Skocz do zawartości

Nie motocyklowy Przyciemnianie szyb w aucie??

merfi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jestem posiadaczem bolida o nazwie cinquecento i troszke mi szybki z tyłu parują (nawet jak jestem trzeźwy) w związku z tym chce przyciemnić szybki z tyłu Znacie może jakiś dobry sposób na oklejanie tzn chodzi mi o dobrą instrukcję Wiadomo że na kasie nikt nie lezy przyanajmniej nie ja i dlatego nie chce spieprzyć sprawy

Dziękuje z góry za pomoc

witam cie sprawa prosta choć czasochłonna

1.kupić folię na allegro bądz na giełdzie koszt od 20 do 30 zł

2.trzeba wyciągnąć szyby najlepiej bo jak robic to raz a konkretnie

3.umyc je dokładnie i osuszyc

4.przyłożyćfolie do szyby i uciąć kawałek jaki nam wystarczy na daną szybe

5.przygotować płyn do mycia naczyń 50%wody w jakimśdozowniku chodzi o to żeby łatwo rozpryskać na szybie.

6.rozwarstwiamy folie i pryskamy żeby nam sie nie skleiła w rękach najlepiej to robić w 2 osoby

7.układamy folije na szybie wycinamy nożykiem który jest (powinien być)w zestawie kontury tak aby nam pasowało folia nie może wystawaćpoza szybe

8.jak już mamy to ułożone i wycięte wypychamy wode z płynem delikatnie żeby nie uszkodzić foli.

9.jak już nie bedzie wody ani powietrza między folią a szybą wycinamy folie na szybie 2 3 milimetry od krawędzi tak będzie łatwiej pozbyc się powietrza .i czekamy aż wyschnie można pomagać suszarką ale min 3 godz .

10.jak już mamy pięknie wysuszone bierzemy taśme izolacyjną i oblepiamy nią szybe do okoła tak żeby chwyciła folije od 1 i od 2 stronny zabieg ten ułatwi nam wsadzenie szyby spowrotem a w szczególności tylniej bo trzeba to robic delikatnie a można czasami pore godzin roboty zepsuc w 20 sek .z bocznymi nie ma problemu chyba że są też na uszczelkach to dalej tzreba uważać .

tak to mniej więcej wygląda powodzenie i ogromnej cierpliwośc :)

No akurat z tyłu to moż na kolego, nie będe się przechwalał ale już troche autami śmigam aktualnie jest to Man z naczepą i jakoś tylniej szyby wcale nie mam Pozdrawiam

[ Dopisane: 04-12-2005, 11:54 ]

radzio114 wielkie dzieki

Czyli musze spryskać szybe ( jakim płynem ) i na mokro przylepiać Jesli będziesz tak milyi napiszesz na co szczeglnie zwracać uwage bede bardzo wdzięczny Pozdr

obojętnie jaki płyn do mycia naczyń im gęstrzy tym lepszy i tylko cirpliwośc nic na siłe .wszystko powoli i dokładnie bo wystarczy tylko 1 błąd i posprzątane .powodzenia mi sie udało juz w 7 autach ale początki były trudne

:twisted:

przedniej i bocznych z przodu nie mozna przyciemniac' date=' chyba ze 80% widocznosc[/quote']

Jesli szyba zostala fabrycznie przyciemniona to niewolno nakladac jakiejkolwiek folii..(mowa o przednich bocznych)

Nawet maluszki mialy dymione szyby juz...

Nałóż delikatną folie na przód i o stopie ciemniejszą na tył. Róznicy w zasadzie nie widać bo auto ładnie sie zaciemnia. U mnie wygląda to tak:

http://cimoch.org/a3/zlot/Data/page.htm?18,0

http://cimoch.org/a3/zlot/Data/page.htm?5,0

Jest to delikanta folia, akle dzięki temu nie problemu z przeglądem i pieskami :)

Ojciec ma przyciemnione z tylu na klapie i z ztylu na bocznych szybach i nic nikt sie nie czepia . W Firmie gdzie mu przyciemniali mowili ze tak jak jest to może byc a tylko przednia szyba i przednia boczna niemoże byc przyciemniona aczkolwiek sa tacy co przyciemniają.

Co do samego tego faktu przyciemniania to ja radze dac to do jakieś firmu tym sie zajmującej. Ja prubowałem przyciemniac szybe to zanic w świecie niechciało mi to wyjśc tak jak chciałem. Cała technologia przyciemniania polega na spryskaniu szyby i foli woda. Nałozenia foli ładnie ja wyrównac itd i czekać aż wyschnie... Wydaje się proste a trudno jest to zrobić idealnie.

i troszke mi szybki z tyłu parują (nawet jak jestem trzeźwy

No ale jak przycienisz to itak dalej beda parowac :) ;)

Ale spodziewaj się mandatu' date=' poniewaz nie wolno miec przyciemnionych szyb z przodu ani z tyłu...Tylko po bokach mozesz[/quote']

To okurat jest tak: przednie boczne mogą być przyciemnione 30%, a za tylną boczną i tylna to możesz sobie nawet dykte włożyć i żaden policjant nie ma prawa się przyczepić

To okurat jest tak: przednie boczne mogą być przyciemnione 30%

Bzdura!!!

Przednie boczne maja miec przepuszczalnosc swiatla 70 % (lub cos tym stylu :mrgreen: ) Jesli chodzi o przyciemnienie to szyba nie moze byc pokryta zadna folia... nawet bezbarwna antywlamaniowa jesli zostala juz przyciemniona przez producenta. Teraz chyba tylko auta zabytkowe nie maja przyciemnionych szybek. Wiec jesli nalozysz jakakolwiek folie na przednie boczne szybki to musisz sie liczyc z mozliwoscia zatrzymania dowodu rejstracyjnego. Aczkoliek roznie to z tym jest.. ja mam wszystkie szybki przyciemnione najciemniejsza folia jaka jest dostepna i ani razu nie mialem problemow z policja :mrgreen:

toowdie napisał:

Bzdura!!!

Przednie boczne maja miec przepuszczalnosc swiatla 70 % (lub cos tym stylu )

hehe Jesli szyba jest przyciemniona w sposób obnizający jej przepuszczalnosc o 30% to chyba normalne ze po tym zabiegu przepuszcza jeszcze 70% swiatła :P :P :lol: :lol: :) ;) :-D :-D

toowdie napisał:

Bzdura!!!

Przednie boczne maja miec przepuszczalnosc swiatla 70 % (lub cos tym stylu )

hehe Jesli szyba jest przyciemniona w sposób obnizający jej przepuszczalnosc o 30% to chyba normalne ze po tym zabiegu przepuszcza jeszcze 70% swiatła :P :P :lol: :lol: :) ;) :-D :-D

problem w tym, że fabrycznie szyba mimo, że tego " nie widać " ma już przepuszczalność własnie coś około 70% :!: :!: i Tasiek ma racje.

pees. ja tylko dodam od siebie, że kup dobra firmową folię a nie jakieś badziewie bo dobra folia to podstawa.