Skocz do zawartości

Honda Fireblade CBR954RR ( CBR 954 RR)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do ludzi obeznanych z modelem.

Na co zwracać uwage podczas kupna, jakieś kruczki, niuanse itp.

Chcę rok '03.

Czy są jakiekolwiek różnice między 02 i 03 nie licząc malowania i świateł na stałe w 03?

Pytam, bo miaem iksa i dopiero teraz jak juz go miałem 2 lata i przestudiowałem jego historię to wiem czym był i teraz w iksach rozpoznaję wszystko, począwszy od plastikowych zatrzasków (które różniły się w różnych latach), barwy naklejek i ich miejsca, rodzaju nakrętek i zaślepek po wszelakie części mechaniczne typu chłodnice zębatki no i prawidłowy klank silnika.

Więc gdybym teraz kupował iksa to nic by mi się nie ukryło, niestety nie po to sprzedałem żeby teraz kupić. Chce 954 a tego widziałem pare razy u kumpla i na dziesiątkach zdjęć. Staram się nauczyć jak wygląda oryginał żeby później poznac ewentualne inności.

Może jest ktoś kto miał lub ma 954 i zna ją na wylot i wie na co zwrócić uwagę podczas kupna, albo ma na sprzedaż bezwypadkowy igła z małym przebiegiem może być nawet '02

pozd

Z teo co pamiętam, w 2003 wzmocnili łożysko główki ramy, a w modelach 2002 wymieniali w ramach serwisu - więc jak byś miał 2002 to sprawdź czy było wymieniane. Aha i nastaw się na inwestycję w amora skrętu, bo strasznie lubi trzepać kierownicą.

Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec)

I dokladnie ogladnij blok silnika przy pokrywie alternatora,nawet przy malym szlifie lubi w tym miejscu pekac.A w modelu 2002 podobno lubial 2 bieg padac,robili to w ramach rekojmi no ale moze Ci sie trafic egzemplarz ktory nie ma wymienionej dwojki zwlaszcza ze szukasz moto z malym przebiegiem.

Znaczącą wadą w stosunku do X-a (mówię o eksploatacji) jest to, że 954 to straszny nerwus. Turystyka mu tak średnio wychodzi. Kiedyś, jadąc 954, postanowiłem odwinąć. Leciałem ok. 240 km/h i najechałem na naprawdę lekkie wzniesienie na drodze. Przyzwyczajony do ZX7R i ZX9R myślałem, że reakcja będzie podobna jak w Kawach - tzn. lekko się uniesie na zawieszeniu i popłynie dalej. Otóż gdy przejechałem przez wzniesienie i zobaczyłem że oba koła lecą ok. 0,5 metra w powietrzu nad ziemią swierdziłem, że życie jest w stanie zaskoczyć człowieka w najmniej oczekiwanym momencie. Po zatrzymaniu zacząłem całować amorek Ohlinsa, który na szczęście był mocno skręcony. :mrgreen:

• 8 miesięcy temu...

Witam

Zastanawiam się nad kupnem CBR954RR i chciałbym się dowiedzieć co o tym moto myślicie o jego prowadzeniu i ogólnie o tym moto Czy to prawda że on się aż tak żle prowadzie i jest trudny do opanowania Czekam na odpowiedzi i wasze opinie

p.S a może kupić coś innego??????????? (chodzi oczywiście o klase 1000

Ja mam od niedawna CBR 600 F4 i mocy mam aż za dużo.Szczerze mówiąc nie wiem czy 954 w Twoim przypadku to dobry pomysł.Niektórzy mówią że wystarczy zdrowy rozsądek ale przy takiej mocy potrzebne jest chyba jednak "troche" umiejętności.Takie jest moje zdanie