Skocz do zawartości

3 biegi w ogarze 205

wojti2001
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo romet stosowal w swoich silnikach (kwadratowe) rowniez skrzynie 3 biegowe zamiast 2 biegowych wiec mam dwa pytanka:

1) Czy odczuwalna jest roznica osiagow takiego motoru?? Jest to wogule szybsze czy zyskuje sie tylko na przyspieszeniu??

2) Czy da sie zamienic skrzynie 2 biegowa z 3 biegowa??

3) Co bedzie musialo wchodzic w sklad takiej skrzyni aby wszytsko chodzilo dobrze.

pozd

wojti2001 napisał:
1) Czy odczuwalna jest roznica osiagow takiego motoru?? Jest to wogule szybsze czy zyskuje sie tylko na przyspieszeniu??

u nas kolo ma 3 biegowa motorynke i nie daje mu to za duzo mocy ani przyspieszenia. Jak ma sie dobry silnik 2 biegowy to jest OK 8)

Pozdrowienia z Kołobrzegu, europejskie miasto, ceny niemieckie pogoda angielska :)

Skrzynie 3-biegowe romet stosował w 50-T-1 ( 50-TS-1) czyli jednostce 019, która jest dość zbliżona do silnika 023 jak w ogarze 205. Pomijam tu charta bo te silniki się sporo różnią. A więc, nie do się zamienić skrzyni od tak sobie, potrzebna będzie równiez wymiana karterów, a co się z tym wiąże zmieni się numer silnika. Zmieniacz biegów również nie będzie pasował od ogara.

silniki romata 2 i 3 biegowego roznia sie prawie wszystkim i nieprzelozysz prawie nic z jedengo do drugiego

a silnik z jawki niebedzie pasowal do rometa 205 tylko wyglada ze sa podobne ale rama w 205 jest nizsza (uchwyt silnika) (moze sie myle ale raczej nie)

Cytat
z jawki niebedzie pasowal do rometa 205 tylko wyglada ze sa podobne ale rama w 205 jest nizsza (uchwyt silnika) (moze sie myle ale raczej nie)

Czeski silnik z ogara 200 nie będzie pasował do 205 ze względu, że te modele różnią się ramą ( dolna rura inaczej przebiega). Nie znaczy to, że sie nie da tego zrobić ( gdzieś takie coś widziałem ), ale moim zdaniem nie wygląda to dobrze.

Cytat
silniki romata 2 i 3 biegowego roznia sie prawie wszystkim i nieprzelozysz prawie nic z jedengo do drugiego

Mi się wydaje, że tak bardzo się nie różnią, sporo części da się przełożyć.

(jeśli porównujesz silniki 019 i 023)

Część 50-t-1 ma sprzęgła 3-tarczowe, część 2-tarczowe, ale i takie i takie powinno pasować do ogara, tak samo jak iskrownik, magneto, gażnik, głowica ( ma mocowanie do ramy, ale to nie powinno przeszkadzać ), sorry nie wiedziałem o cylindrze, myślałem, że to jest to samo, a co do wału to spotykałem różne opinie.

• 1 miesiąc temu...