Skocz do zawartości

hanbary polisport

Rekomendowane odpowiedzi

Ja teraz założyłem sobie swoje stare listki, nie wiem co to za firma ale są do bani.

Miękkie jak z gumy a kiedyś przy glebie klamka przebiła listek na wylot, od tamtej pory jakoś nie mam przekonania do listków.

A tak właściwie to się zastanawiam czemu np. Polisport nie robi handbarów wzmacnianych listwą, były by napewno sporo tańsze niż Acerbis.

Czy ta listwa to jakiś patent Acerbisa, a może znacie jakieś inne firmy które robią handbary wzmacniane?.

Ja teraz założyłem sobie swoje stare listki, nie wiem co to za firma ale są do bani.

Ja mam zalozone duze listki UFO. Chcialem od razu handbary, ale jakos balem sie o rece i ze zle mi sie bedzie jezdzilo. Generalnie jestem mile zaskoczony ich wytrzymaloscia, sa tak skonstruowane ze po przykreceniu sa bardzo sztywne.

Ale wlasnie tak zaczelem sie znowu zastanawiac ostatnio nad zakupem handbarow. I wlasnie tak myslalem nad tymi polisportami, jako ze sa tanie i wlasnie nie dostrzeglem tej subtelnej roznicy, ze sa bez listwy aluminiowej.

Dominik pisze , ze lepiej mimo wszystko listki itp.. A mi sie wlasnie wydawalo ze handbary sa duzo skuteczniejsze bo lepiej chronia klamki, chronia gripy, chronia caly mechanizm mocowania klamki przed przesunieciem, no i tez po czesci trudniej sie kierownica gnie. To tak na podstawie doswiadczen kumpla, ktory jakiejs tanie nonamowe handbary na listwie ma w DR650. Przezyly pare pozadnych gleb, w tym 2 na asfalcie i w zasadzie poza zewnetrznymi obtarciami nie ma sladow.

A jak jest z montazem takich acerbisow ? Bo ktos mi wspominal, ze sie nameczyl bo musial rozwiercac kierownice ?

Razem z moto dostałem takie Polisporty...widac ,że motocykl spotkał się kiedyś z ziemią... :| i handbary zostały troche przeorane ale nic poza tym .Przetrwały już 3 sezony. Ja również nie mogę narzekać.

Pozdrawiam.

Bo ktos mi wspominal, ze sie nameczyl bo musial rozwiercac kierownice ?

Trzeba rozwiercac o ile kierownica jest pelna (w WR-ce masz raczej pusta). Do zestawu jest dolaczony zestaw do zamocowania w zaleznosci od wewnetrznej srednicy kierownicy. Orientujesz sie w jaki sposob jest zamocowana kierownica w rowerach bez mostkow typu AHead? Jesli tak to to dziala na tej samej zasadzie.

To tak zwana śruba rozprężna.

http://www.acerbis.it/files/catalog/produc.../medium/111.JPG O tak wygląda ta śruba. Im bardziej ja dokręcasz tymbardziej ta nakrętka pod wpływem wkrecania śruby się rozpiera.

Trudno to wyłumaczyć. Na zdjeciu powinieneś się skapnąć o co chodzi.

Co do handbarów i listków, to właśnie mi się tak samo wydaje, ze Handbary lepiej chronią klamki. To chyba logiczne. Nie?

Nie wiem, czemu Dominik sądzisz inaczej.

Napewno jest jakaś różnica w wygodzie i niebezpieczeństwie.

Ale to tak jak z buzerami. Na siatce jest bezpieczniejszy, ale pocisz się w nim jak świnia. Coś za coś.

Ja narazie mam acerbisy z ta listwą i powiem, że w zime jak byłem napalony to się przydały.

A kumpel, który ma acerbisy niewzmacniane walnał glebe w piach i połamał jak już wczesniej wspomniałem klamke i handbar, więc podwójna strata.

Kiedyś chyba Enduroman się wypowiadał, ze listki są lepsze dla zawodowców (czyli jak ktoś mało się przewraca ;) )

Bo większa swoboda. Nie wiem. Narazie mam te handbaryi jakoś ruchów mi nie krępują.

• Administrator

Każdy robi jak uważa. Mi osobiście o wiele lepiej leżą listki, a powtarzam - listki acerbisa są wzmiacniane aluminiowymi elementami, w zwiazku z czym są bardzo sztywne na mocowaniach, także ochrona przed gałęziami jest taka sama jak w handbarach.

A co do przewrcacania się - owszem im mniej wywrotek tym montowanie listów bardziej uzasadnione...

pzdr

Każdy robi jak uważa. Mi osobiście o wiele lepiej leżą listki, a powtarzam - listki acerbisa są wzmiacniane aluminiowymi elementami, w zwiazku z czym są bardzo sztywne na mocowaniach, także ochrona przed gałęziami jest taka sama jak w handbarach.  

A co do przewrcacania się - owszem im mniej wywrotek tym montowanie listów bardziej uzasadnione...

pzdr

No przed liścmi wiadomo.

ale jezeli chodzi o klamki to gorzej ;)

A tobie chodzi Dominik o co konkretnie, zę swobodniej się czujesz bez handbarów czy co? Miałeś kiedyś handbary? ;)

ja tam mam poluznione troche uchwyty od hamulca i sprzegla, raz juz zlamalem uchwyt bo byl na maxa przykrecony, teraz mozna go przekrecic przy wlozeniu troche sily, ale tak od wiatru sie nie przekreca, a przy glebie pojdzie w gore i sie nie polamie

bo taki glupi uchwyt (w dodatku nie oryginalny) kosztowal mnie 38 zl ....

• Administrator

Sęk w tym, że w każdym motocyklu zawsze (poza RM125) jeździłem z założonymi handbarami będąc przekonanym, że to najlepsza sprawa na świecie. Dopiero niedawno założyłem listki acerbisa i zrozumiałem, że byłem w błedzie.

PS - handbary słyną także z łamania kości dłoni, palców. Wystarczy źle upaść, wsadzić rękę pod przesuwający się handbar, ten zadziała jak dźwignia i trach. Kilku znajomych miało tak pomiażdżone i połamane ręce.

pzdr

listki acerbisa są wzmiacniane aluminiowymi elementami, w zwiazku z czym są bardzo sztywne na mocowaniach

O i to jest to czego mi by bylo potrzeba.

handbary słyną także z łamania kości dłoni, palców. Wystarczy źle upaść,

No i wlasnie z tego powodu zdecydowalem sie na listki, a nie na handbary, gdyz stwierdzilem ze jako poczatkujacy, gdzie gleby sa nieuchronne, wole miec polamane klamki niz palce. Jak narazie podczas 650 km zaliczylem kilka gleb (odpukac), i to co ciekawe wszystkie na lewa strone. Glownie jednak byly to gleby w stylu, ze gdy sie zatrzymalem, to nie moglem sie podeprzec bo pod noga byla dziura, lub na ostrych zakretach typu 180 stopni. Na szczescie klamka dalej jest cala, jedynie co to sie przesuwalo cale mocowanie klamki sprzegla, tak jak pisal Wazzabii, ze ma lekko poluzowane.

W kazdym razie jezeli bede wymienial listki UFO, to juz chyba wiem czego szukac, czyli listkow Acerbisa ze wzmocnieniami. Moze i UFO tez zacznie cos takiego robic, bo akurat do UFO mam dobry dostep.

Ja mam taka rade na lamiace sie handbary. Dokrecac je jak najmniej (tyle zeby sie nie ruszaly podczas jazdy). Ja po zakupie ufo postanowilem zamontowac je porzadnie zeby ani drgnely. I co? Polozylem motor i handbar pękl :lol: . Skleilem go, poluzowalem sruby i potem bylo juz dobrze. To samo sie tyczy klamek. Lepiej zeby sie przestawily niz polamaly. AHa raz jadac na TS-ce przypierdzililem kiera w koparke i handbar uratowal mi palce (idealnie na wysokosci klamek). Troszke sie tylko przesunal ale minuta roboty w domu i wszystko w jak najlepszym porzadku! Nawet sie nie wywrocilem bo zamortyzaowal uderzenie a kilkadziesiat km/h mialem na liczniku. Nie sadze zeby listek sobie z tym poradzil :roll:

AHa raz jadac na TS-ce przypierdzililem kiera w koparke i handbar uratowal mi palce (idealnie na wysokosci klamek). Troszke sie tylko przesunal ale minuta roboty w domu i wszystko w jak najlepszym porzadku! Nawet sie nie wywrocilem bo zamortyzaowal uderzenie a kilkadziesiat km/h mialem na liczniku. Nie sadze zeby listek sobie z tym poradzil

Ja miałem podobną sytuację tylko że przychaczyłem o dzrzewo, gdybym miał wtedy listki to teraz bym latał z łapą w gipsie.

Handbar się rozsypał w drobny mak a palce miałem lekko muśnięte i po 2 dniach bólu już nie czułem.