Pioter900 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Jak prawidłowo przerzucić bieg, z 1ki na 2ke? Jak chce szybko przyśpieszyć, podczas wrzucania 2ki przy dużych obrotach na 1ce, słyszę czasami jakieś zgrzyty (zapewne ma cos z tym wspólnego neutral). Zjawisko nie występuje, przy szybkim przerzucaniu na inne biegi. Czy może przerzucić bieg z 1ki na 2ke, jednym szarpnięciem, czy powinienem na chwile „za3mać” się na luzie ?? (wtedy nie zgrzyta, ale za to trudno jest dynamicznie przyspieszyć ?!) ??Pozdroo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21adam Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 prubuj bez sprzęgła albo z minimalnym jego uzyciem powinno pomuc i raczej rób to szybko :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2005 prubuj bez sprzęgła albo z minimalnym jego uzyciem powinno pomuc i raczej rób to szybko :mrgreen: ahaaaaa ręcze że będzie jeszcze gorzej , przy zmianie z 1 na 2 raczej trzeba klepnąć klamke sprzęgła bo możesz zapodać luz zamiast 2 .... ale temat juz wałkowany , szukajka nie gryzie Tomek Kulik pewnie juz ma dość produkowania się na ten temat :lol: coś o jakis przegazówkach było czy coś ... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2005 prubuj bez sprzęgła albo z minimalnym jego uzyciem powinno pomuc i raczej rób to szybko :mrgreen: ahaaaaa ręcze że będzie jeszcze gorzej , przy zmianie z 1 na 2 raczej trzeba klepnąć klamke sprzęgła bo możesz zapodać luz zamiast 2 .... ale temat juz wałkowany , szukajka nie gryzie Tomek Kulik pewnie juz ma dość produkowania się na ten temat :lol: coś o jakis przegazówkach było czy coś ... ;)Taa-szczegolnie Hondy znane sa ze slabego przejscia z 1 na 2. Ja Tobie Pioter radze naciagnac prawidlowo lancuch i go nasmarowac-u mnie bardzo pomaga w plynnaj zmianie biegow . Reszta to technika, ktora wyrobisz sobie z czasem. U mnie np najlepiej wrzucac z 1 na z pelnym wysprzegleniem, a reszte biegow tylko lekko dotykajac klamki sprzegla. coś o jakis przegazówkach było czy coś ... Nie o przegazowkach, ino o przymknieciu gazu :P Przegazowki to przy redukcji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2005 prubuj bez sprzęgła albo z minimalnym jego uzyciem powinno pomuc i raczej rób to szybko :mrgreen: ahaaaaa ręcze że będzie jeszcze gorzej , przy zmianie z 1 na 2 raczej trzeba klepnąć klamke sprzęgła bo możesz zapodać luz zamiast 2 .... ale temat juz wałkowany , szukajka nie gryzie Tomek Kulik pewnie juz ma dość produkowania się na ten temat :lol: coś o jakis przegazówkach było czy coś ... ;)Taa-szczegolnie Hondy znane sa ze slabego przejscia z 1 na 2. Ja Tobie Pioter radze naciagnac prawidlowo lancuch i go nasmarowac-u mnie bardzo pomaga w plynnaj zmianie biegow . Reszta to technika, ktora wyrobisz sobie z czasem. U mnie np najlepiej wrzucac z 1 na z pelnym wysprzegleniem, a reszte biegow tylko lekko dotykajac klamki sprzegla. coś o jakis przegazówkach było czy coś ... Nie o przegazowkach, ino o przymknieciu gazu :) Przegazowki to przy redukcji :P ...no przeciesz wiem :) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doktor Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Jak prawidłowo przerzucić bieg, z 1ki na 2ke? Jak chce szybko przyśpieszyć To chyba proste , bardzo szybko :-D :-D :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlaad Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Trzeba to robić z czuciem. Lekkie i szybkie wciśnięcie klamki, a w bucie czucie skrzynki i 1>2 wchodzi gładko i cicho nawet przy szybkiej zmianie. Najtrudniej jest schynchronizować gaz i sprzęgło. Ujęcie gazu powinno być zdecydowane ale nie za duże i nie za długie. Na taką zmianę VFR-ka reaguje bardzo cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timac Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2005 lolek ja w sradzie zmianiam z 1 na 2-ke bez sprzegla.Jak sie rozpedzasz lekko popuszczasz gaz i dajesz 2-ke i po sprawie.Zadnych jakis odglosow niema czysciutko wchodza biegi.Pozatym trwa to o wiele szybciej i nietraci sie na predkosci.Szybciej motor sie rozpedza bez sprzegla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2005 lolek ja w sradzie zmianiam z 1 na 2-ke bez sprzegla.Jak sie rozpedzasz lekko popuszczasz gaz i dajesz 2-ke i po sprawie.Zadnych jakis odglosow niema czysciutko wchodza biegi.Pozatym trwa to o wiele szybciej i nietraci sie na predkosci.Szybciej motor sie rozpedza bez sprzeglaTimac-uwierz mi ze w niektorych moto(szczegolnie Hondy) se ne da ;)Jezdzac na innych motocyklach(czasem duzo starszych) stwierdzam ze jezeli chodzi o skrzynie biegow-to Honda precyzja nie grzeszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timac Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2005 no coz nic niejest doskonale ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter900 Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2005 wstyd się przyznać, ale miałem trochę za luźny łańcuch. Po naciągnięciu, sprzęt chodzi wyśmienicie ;) Dzięks za rady.Pozdroo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2005 wstyd się przyznać, ale miałem trochę za luźny łańcuch. Po naciągnięciu, sprzęt chodzi wyśmienicie ;) Dzięks za rady.PozdrooTylko nie przesadzaj z naciaganiem lancucha, bo rozwalisz lozysko na walku zdawczym ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smooke Opublikowano 2 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2005 A ja w swoim XX-ie zmieniam bez sprzegla od jedynki i zadnych stukow i pukow. A to przecie tyz Honda... :) :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi