Skocz do zawartości

Jak nie jeżdżę na moto, a zbliża mi się termin przeglądu technicznego - to muszę go robić w terminie czy mogę później?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, problem mam taki że robię custom motocykla, i na razie nawet nie jest zdatny do jazdy, a zbliża mi się termin przeglądu motocykla - na necie już mi się poplątało bo tu inaczej, tam inaczej a doświadczenia w tym temacie nie mam, i chcę w prost zapytać czy jak nie jeżdżę a przegląd zrobię po terminie to coś się dzieje?

36 minut temu, mati_ii napisał:

przegląd zrobię po terminie to coś się dzieje?

Nic się nie dzieje, któryś kretyn w rządzie miał niedawno taki pomysł żeby karać na SKP spóźnione przeglądy - ale nie przeszło. 

• Lubię to! 1

na obecną chwilę nic się nie dzieje. poprzedni projekt padł z końcem poprzedniej kadencji sejmu - nie zdążyli. nieaktualny projekt przewidywał opłatę za spóźniony przegląd w podwójnej wysokości. ale temat wrócił na tapet i banda rudego mówi już o nawet czterokrotnej!!! wysokości opłaty za badanie techniczne jeżeli się spóźnimy. 

tutaj: https://www.sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/transmisja.xsp?documentId=EA57C78262650815C1258C120052A70C&symbol=TRANSMISJA_ARCH&info=T&fbclid=IwY2xjawIxE5BleHRuA2FlbQIxMQABHQdzqDM8o6gm-r-BDS-ox6cIHGYUQoZ_COt2I_hG5QzfcQcbRvXCY9DT1A_aem_ez2qiykF_rVAN0bSdub9eg

zapis z komisji infrastruktury z 22.01.2025 - polecam fragment od godziny14:12:17 😉  - wystarczy dwie minuty oglądania oglądania.

Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100

https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090

• 2 miesiące temu...
7 minut temu, lukasz-aprilia napisał:

Tylko jak skończysz motocykl to lepiej nie jedź na kołach bez badania - bo może słono kosztować. W razie kontroli drogowej - mandat od 1500 do 5000 zł

O ile nie będziesz szaleć po drodze to masz minimalne szanse na zatrzymanie "ot tak". Moja stara Honda nie miała badań chyba przez 7 lat i nic się nie stało. Ale cały czas płaciłem OC. W razie zatrzymania zawsze możesz dyskutować że jedziesz na przegląd, jak panowie bagiety normalni to Ci odpuszczą, grunt żeby OC było. 

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

5 godzin temu, lukasz-aprilia napisał:

Tylko jak skończysz motocykl to lepiej nie jedź na kołach bez badania - bo może słono kosztować. W razie kontroli drogowej - mandat od 1500 do 5000 zł

o kurua. wchodzę sobie na FM i już drugi post,  w którym trzeba Cię prostować.

Mam prośbę - jeżeli na czymś się nie znasz to nie klep bez sensu.

Nie ma określonej minimalnej grzywny za brak ważnego badania technicznego. Możesz zostać pouczonym a maksymalna kwota mandatu nałożonego przez policjanta za to wykroczenie to 3000zł. Wynika to bezpośrednio z KW a konkretnie art. 97. Wykroczenie polegające na braku posiadania ważnego badania technicznego nie jest określone w taryfikatorze tak więc ... jak wcześniej napisałem.

W zeszłym roku pod koniec października otrzymałem 100zł mandatu.

edit

eeejjj - Ty na prawdę jesteś adwokatem?

Edytowane przez konrad1f

Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100

https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090