Skocz do zawartości

Mz etz 251 czy Jawa TS 350 ?!?!?! POMOCY

Wochuetz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Harnaś napisał:
Bak jest właśnie od Janka, tyle tylko że bez kratki

No to tak jak mowie - znajomy ma identycznego wynalazka :D

Rama AWO

skrzynia AWO

silnik maluch

bak junak (bez kratki)

i taki smieszny licznik z "piramidka" :D

Harnaś napisał:
A jeżeli chodzi o osiągi to prędkość słaba ale przyspieszenie zajefajne

Przyspieszenie przyspieszeniem ale ten dzwiek.... mmm... miodzio :mrgreen:

Gość guzik_Darek
  Harnaś napisał:
guzik_Darek a na jakim motorku śmigasz, że tak dobrze orientujesz się w spalaniu Jawy ? Bo moja jakoś nigdy nie weżmie więcej jak 5l - (może mam jakiś model do dupy) bo dobra jawa powinna palić 12l/100km, wtedy jest wypas  :mrgreen:

Mój kolega ma jawe 350 i pali mu ok 7l. Strasznie narzeka na nią mówi że wyrzuci ją na złom :(

radziok16 napisał:
  MOC napisał:
a jak myslisz, co bylo pierwsze jajo czy kura.....

:mrgreen:

no tego to ja nie wiem ale skoro jestes taki madry to moze Ty mi to powiesz ?? :> :(

tylko wlasciwy wybor drogi wskaze ci rozwiazanie...

:mrgreen:

• 2 tygodnie później...

niestety wodziki to prawda- ale to kwestjia regulacji sprzęgła i wkspoatacji a nie wbijania biegów na siłę czy czestego korzystania z tylko sprzegła "nożnego" przejechałem swoją jawkaTS ką ok 12 000 km i to głownie w miescie gdzie biegi pracuja wiadomo jak czesto , z awaryjnosci ( miała 4 lata i 3000km jak ja kupiłem ) to regulator nap. oczywiście nowy i polski, i w zasadzie tyle. Inne materiały w ciągu dziesięciu lat to linak hamulca ręcznego, szczeki, linka włacznika swiatła stop i drobnica.Pali 3.8 w dwóch na lrasie lublin-zamość ( 100 km w jed strone) a tak to maks 4,5 w mieścia srednio pwoem 4-4,2 Jak ktos słusznie zuwazył jak sie o nia zadba i naprawy bedą na bierząco to jawa odwdzięczy sie długa i naprawdę małoawaryjna eksploatacją -prztnbajmniej ja nie narzekam ale cos Ciagnie mnie to mztki bo ma sliczny chód tlumnika, i piaty bieg i oczywiscie tarcze co w porównaniu do próby hamowania w jawie nawet z jedna osoba -jest rzeczą śmieszną aa jeszcze jedno w jawach p przebiegu ok 20-25000 o pierwszym szlifie mozna zapomnieć od razu drugi ( ja zrobiłemn sobie po 12500 I i wyszdł )

co w przypadku MZ raczejjest nie do pomyslenia.

Nie mamiałem MZ i trudno mi sie wypowiadac ale sądze,ze jednakmateriały sa lepsze i skrzynia oczywiscie nie do zaj...... . przy prawidłowej eksploatacji natomiast co do stabilnosci tooczywiscie jawa.

Mirek

[ Dopisane: 17-07-2005, 14:22 ]

Nie do pomyslenia -znaczy sie w bardzo pozytywnym aspekcie

[ Dopisane: 17-07-2005, 14:35 ]

aaa jeszcze jedno przez 10 lat jak ja mam paliłem na pych tylko raz i to upchałem 4-5 m bo zauwazyłem, ze nie otwprzyłem ssania a tak zawsze 3-4 kopy na ssanku i rusza bez problemów a jak gasze goracy na ssaniu to nawet do 15-20 min przerwy pali z pierwszego co czasem wparaiwa w zdziwienie niektórych (laików szczegłonie) ot taka sztuczka która użytkownicyy tsek wiedzą napewno

natomiast co to 350 tak

to CZ 12 V chyba najlepsza TS wymaga dopracowania kilku ale wąznych szczegłów

podrawiamwszystkoch i MZtówcó i Jawówców i wszystkoch posiadaczy jedno czy" trzy " sladów

Mirek

guzik_Darek napisał:
Moja etz pali 4- 4,5.

I masz z tym jakies kompleksy ?

guzik_Darek napisał:
Ale co do spalania to nie uwierzę że pali 4,5

Jesli chodzi o normalna jazde miejska (bez katowania) to jest to raczej standardowe spalanie. No ale oczywiscie jak napisal Harnas:

Harnaś napisał:
bo dobra jawa powinna palić 12l/100km, wtedy jest wypas

Gość guzik_Darek
  MOC napisał:
nikt ci nie kaze wierzyc, poprostu przyjmij to jako dogmat...

Jak tyl epali to gratulacje :) . Ale z doświadczenia mojego kumpla co ma jawe to 7 mu weźmie jak nic.

guzik_Darek napisał:
Ale z doświadczenia mojego kumpla co ma jawe to 7 mu weźmie jak nic.

A ja mam kumpla ktoremu etz pali 16 L !! I nie wierze, ze Twoja pali 4!

Jesli jego pali 16 to Twoja tez musi (to nic, ze on ma dziore w baku) :mrgreen:

Gość guzik_Darek
  m16 napisał:
guzik_Darek napisał:

Ale z doświadczenia mojego kumpla co ma jawe to 7 mu weźmie jak nic.

A ja mam kumpla ktoremu etz pali 16 L !! I nie wierze, ze Twoja pali 4!  

Jesli jego pali 16 to Twoja tez musi (to nic, ze on ma dziore w baku)

Każdy chwali swoje. Jeździłem na Jawie i muszę przyznać że nawet fajnie się jeździ ale co do spalania zostaję przy swoim.

[ Dopisane: 18-07-2005, 13:49 ]

Ale w sumie Jawa ma 2 gary i większą pojemność to siłą rzeczy musi palić więcej.