Skocz do zawartości

Jazda bez kasku ..

Rekomendowane odpowiedzi

Wypozyczalem moto w roznych miejscach i tak:

- Hiszpania - obowiazkowo w kasku i przestrzegl abym w nim jezdzil i uwazal z akoholem bo czesto kontroluja ;) ,

- Grecja - zapytalem o kask - pokazal mi stara cytryna z jednym skorzanym paskiem i powiedzial ze jak musze to moge wziac :lol: (i tak mi spadal z glowy),

- Stany - to rzeczywiscie zalezy od stanu, w jednym cyknieto mi fotke za zbyt duza predkosc ze smiglowca a mandat czekal wraz z glina w pierwszej miejscowosci,

- Francja - jest obowiazek ale gliny sa tolerancyjne.

Juz wiecej grzechow nie pamietam.

Pozdrowienia

Ostatnio kursant jadąc na XT'ku po naszej łące szkoleniowej wywinął taki numer że myślałem ze padnę. Na lewym zakręcie maszyna wylądowała na prawym boku, a koleś zaiwanił całym sobą w ogrodzenie z siatki. Konkretnie z bani przyłożył w słupek ogrodzeniowy który stracił pion 8O

Na głowie miał " Szarka ikseresa" który poszedł do śmietnika. Skorupa uratowała głowę, lecz wgniotła się na skroni. Tornado rozleciałoby się na bank.

Gatunkowy kask na sens.

Co do jazdy solo w kasku lub bez to sprawa każdego z nas. Szkoda mi nie tych co zginęli, lecz tych co po niż płaczą.

Wyszkoliłem ok. 400 osób, "pochowałem" 6 absolwentów.

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus

no nie ma co... coś w tych ( markowych ) kaskach jest - mimo tego że są podobnej budowy to jednak jest OGROMNA różnica miedzy takim za 400 czy za 1400 ;)

pamiętam kiedyś kolega opowiadał mi o swoim bracie z CZECH ktory to własnie miał dośc powazny wypadek motcyklowy - żyje naszczescie, jest cały poskładany ( miednica była w strzępach)

co więcej lekarz do rodziców ów młodzieńca ( wtedy to miał 19 lat) powiedział ze Kask jaki miał URATOWAŁ mu zycie - to był ARAI tyle wiem na 100% co do modelu nie znam ale wiem ze byl to KASK z wyższej półki.

ps. p.Tomasza to ja ostanio w TV widziałem - no i świete słowa " rodzice siądzcie na sprzety waszych pociech, sami zobaczcie jak to jest " - szkoda tylko ze ja niemoge swoich do tego namówic :)

nie no panowie chyba jestescie naiwni ze markowe kaski od tanich roznia sie tylko wygladem i komfortem. te kaski sa dlatego drogie bo firmy je produkujace wydaja fure kasy na badania i testy zeby produkt ciagle byl ulepszany. testy bezpieczenstwa, ergonomi uzytkowania, testy aerodynamiki,

to wszystko kosztuje, i dlatego lepiej kupic markowy produkt nawet ze starszego modelu niz niezle wygladajacy shit

Ja jeszcze nie mam motocykla a juz mam kask  ;)  

ja też :twisted: nawet na plac (wsk 8) ) czasem sobie biorę zamiast tornado z ośrodka (a swoją drogą to pewnego razu unieruchomił się nam nasz wechikuł, a że sami jeździliśmy [taa, instruktor pojechal do domu a my sobie jeździlismy] to nie umielismy jej naprawić i sobie przysiedliśmy. Tornado lezy sobie na wsce, az w pewnym momencie powiał mocniej wiatr i kask upadł... połamał się :) niezła pajęczynka się zrobiła, chyba na naklejkach się tylko trzyma :) )

Nie jestem Pan  

PZDR

to było zamierzone - ale kontekst był inny ;)

nie no panowie chyba jestescie naiwni ze markowe kaski od tanich roznia sie tylko wygladem i komfortem. te kaski sa dlatego drogie bo firmy je produkujace wydaja fure kasy na badania i testy zeby produkt ciagle byl ulepszany. testy bezpieczenstwa, ergonomi uzytkowania, testy aerodynamiki,  

to wszystko kosztuje, i dlatego lepiej kupic markowy produkt nawet ze starszego modelu niz niezle wygladajacy shit

to własnie chciałem przekazac - nie udało sie :) STOPMEN - znakomicie to ujołeś

Zauważ, że ja piszę o najtańszych kaskach, w cenie ok 50-100zł-nikt mi nie wmówi, że przy wypadku, taki kask pozostanie w całości-sama widziałam, jak się rozlatują. Kaski w cenie 250 w górę, dają już lepszą ochronę

kaski za 50-200 są jak ruskie prezerwatywy :lol: używasz na własną odpowiedzialność

pozdro600

Zauważ, że ja piszę o najtańszych kaskach, w cenie ok 50-100zł-nikt mi nie wmówi, że przy wypadku, taki kask pozostanie w całości-sama widziałam, jak się rozlatują. Kaski w cenie 250 w górę, dają już lepszą ochronę

kaski za 50-200 są jak ruskie prezerwatywy :lol: używasz na własną odpowiedzialność

pozdro600

I dlatego wole jezdzic w moim 20-letnim Nolanie, ktorego kupilem za 30zl i zmienilem w nim gabke, niz kupic nowe Tornado za 85zl. Predkosci kosmicznych nie rozwijam, ale i przy 20km/h sie mozna zabic.

Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D

I dlatego wole jezdzic w moim 20-letnim Nolanie, ktorego kupilem za 30zl i zmienilem w nim gabke, niz kupic nowe Tornado za 85zl. Predkosci kosmicznych nie rozwijam, ale i przy 20km/h sie mozna zabic.

!00% racji ja mam SCHOEI'A z gieldy za 15zł:) jest cichy bezpieczny no i made in USA ;) mam tez jakiegos tigera i jak w nim jade to motorka nie slysze bo tak sie powietrze kreci. No wiec ludzie na giełdy i tam z niemiec przywoza rozne kaski. Ostatnio kupiłem Araia freewaya za 30zł (na stronie araia 1000zł 8O ) i sprzedalem na allegro za 100zł :)

a ja moge jezdzic bez kasku bo tam gdzie mieszkam mozna :)

ale nie lubie i podstawa to kominiarka pod kask

prawie kazdy kask peka przy udeseniu

jeden bo jest ho####

a drugi bo przyjmoje sile udezenia

ja tam mam uvex 3000 Boss

kosztowal pare zlotych i podstawa to nie parojca szybka ;)

www.sokolriders.com

--- jezdze bo lubie ---

W sumie jazda bez kasku by powinna nie byc na mandat bo to jest igranie ze smiercia na wlasna odpowiedzialnosc. Ale warto kupywac kaski lepsze i nie zalowac kasy ale z rozsadkiem. Ja mam Dainese (za 400zl wart 670zl) z sredniej polki, i mam jeszcze Cabrga(z 100zl wart 100Euro) i UVEXa (za 520zl) z "podstawowej" polki. w sumie wydalem na nie ok 1050 zl a to dlatego ze byly promocje.

A powracajac do kaskow najwyzszej polki to widzialem na DSF test kask Schubert i przy uderzeniu 317km/h na kasku zrobilo sie tylko pekniecie lakieru.

W sumie jazda bez kasku by powinna nie byc na mandat bo to jest igranie ze smiercia na wlasna odpowiedzialnosc. Ale warto kupywac kaski lepsze i nie zalowac kasy ale z rozsadkiem. Ja mam Dainese (za 400zl wart 670zl) z sredniej polki, i mam jeszcze Cabrga(z 100zl wart 100Euro) i UVEXa (za 520zl) z "podstawowej" polki. w sumie wydalem na nie ok 1050 zl a to dlatego ze byly promocje.

A powracajac do kaskow najwyzszej polki to widzialem na DSF test  kask Schubert i przy uderzeniu 317km/h na kasku zrobilo sie tylko pekniecie lakieru.

Czlyli badziewny kask :D

Uraz kręgosłupa i wuzek inwalicki na całe zycie....

na AB Motors testowali kaski AGV

i one przy małych jak i duzych prędkościach pękały przyjmując uderzenie.

Jednocześnie trzeba podkreślić że pękałą tylko 1 warstwa wieszchnia.

17353.gif