Zbyhoo Opublikowano 12 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2003 Iskrzenie na przerywaczu to na 99% wina niesprawnego kodensatora. Kosztuje grosze więc wymień go od razu. Kable od zapłonu: 3 czarne przewody od prostownika do zacisków alternatora u, v, w - obojętne który gdzie. Na kondensator zielony do zacisku 1 cewki zapłonowej. Niebieski ze styku luzu na listwę połączeniową na ramie (czyli airboxie) na styk 3 od prawej tylnego rzędu zacisków patrząc w kierunku jazdy. Brązowa masa z zacisku D- alternatora na masę prądnicy i ostatni zielono-niebieski z zacisku DF altka na bezpiecznik nr 4. To według schematu i powinno się zgadzać, ale ja mam np w przełączniku świateł i w listwach połączeniowych w reflektorze zupełnie inną instalację niż wg schematu. I nie widać, żeby ktoś robił jakieś przeróbki! Nie wiem czemu tak jest, tak jakby zrobili instalkę inaczej niż jest w schematach. Zapisywałem swoje połączenia i składałem po malowaniu wg zapisków i wszystko działa. Tu masz fajny schemat, choć trochę mało czytelny: http://strony.wp.pl/wp/mzetz250/etz12v.jpg a tu dokładniejszy: http://strony.wp.pl/wp/mzetz250/mz12v.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyhoo Opublikowano 12 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2003 A dla innych: znalazł ktoś taką stronkę: http://republika.pl/digitech2/ Nie wiem nic bliższego, ale telefon jest śląski czyli ludzie z południa też mają coś u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek. Opublikowano 14 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2003 Cześć! Niedawno w mojej MZ ETZ 251 zmieniłem zapłon ze zwykłego na elektroniczny i jest to bardzo dobre rozwiązanie. Silnik pracuje równo na wolnych obrotach, ma lepsze przyspieszenie. Zapłon taki jest praktycznie niezawodny. Należy jednak często sprawdzać ładowanie akumulatora, gdyż za wysokie może spowodować spalenie impulsatora. Jeśli posiada się porządny motocykl z porządną instalacją elektryczną to nie powinno być żadnych problemów. Co prawda te elektroniczne części są już nieco wypracowane, ale cóż w końcu DDR umarł i Honeker też nie żyje.Koszt to 200 zł ( moduł i nadajnik impulsów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 3 Listopada 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2003 A dla innych: znalazł ktoś taką stronkę: http://republika.pl/digitech2/ Nie wiem nic bliższego, ale telefon jest śląski czyli ludzie z południa też mają coś u siebieMa jeżdzi ktoś z was na zapłonie z tej firmy??Jestem ciekaw ile daje ten zapłon tranzystorowy za 70zł w porownaniu do normalnego z przerywaczem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SizeeR Opublikowano 3 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2003 Witka... Tez sie bardzo powaznie zastanawiam nad zakupem tego zaplonu za 70 zl. Uzytkuje ktos ten wynalazek? Prosze o kilka informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@łpa Opublikowano 6 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2003 siemankoZamierzam sobie kupic własnie takie cudo za 70zł. Wysłałem emaila zeby dowiedziec sie wiecej o tym czy jest jakas gwarancja itd. koles odpisał mi ze gwarancji na to niema ale jak cos sie z**bie nawet z twojej winy to on i tak wymienia ci na nowy. Napisał jeszcze ze kazdy moduł przed sprzedaniem jest testowany to znaczy rozgrzewany na maxa i nastepnie chłodzony i tak kilka razy to ma na celu zmiejszys ich awaryjnosc.Idzie zima wiec napewno sobie ten moduł zamówie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@łpa Opublikowano 11 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2003 siemanko Dzisiaj złozyłem zamuwienie (11.11.03), mysle ze w czwartek juz bedzie to cudo w moich rekach. Montowac bede w piatek albo w sobote. Jak juz zamontuje to dam znac. Pozdro @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 12 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2003 uzywany komplet kupilem za 40 zet.... 2 lata juz dziala Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 12 Listopada 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2003 Ale jaką masz różnice oprócz bezawaryjności?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@łpa Opublikowano 13 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2003 Jutro bede juz miał ten zapłonek i jak tylko go zobacze ide do garażu go montowac a w sobote testuje. Wiec wam wieczorem powiem a raczej napisze co, gdzie i jak :lol: Pozdro @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@łpa Opublikowano 17 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2003 Juz zamontowałem i jezdziłem jakies 40 km roznica jest w pracy na wolnych obrotach, jest lepsze przyspieszenie i jeszcze na górnych obrotach tez lepiej ciagnie różnica jest zauwarzalna wiec warto było wywalic te 70 zł. Pozdro @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 17 Listopada 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2003 Fajnie M@łpa że w końcu ktoś to wypróbował i w końcu są prawdziwe wrażenia z jazdy :notworthy: Chyba też się skusze :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@łpa Opublikowano 17 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2003 Tylko że ja musze jeszcze sobie gaznik wyregulowac a przede wszystkim istawic poziom paliwa wiec niechodzi wspaniale, ale i tak jest róznica z tym modułem niz bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy_k Opublikowano 24 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2003 Zapraszam na http://www.republika.pl/digitech2.Można tanio i prosto zelektronizować układ zapłonowy.Dotychczas w MZ-kach w całej Polsce jeździ kilkaset moich modułów.Otrzymuję pozytywne opinie a różnica w pracy silnika jest odczuwalna natychmiast po montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@łpa Opublikowano 24 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2003 No to ja własnie urzywam tego modułu, i jestem z niego bardzo zadowolony. Niezałuje ze dałem za niego 70 zł Pozdro @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi