Skocz do zawartości

CO TO ZA WSK??

Gość gucio.motocyklista
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem niedawno zamiar załozyc podobny temat. Właśnie o silnikach typu 3.40, 3.41 i 3.42. Wyszły one w ogóle seryjnie? Pisze o nich troche w książce "Motocykle WSK". Były one tylko montowane do niby prototypowych medeli M26 i M30 (sokół)? Od jednych słusze, że te dwa ostatnie modele były tylko prototypami i nie ma mozliwości, że ktos taki posiada, od innych, że jednak mozna spotkac M30. Sam nie wiem.

Wsk z silnikiem 3.42(3.42 silnik pojemnosci 125, 3.41 silnik pojemnosci 175) była na allegro jakiś rok temu :) silniki były 5 biegowe i cholernie nowoczene... nowatorskie rozwiazanie sprzęgła, system przepłukania 4 kanałowego, nowy korbowód, inny kształt komory spalania, 5 biegowa skrzynia biegów... i 18KM(3.41). Stosunek mocy do wagi lepszy niż w MZ ... Do tego miała dojść sztywniesza rama koła z stopów lekkich, tarczowe hamulce obu kół, całkowicie nowy bak..

Zdjecia prototypów.. www.polmot.prv.pl -> galeria -> zlot swidnika lub coś podobnego;)

Silnik W2B2EX(puxniej oznaczanyS). Moc 15KM przy 6800obr/min... silnik wyposązony w inny gaxnik(bing26) i inny zapłon(SEM).. (jesli był na magazynie).

Rama motocykla wzmocniona w okolicy podnóżków... dodatkowa spodnia osłona na silnik. Mały bak.. (w przypadku Sporta 1 garbaty z blachami chromwanymi[jesli były na magazynie]). Możliwośc załozeniainnej ołony lańcucha i zebatki 55z. Zawieszenie przednie na rurach o grubszyć ściankach i półkach aluminiowych .. LAmpa przednia mocowana w sportowy sposób. Prędkosciomierz i stacyjka montowana na stalowej półce.. w 2 oddzielnych kielichach, stalowych (w starszych typach)lub plastikowych. Kierownica szersza(nie pamiętam rzomiaru moge zmierzyć dlachętnych) z poprzeczką(potem z racji oszczędnosci szersza bez poprzeczki).

Wie ktoś od którego roku zaczeli w WSK125 robić kwadratowe błotniki ?

Wiem że 1984 miały juz kwadratowe, a 76` jeszcze okrągłe, wie ktos dokładnie ?

PS. Ja wlaśnie szukam takich aluminiowych półek, ma ktoś takie (jak co to na PW)?

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Według mnie to jest WSK kos.

Pozdro

Która WSK według ciebie to KOS - ta z prospektu???????

Jeśli tak, to sorki, ale może najpierw poczytaj co napisali inni - a potem zabieraj głos;

Ps;

Jeździsz na WSK i modeli nie rozróżniasz??????

Edytowane przez Paolo350