Skocz do zawartości

Wszystko o Yamaha DT 50, 80 i 125

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat
sprawdzilem kompresje ma 6,3 bara Na wolnych obrotach wkreca sie ponad 12000 wiec chyba nie ma potrzeby grzebac przy module

Powiem krotko - otwieraj silnik i sprawdz stan zuzycia elementow bo kompresja duzo za niska. POZDRO

Pozdrawiam.

urbix1 napisał:

sprawdzilem kompresje ma 6,3 bara Na wolnych obrotach wkreca sie ponad 12000 wiec chyba nie ma potrzeby grzebac przy module

6.3 bara to chyba słaba troche komprecha. Ja moze i tyle miałem jak swoja kupiłem albo i mniej.Teraz czeka mnie szlif cylindra itd. Jak zrobie ją to chyba zaloze oryginalny wydech.

urbix1 napisał:

jest to notorycznie za mało powinno być 8/9 barów ściągnij głowice i cylinder i zobacz czy masz wszystkie pierścienie całe :P

pikus91 napisał:

Pawela a szkoda ze sprzedales bo ten temat to juz wogle spadnie na psy jeszcze ty go jakos podtrzymywales i pisales madrze szkoda A co teraz chcesz sobie kupic? Tylko nie mow ze jakiego plastika enduro enduro i jescze raz enuro :icon_evil:

dzieki pikus, podtrzymales mnie na duchu :biggrin: milo wiedziec ze ktos cie docenia :banghead: dzis rano wstalem i obejrzalem wszyskie fotki jakie mialem z dt i lza mi sie w oku zakrecila....

ale z przyzwyczajenia bede tu zagladal i ZAWSZE jak bede znal odpowiedz na pytanie to chetnie odpowiem :biggrin:

i nie obrazcie sie ale teraz poluje na... GS 500 albo cos w tym stylu. troche mi sie preferencje jazdy zmienily :biggrin:

a enduro piekne jest :P

o nieeeeeeeeee wybij to sobie z glowy:] widze ze nie lubisz sie upaprac jak male dziecko w blocie:] ja sie tak ubrudzilem ostatnio ze matka jak mnie zobaczyla to az sie za glowe zlapala lapy w blocie cale spodnie w wyschenietym blocie kurtka w blocie twarz tez brudna:] ale bylo fajnie:] tylko ze juz mam z tlu slaba opone i dupowato idzie w blocie

a moze jakies wieksze enduro? albo jakies super moto zeby bylo zwiazane z enduro:D

pozdro:]

Cytat
Odchodzac troche od tematu co to jest "super moto" ?

Motocykl terenowy przystosowany do jazdy miejskiej i wyscigow ulicznych :P Przewaznie troche podrasowany silnik, kola zmienione na slicki od jakichs scigawek. Przedni troche zmniejszone. Tarcza hamulcowa wieksza i w ladnych ksztaltach, hamulce ostrzejsze. Wbite jakies ladne kolorki itp. Pokonwywanie zakretow bokiem a nie jak w scigawkach wykladaniem sie :biggrin:

A to przykladowe SM: http://moto.allegro.pl/item137875283_suzuk...ktm_yamaha.html

POZDRO

Pozdrawiam.

pikus91 napisał:

o nieeeeeeeeee wybij to sobie z glowy:] widze ze nie lubisz sie upaprac jak male dziecko w blocie:] ja sie tak ubrudzilem ostatnio ze matka jak mnie zobaczyla to az sie za glowe zlapala lapy w blocie cale spodnie w wyschenietym blocie kurtka w blocie twarz tez brudna:] ale bylo fajnie:] tylko ze juz mam z tlu slaba opone i dupowato idzie w blocie

a moze jakies wieksze enduro? albo jakies super moto zeby bylo zwiazane z enduro:D

pozdro:]

pewnie ze sie kocham ubabrac w blotku :biggrin: ale musze tez miec motorek to dlugich tras miedzymiastowych, i jazdy miejskiej, z mozliwoscia glebokiego wchodzenia w zakrety

pewnie ze chcialem SM ale portfel mowi nie... :P

co do SM to fele zaklada sie 17 calowe i na to slicki. zmienia sie nastawy zawieszenia (lub kompeltne zawieszenie) i juz mozesz nastraszyc na torze niejednego scigacza :biggrin:

Edytowane przez pawela

Wybaczcie kytykę ale jako posiadacz enduro uważam ze supermoto to bezsensowne rozwiązanie ponieważ nie sprawdzają się w średnim i cięzszym terenie a na długie trasy tez nie sprawdza sie bo nie ma owiewek... chyba ze komus nie przeszkadzają poślizgi na kazdym błotku... :bigrazz:

Mam jeszcze pytanko bo moto kręci mi do 12 tys na 1 biegu na wyzszych stopiniowo sie zmniejsza a na 5 i 6 biegu wogole nie idzie.... Powiedzcie czy to moze byc wina modulu CDI? trzeba go przerobic skoro tak kreci??? A moze to wina kompresji (6,6 bara)??? prosze o odp.

urbix1 napisał:

Wybaczcie kytykę ale jako posiadacz enduro uważam ze supermoto to bezsensowne rozwiązanie ponieważ nie sprawdzają się w średnim i cięzszym terenie a na długie trasy tez nie sprawdza sie bo nie ma owiewek... chyba ze komus nie przeszkadzają poślizgi na kazdym błotku... :(

Mam jeszcze pytanko bo moto kręci mi do 12 tys na 1 biegu na wyzszych stopiniowo sie zmniejsza a na 5 i 6 biegu wogole nie idzie.... Powiedzcie czy to moze byc wina modulu CDI? trzeba go przerobic skoro tak kreci??? A moze to wina kompresji (6,6 bara)??? prosze o odp.

wina kompresji z taką kompresjom wiele nie pojeździsz prawdo podobnie ci pękł pierścień taką ja miałem w dt jak mi pierścień pękł :( tylko że u mnie szła jak dzika :bigrazz: :crossy: :( :(

baro napisał:

wina kompresji z taką kompresjom wiele nie pojeździsz prawdo podobnie ci pękł pierścień taką ja miałem w dt jak mi pierścień pękł :bigrazz: tylko że u mnie szła jak dzika :( :crossy: :( :(

Hehe... ja kupiłam DT125 z grzechoczącym silnikiem. Przy kupnie byłam w pełni świadoma, że czeka mnie remont. Fakt jest faktem, że moto kręciło się idealnie, mocy miało tyle ile "normalnie" powinno mieć, jedyne co, to takie nieregularne grzechoczenie i fakt, że nie bardzo chciała iść od 4k obrotów. Odżywała od 7 i kręciła się na każdym biegu do końca.

Pewnego wieczora jadąc sobie rozkosznie nagle rzuciła palenie. Więc na przyczepę ją, do mechanika i co się okazało? Kompresja poniżej 2 atmosfer, a pierścień rozkosznie latał sobie po silniku :(

Na szczęście z tłoka nie zdążył zrobić się jeżyk :(

Szybki remont, teraz docieranie i niebawem znów będzie jak nowa :(

Buziole,

Nadiq