Skocz do zawarto艣ci

A co nalezaloby wiedziec o GPZ 1100 Horizont?

Rekomendowane odpowiedzi

Jezdze sobie od dluzszego czsu NTVem i zastanawiam sie powoli nad zmiana moto. W gre wchodzi obudowana rzedowka o slusznej pojemnosci. Moj wzrok ostatnio przykul wlasnie Horizont. Nie mam najlepszego zdania o kawasaki (ech te stereotypy;-) i nie moge znalezc zbyt wielu informacji na temat tego moto w necie.

Wiem jedno: bardzo mi sie podoba, ma odpowiednia moc, nisko poprowadzone tlumiki, centralna, obszerne owiewki i czesto wystepuje w przyrodzie z kuferkami.

Moze sa na forum osoby, ktore mialy kontakt z tym modelem i potrfia przeprowadzic analize SWAT :) (slabe i mocne strony) pod kontem uzywania motorzyka do turystyki z umiarkowanymi predkosciami.

Z gory dzieki

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Ja r贸wnie偶 bra艂em pod uwag臋 rz臋dow膮 czw贸rk臋, nawet upatrzy艂em sobie modej XJ 900 S Diversion i tak by艂em w niego zapatrzony, 偶e kupi艂em BMW R850R 8O i nie 偶a艂uj臋, kto艣 z forum zwr贸ci艂 mi uwag臋 na to, 偶e istniej膮 jeszcze inne modele. Czasami warto sprawdzi膰 inne sprz臋ty, zima d艂uga b臋dzie :) . Niestety o sprz臋cie o kt贸ry pytasz prawie nic nie wiem. Powodzenia w szukaniu nowego moto :lapagora:

Odno艣nik do komentarza

Witam!!!! Swojego czasu jecha艂em kupi膰 motocykl i wiedzia艂em 偶e bede wybiera艂 spo艣r贸d 2 XJ900 94' (czarna) i Gpz 1100 95' (czerwona).Tak doko艅ca nie by艂em pewien co wybra膰 bo zawsze twierdzi艂em 偶e yamaha to yamaha.Dojecha艂em na miejsce zakupu i...... pierwszego zobaczy艂em HORIZONTA- nogi z waty dosta艂em,XJ ju偶 nie chcia艂em ogl膮da膰.Kupi艂em Gpz 1100 bo mi sie przede wszystkim podoba艂,jest wielki, ma silnik od ZZr 1100 ale zmniejszon膮 moc do 129KM (100Nm) dzi臋ki czemu ci膮gnie z najni偶szych obrot贸w (wiem 偶e to zabojstwo dla silnika ale jad膮c na 6-ce 40mk/h ci膮gnie jak byk.r贸wno oddaje moc i nie ma jaki艣 tam dziur w zakresie ca艂ych obrot贸w a ma ich 11000 (najwiekszy moment ma przy 7000 a moc przy 9000).艁adnie i cicho pracuje silnik co mnie zdziwi艂o jak go艣膰 go odpali艂 pierwszy raz.Jest ci臋偶ki 240kg ale przy tej masie jad膮c moto nawet 200-220 wiatr nie jest taki uporczywy motocykl trzyma sw贸j tor jazdy nawet przy wiekszym podmuchu.Tym motocyklem mo偶na nawet nie藕le poszale膰 dzi臋ki dobrym przyspieszeniom ok.2.9 sek-100 na jedynce ma 100.Posiadm go od kwietnia 2005 i jeszcze ani razu mnie nie zawi贸d艂.Ostatnio te偶 chcia艂em sie dowiedzie膰 troche na temat tego moto ale zauwa偶y艂em 偶e w necie rzeczywi艣cie nie wiele jest o tym modelu.Znalaz艂em osobe kt贸ra ju偶 jaki艣 czas je藕dzi HORIZONTEM i jego opinia by艂a taka ; S艁ABE PUNKTY

-trzecia panewka ma tendencje do zacierania sie (偶eby sie tego ustrzec to OLEJ LAC DO MAXA!!)

-kranik po jakim艣 czasie przepuszcza wi臋c warto zaopatrzyc sie w dodatkowe uszczelki , ale podobno mo偶na zamontowa膰 od ZRX1200-powinien pasowac (mi sie jeszcze nic takiego nie sta艂o)

-dost臋pno艣膰 czesci s艂aba (my艣le 偶e tu bardziej chodzi oo plastiki itp) bo silnik to raczej ma podzespo艂y z zzr1100 --CHOCIA呕 TEGO NIE JESTEM JESZCZE PEWIEN NA 100%

ZALETY

-wygoda,prowadzenie,elastyczno艣膰 silnika,艂adowno艣膰

przede wszystkim pasa偶er ma super wygodnie dzi臋ki du偶ej kanapie;)

Nic doda膰 nic uj膮膰 po prostu fajne moto.Ja mam problem z dostaniem wype艂nienie do owiewki i licznik贸w bo jest pop臋kana.Je偶eli bedziesz mia艂 jakie艣 pytania co do moto to wal na PW. aha jeszcze pr臋dko艣膰 max. my艣le 偶e nie jest najwa偶niejsza ale oscyluje w granicach 254km/h katalogowo a w rzeczywisto艣ci mo偶e podbi膰 sie do 260 (niestety tego jeszcze nie sprawdza艂em).I jeszcze jedno jak chroni boczna owiewka przed wiarem to ci nie powiem bo po prostu jej nie mam, ale osobi艣cie mi sie nie podoba ale to chyba kwestia gustu;) Pozdro LISEK

[ Dopisane: 03-11-2005, 09:46 ]

Jery ale sie rozpisa艂em :) :)

Odno艣nik do komentarza

Dzieki za obszerna wypowiedz :)

Jesli mozesz to napisz jeszcze ile moto pali, czy wciaga oliwe, czy wymaga czulej opieki serwisowej itp.

Alternatywne sprzety to: 900 Diwersion, VFR RC-36, GTR. Raczej nie przekraczam 120 w trasie, zakrety tez bez przycierania, tylko lubie miec ze soba sporo bagazu. I tak sie zastanawiam co bedzie najlepsze. VFR mi sie od zawsze podobala, GTR jest wygodny i oszczedny ale wyglad, hmmm, XJ wydaje sie sensownym kompromisem. Tak sobie glosno mysle.

Wszelki sugestie mile widziane

Odno艣nik do komentarza

Wiesz trudno powiedzie膰, bo ja wsiadaj膮c np. na xj 900 od razu stwierdzi艂em, 偶e nie spodoba艂a mi sie pozycja kierowcy (zbyt wysoko sie siedzia艂o) wsiadaj膮c na gpz to by艂o to:) Pali r贸znie w zalezno艣ci od tego jak sie jezdzi (mi nie przekracza艂 8-9 litr贸w na 100km ) ,ale jad膮c w trasie i maj膮c taki zapas mocy to spali艂 ok.6l. Jezeli chodzi o serwis to z podstawami sobie powinienes poradzic sam;)-wymiana oleju,wymiana klock贸w hamulcowych itp. Nie zuwa偶y艂em 偶eby co艣 innego doskwiera艂o temu moto.Wg. mnie gpz jest super i na pewno wybra艂 bym jego zamiast np.XJ900 kt贸ra jest mniejsza i tak og贸lnie nie zrobi艂a na mnie takiego wra偶enia jak GPZ.M贸g艂bys wzi膮膰 pod uwage jeszcze VFR bo tym osobi艣cie nie je藕dzi艂em ,ale du偶o os贸b chwali sobie ten moto-nie wiem jak u niego jest z komfortem jazdy ,ale wydaje mi sie 偶e ma bardziej sportowy charakter.A GTR to ja bym sobie raczej odpu艣ci艂-po prostu ten moto mi sie nie podoba -trudny w odsprzeda偶y.Tak naprawde to musia艂bys sie przejecha膰 ka偶dym z tych sprzet贸w i m贸gby艣 dopiero oceni膰 co ci najbardziej pasuje.Ja chwale swojego GPZ bo ma ju偶 przejechane wg.licznika ok 35 ty艣 km i trzyma sie nie藕le(silinik jeszcze nie by艂 rozbierany).

[ Dopisane: 03-11-2005, 19:32 ]

aa oleju nie bierze;))

Odno艣nik do komentarza

A czy Ty przymierzales sie do Diversiony czy F? *No wlasnie jaki jest komfort jazdy na GPZ? *Jaka ma regulacje zawiechy? *Lancuch napinany normalnie czy mimosrodowo? *Jakie ma obroty przy 100km/h na 6 biegu?

Ja tez lubie lekko pochylona pozycje za kirownikiem wiec GPZ ma priorytet u mnie. I ma piekne tlumiki, i nisko poprowadzone (kuferki pieknie sie powinny miescic).

Moge wiedziec ile zaplaciles za swoja sztuke?

aha. W jakich latach byly produkowane? 95-98?

Odno艣nik do komentarza

Na diversionce siedzia艂em tez, ale moim zdaniem siedzi sie za wysoko,ja nie lubie takich moto no i jest kr贸tka, a gpz jest d艂uga i w mire szeroka dzi臋ki temu bardziej wygodna. Regulacje zawiechy ma tylko z ty艂u (4 stopniow膮)Mi na samym pocz膮tku dobija艂a z pasa偶erem ale jak ustawi艂em na najtwardsz膮 to objawu tego ju偶 nie ma.Jakie ma obroty na 6?-kurdezaskoczy艂e艣 mnie, ale raczej z tego co pami臋tam oko艂o 4 tys. Z tego co kojarze by艂y produkowane od 95-99.Napinanie 艂a艅cucha jest normalne. Widzisz Tobie podobaj膮 sie tak nisko zawieszone t艂umiki a ja wola艂bym jakby by艂y wy偶ej z racji tego 偶e raz poraz z kumplami latali艣my na torze poznan no i tam nimi przychacza艂em.Je偶eli tak jak pisa艂e艣 potrzebujesz moto do turystyki to GPZ;))) O VFR Tobie du偶o nie powiem , siedzia艂em na roczniku 2002 i nic szczeg贸lnego(zbyt twarde siedzenie i bardziej 'zbita' sylwetka, na GPZ jest o wiele wi臋cej miejsca ale oczywi艣cie to jest tylko moje zdanie i dobrze by艂o by jak jeszcze kto艣 by sie wypowiedzia艂e w tej sprawie.

Odno艣nik do komentarza

Witam. W艂膮cze si臋 do dyskusji o por贸wnaiu GPZ do Dywersji 900.

Ot贸偶, po mojemu sprz臋ty s膮 niepor贸wnywalne. I napewno Dywersja to nie alternatywa dla GPZ. A to ze wzgl臋du na r贸偶nych docelowych odbiorc贸w. Mimo, 偶e masa i wymiary podobne.

Dywersja to spokojny, skuteczny i ci臋偶ki moto do wszystkiego. Taki ko艅 do wozu, kt贸remu trzeba tylko da膰 偶re膰. Wygodny i cholernie kompetentny, ale bez fajerwerk贸w.

Z kolei GPZ ma du偶o bardziej kochaj膮ce serducho 120KM. I zdaje mi si臋, 偶e potrzebuje wi臋cej uwagi.

A tu testy (po angielsku).

<http://www.motorcycle.com/mo/mckaw/gpz11.html>

<http://www.motorcycle.com/mo/mccompare/powertourers.html>

<http://www.motorcycle.com/mo/mcyam/diversion9.html>

Generalnie przesiad艂bym si臋 z Dywersji na GPZ, a jeszcze lepiej na FJ1200.

Odno艣nik do komentarza

Zostane jednak przy chlodzeniu ciecza. To jest chyba zdrowsze rozwiazanie dla silnika.

??? FJ ma silnik nie do zabicia i 偶adne panewki tam sie nie zacieraj膮. GPZ jest bardzo 艂adnym motocyklem ale FJ to pod wzgl臋dem technicznym strasznie dopracowany motocykl i bardzo d艂ugowieczny.

[pozdrawiam

Odno艣nik do komentarza

Nie tylko FJ.

Jakos nikt nie pamieta tutaj o Suzuki, a oba GSXF 1100 i starsze GSX 1100 na ktorym jezdze technicznie sa b.dobre. Dla lubiacych naped walem i dzikie przyspieszenia przy jednoczesnie mniejszym poziomie wibracji - GSX 1100 G.

Adam M.

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

Udost臋pnij

• Dodaj now膮 pozycj臋...