Skocz do zawartości

Zatarty wał w MZ TS 250/1

Filip
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnego pięknego dnia....wypucowałem motocykl, wyczyściłem gaźnik, niestety pech chciał, że pływak zablokował się i motocykl wchodził po odpaleniu na wysokie obroty. Postawiłem sprzęta w garażu....i mnie nie ma, wyreguluje jutro. Rano patrze...paliwo odkrecone, moto na biegu...okazało się, że do maszyny dorwał się ojciec...odpalił i sobie ostro pogazował na postoju, mimo, że moto samo wchodziło na obroty, że głowa mała. Niestety silnik stanął, kopniak twardy, tłok w miejscu. Efekt...zatarte oba łożyska igiełkowe w korbowodzie, drobiny metalu w cylindrze (na szczeście nie porysowany) i pewnie w skrzyni korbowej. :cry: i jakies drobiny w oleju. :? No i pozamiatane, zamiast jeździć trzeba rozpoławiać silnik. Nie wiem tylko dlaczego mam drobiny metalui (alu?) w oleju ze skrzyni??

pozdrawiam

Filip

PS. Staremu chyba nogi z dupy powyrywam :-x

człowiek nie pękaj :) jak wał stanoł to zrobił by to pewnie nawet jeśli stary by nie gazował:/ drobiny oleju świadcza o tym ze pociągnoł olej z skrzyni zrobił sienagar i on zatarł te łozyska:) Ja bym teraz starego pociągnoł w koszty naprawy :P:D Patrz na to z innej strony regeneracja wału za darmo :):P naspępne 40 tysięcy :D

Olej...w połowie maja. Załałem Hipol gl-4. Rozpołowiłem silnik - rozsypało się łożysko igiełkowe w stopie korbowodu. Dalej nie wiem skąd się wzieły opiłki w skrzyni korbowej, nie ma tam śladów tarcia/ścierania, no poza jednym niewielkim odpryskiem 2x5 mm, chyba że to elementy łożyska. Co do opiłków w skrzyni...czary..olej szorstki a na trybach nic 8O Teraz mam problem. Wał wyszedł z lewej połówki silnika razem z łożyskiem, jak teraz zdjąć z niego łożysko (nagrzać?) no i czy po włożeniu go na gorąco będzie się trzymać?

Radziłbym zmienic to łożysko które wyszło z wałem. Jak bedziesz je ściągał to sie delikatnie wybije. Zostaw jak jest i daj wał do regenarcji. Ten co bedzie go rozkuwał powienien wycisnąć to łożysko na wyciskarce i sie jeszcze powinno nadawac.