Jump to content

Pomyłka z przebiegiem na SKP - jak to odkręcić?

Recommended Posts

Ma ktoś pomysł jak odkręcić pomyłkę diagnosty na SKP, który w CEPIK wpisał zły przebieg? Opiszę jak wygląda sytuacja:

- samochód ostatni przegląd zagraniczny w ASO Renault NL miał 29.04.2024r z wpisem 284 231 km
- 06.05.2024r trafił do PL i miał zrobiony przegląd, do CEPIK wpisane 221 117 km i pojazd został zarejestrowany przez sprzedającego
- 15.05.2024r kupiłem pojazd, na liczniku 284 336 km i tyle samo wpisane na fakturze

O niepoprawnym przebiegu w CEPIK dowiedziałem się po tym jak przerejestrowałem pojazd na siebie i zajrzałem w dane. Nie było cofania licznika, przebieg dokładnie pokrywa się z wpisami z ASO, robiłem odczyt ze sterownika silnika i odczyt pokrywa się z licznikiem. Wychodzi na to, że diagnosta przy pierwszym przeglądzie wpisał zły przebieg. Jak teraz ugryźć temat żebym w przyszłości nie był posądzany o cofanie licznika?

Cześć, pomysłu nie mam, ale miałem podobny problem. Przebieg pojazdu został wpisany z błędem przy kontroli policyjnej (było 119 kkm wpisano 199 kkm). Sprawa wyszła dopiero po dwóch latach przy sprzedaży samochodu. Po piśmie do WDR w tej sprawie wykonano korektę/uwagę przy wpisie.

5 godzin temu, Qadrat napisał:

jak odkręcić pomyłkę diagnosty na SKP, który w CEPIK wpisał zły przebieg?

najprościej skontaktować się z diagnostą który błąd popełnił - oni mogą wprowadzić adnotację przy swoich przeglądach.

Ja w dwóch swoich autach też miałem byki - jak na razie w dwóch bo więcej nie sprawdzałem.