepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasiek Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 To okurat jest tak: przednie boczne mogą być przyciemnione 30% Bzdura!!!Przednie boczne maja miec przepuszczalnosc swiatla 70 % (lub cos tym stylu :mrgreen: ) Jesli chodzi o przyciemnienie to szyba nie moze byc pokryta zadna folia... nawet bezbarwna antywlamaniowa jesli zostala juz przyciemniona przez producenta. Teraz chyba tylko auta zabytkowe nie maja przyciemnionych szybek. Wiec jesli nalozysz jakakolwiek folie na przednie boczne szybki to musisz sie liczyc z mozliwoscia zatrzymania dowodu rejstracyjnego. Aczkoliek roznie to z tym jest.. ja mam wszystkie szybki przyciemnione najciemniejsza folia jaka jest dostepna i ani razu nie mialem problemow z policja :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakal Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 toowdie napisał: To okurat jest tak: przednie boczne mogą być przyciemnione 30% Bzdura!!! Przednie boczne maja miec przepuszczalnosc swiatla 70 % (lub cos tym stylu ) hehe Jesli szyba jest przyciemniona w sposób obnizający jej przepuszczalnosc o 30% to chyba normalne ze po tym zabiegu przepuszcza jeszcze 70% swiatła :P :P :lol: :lol: :) ;) :-D :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TUREK Opublikowano 4 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2005 toowdie napisał: To okurat jest tak: przednie boczne mogą być przyciemnione 30% Bzdura!!! Przednie boczne maja miec przepuszczalnosc swiatla 70 % (lub cos tym stylu ) hehe Jesli szyba jest przyciemniona w sposób obnizający jej przepuszczalnosc o 30% to chyba normalne ze po tym zabiegu przepuszcza jeszcze 70% swiatła :P :P :lol: :lol: :) ;) :-D :-D problem w tym, że fabrycznie szyba mimo, że tego " nie widać " ma już przepuszczalność własnie coś około 70% :!: :!: i Tasiek ma racje. pees. ja tylko dodam od siebie, że kup dobra firmową folię a nie jakieś badziewie bo dobra folia to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowo Opublikowano 5 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2005 aaa i pamiętaj o jednym podczas przyciemniania. Jeśli masz szybko mocno w łuk wygiętą, bez podgrzewania sie nie obejdzie. No chyba ze zrobisz to z kilku kawałków, ale to bedzie lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasiek Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 pees. ja tylko dodam od siebie, że kup dobra firmową folię a nie jakieś badziewie bo dobra folia to podstawa. Proponuje SunGard czy jak sie to pisze. Sprawdzone :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi