Skocz do zawartości

Szybkościomierz rowerowy zamiast mechanicznego

Gothcrust
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj. JA mialem w aprili af. Nawet bylem zadowolony tylko zalozenie magnesu na aluminiowa felgę było kłopotliwe. Ogułem w instrukcji masz przelicznik jak wymierzyc wszsytko aby bylo ok. Ja polecam SIGME (taki też miałem) Jak dobrze ustawiłem to dobrze wskazywał(mierzone a samochodem) Tylko mialem klopot z tym magnesem na feldze bo czesto sie przestawial i licznik nie dzialal.

[ Dopisane: 31-10-2005, 17:25 ]

aha czulem sie jak na R1 zwykly obrotomierz i cieklokrystaliczny predkosciomiez :-D :-D :-D :-D

nie piszesz jakie moto , jak enduro do błota i krzaków to się rowerowy nie za bardzo nadaje.

A niby dlaczego?

Przecież w Katach montują takie liczniki Sigmy seryjnie, na dodatek z przystawką podświetlającą.

Ja u siebie miałem kiedyś taki, jego minusy to:

1. Brak podświetlenia w nocy (nie miałem przystawki podświetlającej)

2. Podczas ostrego słońca ekran robił się czarny od temperatury (rozlewało kwarc), jak postał w cieniu to wracało do normy, może dlatego że licznik był kiepskiej jakości.

(rozlewało kwarc)

Przyczepię się :( Kwarc jest w ciałem stałym, topi sie dopiero w temp. ok. 1700 'C

może dlatego że licznik był kiepskiej jakości.

Chyba wszystkie monochromatyczne LCD czernieją na słońcu :?

Duży problem, wbrew pozorom, stanowi estetyczne prowadzenie kabla do sensora. Trzeba pamiętać o skoku zawieszenia...

Podświetlanie świetnie wychodzi z jednej zielonej diody jasnoświecącej (mam tak w rowerze). Tutaj problemem jest umieszczenie diody. Ekran dobrze wygląda oswietlany z wys ok. 4cm ale to wymaga kombinacji z umieszczeniem diody... Jak wygląda fabryczne rozwiazanie przystawki podświetlającej, o której ktoś już wspominał?