Skocz do zawartości

MZ 251/301

Gość guzik_Darek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość guzik_Darek

Wiem że jest MZ z silnikiem 300 cc. I ma moc chyba 24 KM (tyle co Jawa 350). Czy jest to tylko silnik z 251 z powiększoną pojemnością czy jest to całkiem nowa jednostka. Jeśłi jest to ten sam silnik to czy możńa zrobić ETZ 251 na 301?? Może i to jest proste dla kogoś ale ja nie wiem i chciałem zapytać :evil:

Gość guzik_Darek
I wydaje mi się że czytałem o tym' date=' że to ma tylko zmieniony cylinder-tłok, ale pozostałe części są takie same.[/quote']

Właśnie o tym myślałem. Czyli można kupić większy cylinder i tłok i mieć dodatkowe 3 KM ??

powiekszac cylinder do 300 zeby zyskac 3 kuce? poroniony pomysl

to juz SM kiedys wypuszczal tuningi silnikow do 2 taktow i chyba MZa tez tam jest

A jesli cie interesuje unas w warsztacie szlifierskim kolo ma tlok od 400ccm i twierdzi ze da rade rozwiercic cylinder do tej pojemnosci i jak sie chwalil przewidywana moc to 35KM

Jeśłi jest to ten sam silnik to czy możńa zrobić ETZ 251 na 301??

Ja kiedyś chciałem przerobić silnik. Można ale nie mogłem dostać tłoka i kolo co robił szlify powiedział że tuleja może pęknąć.

Jeżeli wał korbowy jest taki sam jak w silniku 250ccm to jego wytrzymałość spadnie. I tak wał jest najsłabszą częścią tej jednostki pada zwykle przed przebiegiem 30 000km mówie o orgialnym nie jakimś "regenerowanym" bo taki kończy sie zdecydowanie szybciej.

Miałem opis tego motocykla moc 23HP, prędkość maksymalna 135km/h. Moim zdaniem nie ma sensu.

hehe zamiezam zrobic troszku wiecej juz mam 40000

Zadziwiające ja miałem po pierwszym właścicielu i wał przejechał tylko 34000 (miał już luz). Wymieniłem bo nie chciałem mieć poważniejszej awarii.

Niektóre są "po remoncie" już po 20000km ale pewnie były ostro katowane.

lepiej kupic nowy wal

Też nigdy nie regeneruje wału korbowego bo nie chce mi sie często rozkładać silnika.