Skocz do zawartości

Wszystko o Yamaha DT 50, 80 i 125

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam takie małe pytanko. Mam zamiar kupic sobie zestaw napędowy i nie wiem jakie zebatki dobrac. Chce aby było duzo mocy no i zeby mi tez leciał dobrze. Ale bardziej jednak mi zalezy na mocy. Jaka z przodu a jaka z tylu mi polecacie. z góry dzięki.,

Pozdrawiam.

No to ta predkosc to tak sobie. a jak bym dal 17/50??

Ale jak będziesz miał 17/50 to będzie miała mniej mocy i nie będzie aż tak na koło dawać. Ja w swojej mam 13/i chyba 50. Mam 125 i spokojnie wkręca sie na 130km/h i na 1,2,3 na kolo idzie bez proszenia :crossy: a firmę polecam Ci DID :buttrock:

Pozdrawiam

siema mam takie pytanie ,czy moglibyście powiedziec mi czy opłacał mi się ten zakup ponieważ kupilem Yamahe dt 50R http://www.motoallegro.pl/show_item.php?item=420593582

i co sprawdzic przy odbiorze motoru

pozdrawim GUCIO

A jeśli chodzi o sprawdzanie moto był już taki post oto link:

http://forum.motocyklistow.pl/Kupujemy-uzy...ro-t103925.html

Pozdrawiam.

siema....

mam problem ze swoja dt 80 lc ii.

nie wiem czemu ale ma muła od dolnych obrotów, pelna moc uzyskuje od 7 tys...

nie ma co marzyc zeby poszla na kolo..

zebatki mam 15/51 i vmax 100kmh na 5 bo na 6 zwalnia :icon_mrgreen:

co moze z nia byc nie tak?? prosze o pomoc...

Edytowane przez Mrozon91

Macie tutaj o tym jak sprawdzić moto przed kupnem. Jak by co to skopiowałem to ze strony 96 odpowiedź 11.

Najpierw na postoju powinieneś posprawdzać wszystkie luzy (zawieszenie, główka ramy itp.),jak chodzi zawieszenie (czy się nie blokuje itp.),czy nie ma nigdzie wycieków, poza tym musi sprawdzić, rzecz, która się najczęściej psuje w DT 80 (wada fabryczna) – KOPKA(jak przeskakuje,tzn.nie da się kopnąć to znaczy,że tulejka się wyrobiła), elektryka(kierunki,światła,klakson),czy działa prędkościomierz, obrotomierz(jeśli nie, to znaczy, że mógł dostać kiedyś porządnego dzwona;-)).Oprócz tego sprawdź czy rama jest prosta, tzn. ustaw DT prosto, stań z tyłu i spójrz czy koła są w jednej linii, jeśli tak to wszystko OK i to chyba tyle co możesz sprawdzić na postoju.

Teraz jazda:

Przed odpaleniem sprawdź, czy silnik jest zimny, potem ssanie itd. i odpał, jeśli odpali za 1-3 kopach to dobrze, jeśli więcej to może świadczyć o złej regulacji gaźnika, zapłonu itp. Pozwól mu żeby sobie pochodził na wolnych obrotach, tzn.rozgrzał, a ty w tym czasie możesz posłuchać silnika, czy nic nie dzwoni itp.(to samo musisz zrobić na ciepłym silniku). Jeśli wszystko jest w porządku i masz rozgrzany silnik, możesz jechać na jazde próbną. Podczas jazdy sprawdź czy wszystkie biegi wchodzą, nie wyskakują i jak pracuje skrzynia. Rozpędź się na maksa i sprawdź V-max, jeśli ma blokady to powinien lecieć ok. 80km/h, a jeśli nie ma to powinien 110-120 km/h (choć te prędkości mogą się różnić w zależności od zastosowanych zębatek, jak by co to standard jest 15-51 zębów).Jak już się rozpędzisz to będziesz musiał i zwolnić, wtedy sprawdź czy działają i jak działają hamulce(powinieneś zrobić stoopie;-)).Poza tym jak działa zawieszenie podczas jazdy(czy nie dobija itp.).Jeszcze podczas jazdy puść kierownice(ostrożnie) i zobacz czy DT nie zmienia kursu;-) jeśli nie to dobrze(twoje oględziny na postoju zostały potwierdzone). No i myśle, że to wszystko co powinieneś sprawdzić.

Jeśli ktoś by się doszukał jakiś błędów związanych ze sprawdzaniem DT proszę mnie poprawić. Myślę, że moja instrukcja pomoże ci Martian kupić porządne moto, które będzie Ci długo służyło.

Pozdrawiam i życzę udanego szukania moto.