Skocz do zawartości

wsk 125- blokuje sie wał?

bohen
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam własnie taki problem. silnik miał wymieniane simmery na wale i po złożeniu kopnąłem go 2 razy i już potem kopnik sie nie ruszył. zdjąłem lewy dekiel i to koło zebate na którym jest sprzegło, sie obraca, czyli jest ok, a to male koło zebate nie rusza sie. co dziwne, wał obraca się "do tyłu" a "do przodu nie" . chwile pokreciłem do tyłu a potem do przodu i kręcił się normalnie ale potem znów sie zaciął, za chwile to samo , troche do tyłu i potem kręcił się normalnie do przodu a potem znowu się zaciął. aha, nie wiem czy to przypadek ale jak włozyłem śrubokret w pewnym momencie do cylindra przez otwór od swiecy to tłok był w GMP, więc zdjąłem głowice bo myślałem że o nią uderza (krzywo zakręcona?).prosze powiedzcie co jest bo ja już sam nie wiem. z góry dzieki za wszelkie info.

pzdr

[ Dopisane: 23-10-2005, 18:25 ]

aha zapomniałem dodac że po zdjeciu glowicy przez 5min kopania wał się nie zacinał

Stare motocyklowe przysłowie mówi: jak się nie wywrócisz.....to se nie poleżysz.

czy do tyłu wał da sie odrócić o jeden pełny obrót lub wiecej na założonej głowicy ?? bo jak tak to tłok nie klinuje sie o głowice (planowałeś ją ??)

czy robiłeś coś z pierścieniami? może źle wsadziłeś tłok (tył do przodu) i pierścienie blokują sie o kanały w cylindrze.

Łańcuszek sprzeglowy jest w osi na jednym i drugim kole ?

to wieksze koło lekko sie rusza w przód i tył bo mi sie kontra popuściła i wtedy nie miałem czasu jej dokrecic (ale to się zrobi)

czy do tyłu wał da sie odrócić o jeden pełny obrót lub wiecej na założonej głowicy ??

do tyłu kręci sie nawet o kilka obrotów po czym sie zacina na założonej głowicy

kurde zapomniałem o jeszcze jednym. po odkręceniu nakrętek ze szpilek cylindra głowica ma niewielkie luzy tak że można ją zakręcic w kilku położeniach (bardziej w lewo/prawo) . oczywiście to niewielki różnice' date=' w granicach 1mm ale to zawsze luz!

A może łożyska są stare i klinuja się?

no nowe nie sa ale są w dobrym stanie

stawiałbym na łożyska' date=' może są krzywo założone[/quote']

możliwe bede musiał to sprawdzić

ok, dzięki narazie wszystkim za podpowiedź co do tego problemu, jakby kto co jeszcze przypuszczał to niech napisze - wszystko sie liczy

pzdr

[ Dopisane: 24-10-2005, 20:54 ]

(planowałeś ją ??)

nie' date=' głowicy nie planowałem

czy robiłeś coś z pierścieniami

pierścionki są te same, nie zdejmowałem ich z tłoka

Stare motocyklowe przysłowie mówi: jak się nie wywrócisz.....to se nie poleżysz.

do tyłu kręci sie nawet o kilka obrotów po czym sie zacina na założonej głowicy

no to chyba wszystko jasne.

jak zakładasz głowice i się blokuje to znaczy że coś z nią nie tak.

można ją zakręcic w kilku położeniach (bardziej w lewo/prawo)

to może krzywo układa się po dokręceniu.

zmontuj ja i kręć silnikiem jak się zablokuje to przez otwór od świecy zobaczysz że tłok jest w GMP

witam

dzisiaj miałem wolną krótką chwilkę to wpadłem do garażu i zarkęciłem inaczej głowice, no i kręciłem przez dobra chwile wałem i nic sie jak na razie nie zacieło - może to faktycznie była ta głowica.