Skocz do zawartości

Fazer to jest to! ( FZS , FZ )

Rekomendowane odpowiedzi

W starych modelach właśnie 98 do 2001 były słabe "gumy" krućców ssących. Ale można kupić Tourmaxy i zapomnieć o problemie.

Łańcuszek rozrządu to koszt ok 200zł plus wymiana czyli kolejne 200zł tak ja płaciłem.

Łańcuszek wymieniasz jak zaczyna dzwonić zazwyczaj jest to wymiana samego łańcuszka.

Może być uszkodzony napinacz bo równie to bywa ale to raczej bardzo rzadko.

Średnio łańcuszek gra po ok 50kkm.

do 8k dużo stoi na allegro fazerów niestety dużo z nich może być miną.

Każdy zakup rób z mechanikiem parę złotych może uratować twoją kieszeń :)

Jak masz oryginalnie zmostkowane to masz problem z glowy :biggrin: A wiecie jak to wogole zmostkowac w warunkach domowych :biggrin:

A jak sadzicie wymina zarówek na lepsze da jakis efekt :biggrin:

Ja tam w słoneczne dni latam czasem na długich, przynajmniej widać z daleka :buttrock:

oślepiać to nie oślepia za bardzo, jak jest pochmurno to na któtkich :bigrazz:

Chcialbym sie podzielic z Wami wymiana opony. Otoz zalozylem 120 na przod do fazera a katalogowa to 110. Opona 120 szumiala podaczas jazdy co strasznie mnie wkorw**** :biggrin: Wiec zalozylem nowa 110 i jest baja. Mam jeszcze takie pytanie, podczas wymiany opony koles zauwazyl ze mam do wymiany lozyska w przednim kole moze sie ktos orientuje jaki jest rozmiar tych lozysk

Mam pytanie w temacie wymiany oleju w Fazerze (600 z 2000 roku).

Pytanie do tyczy serwisówki. Otóż są tam podane 3 wartosci :

http://rc17.neostrada.pl/olej.jpg

Jak w obrazku wyżej. Bez filtra, z filtrem i total amount. I nie było by nic dziwnego gdyby ten total amount nie byl aż o litr większy niz ogólnie zalecana ilość. Ktoś wie o co chodzi ?

A co do lozysk w Fazerze to najlepiej sprawdzić na samym łożysku co jest napisane ale serwisówka mowi tak :

http://rc17.neostrada.pl/lozyska.JPG

Edytowane przez wiktor83

Dzieki za info odnosnie lozysk. A i tak wymienie je dopiero po sezonie :biggrin: A odnosnie wymiany oleju, to z tego co sie orientuje to Total Amount odnosi sie do wymiany oleju po calkowitym rozebraniu silnika. Przy normalnej wymianie oleju producent zaklada ze w silniku zostaje ok 1l. oleju. Ja niedawno wymienialem olej i wchodzi dokladnie 2.7l. :biggrin:

Jesli bedziesz wymienial z filtrem to wlej 2.7 i poczekaj az splynie i potem zobacz stan powinno byc ok.

witam mam w planach kupno motoru dokladnie yamahy fz6n naco powinienem wzrocic uwage?wczesniej mialem 3 sezony yamaha yz 250 i teraz chcialbym pojezdzic po ulicy.moze ktos mi odradzi kupna tego motru a poleci inny.motor powinien miec okolo 100koni zeby wmiare fajnie sie jezdzilo.jestm otwarty na sugestie.dziekuje i pozdrawiam

witam mam w planach kupno motoru dokladnie yamahy fz6n naco powinienem wzrocic uwage?wczesniej mialem 3 sezony yamaha yz 250 i teraz chcialbym pojezdzic po ulicy.moze ktos mi odradzi kupna tego motru a poleci inny.motor powinien miec okolo 100koni zeby wmiare fajnie sie jezdzilo.jestm otwarty na sugestie.dziekuje i pozdrawiam

http://forum.motocyklistow.pl/Poradnik-KUP...YKLA-t2263.html

jak bedziesz mial konkretne ogloszenie to wrzuc linka, ktos zyczliwy podpowie co widac, a tak to stzrelanie slepakami - przeciez zwraca sie uwage na to co zwykle(link) ogolnie uniwersalna i dosc udana konstrukcja z tego co wiem to bez "wad wrodzonych" Bylem przy kupnie fz6s dla 2 kuzynow i wrazenia z jazdy pozytywne - latwy w prowadzeniu. kolo 100KM masz jeszcze horneta a ztych troche zlabszych to bandit, cbf, xj. powodzenia

Musisz sprawdzic wszystko to co normalnie sprawdza sie przy zakupie uzywanego motocykla. Szczegolnie uwage zwroc na stan kroccy ssacych, jest to jedyna powazna rzecz na ktora cierpia fazery. Temat kroccy ssacych niedawno pojawil sie na forum wiec sobie o nim troche poczytaj. Wymianna kroccy ssacych do najtanszych nie nalezy :biggrin:

Musisz sprawdzic wszystko to co normalnie sprawdza sie przy zakupie uzywanego motocykla. Szczegolnie uwage zwroc na stan kroccy ssacych, jest to jedyna powazna rzecz na ktora cierpia fazery. Temat kroccy ssacych niedawno pojawil sie na forum wiec sobie o nim troche poczytaj. Wymianna kroccy ssacych do najtanszych nie nalezy :biggrin:

to jest problem FZS 600 a nie FZ6

• 2 tygodnie później...

Witam mam takie pytanko: Fazer 600 w 2003r przeszedł lifting ma zmienioną czaszę z lampą, a czy ktoś jest zorientowany czy od strony technicznej np. zawieszenie, hamulce, czy sam silnik został też modyfikowane czy to to samo co w starszych modelach?

coś w życiu trzeba kochać!!