Skocz do zawartości

Witam, Hydraulika w moto, hamulec tarczowy [ Ciekawe ]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio borykałem się z popękanym przewodem hamulcowym w swoim moto. Musiałem kupic drugi, zależało mi na czymś maksymalnie tanim, byleby działało. Stwierdziłem, że niema sensu jehać na giełde, bo tam trzeba liczyć ze 80zł, pozatymprzewód który tam ostatnio kupiłem, zaraz okazał się że w niekturych miejscach był mocno sparciały i pękł.

:idea: :!: Dowiedziałem się od kumpla, żeby poszukać jakiegoś węża od hydrauliki do ciągników. Faktycznie znalazłem taki sklep, gdzie mieli przewody do ciągników i ciężarówek, zarabiali na wymiar. Za 24zł złożyli mi cały przewód, który nawet pasował do motocykla. :? Niestety przewód okazał się zbyt mięki, wykazuje tędencje do rozciągania, praktycznie niehamuje.

:) Z wiązku z tym moje pytanie, jaki powinien byc przewód który mógłby zadziałać, czy koniecznie musi mieć stalowy oplot, i czy macie jakieś przeżycia i doświadczenia z kombinowaniem przewodów do tarczówki???

Cześć!

Można dorobić przewód z oplotem za ok. 40 PLN, tylko jaka firma da Ci gwarancję, że jako porzewód hamulcowy nie wykręci numeru i nie strzeli przy ostrym hamowaniu? W maszynach (koparki itp.) kończy się to wyciekiem płynu, w motocyklu z poważną sytuacją zagrażającą życiu Twojemu i innych. To są moje właśne przemyslenia, bo też chciałem 'dorobić' przewód i zdecydowałem się pozbierać kasę i kupić ATESTOWANY - co jak co, bezpieczniej z takim.

Życzę bezpiecznego poruszania się na wymarzonych sprzętach!

• 3 miesiące temu...