Jump to content

Przełożenia Aprilia sx 125 4t

Recommended Posts

Siema, w apce mam przełożenia fabryczne 13-62, denerwują mnie krótkie biegi, v-max 110km/h. 

Jakie dać zębatki żeby biegi się wydłużyły i zwiekszyła się prędkość maksymalna, ważne by nie zdychał przy starcie.

3 godziny temu, Ez123 napisał:

" szukam 

tzw, złotego środka. 

złoty środek to przełożenie fabryczne . próba zwiększania v-max chociaż nie zawsze nie zawsze musi się udać 🙂zawsze spowoduje  zmniejszanie mocy na kole

Będzie najłatwiej i najtaniej  kiedy spróbujesz  dać przednią zębatkę o ząb większą i sprawdź czy cię to satysfakcjonuje (moim zdaniem nie ) 

Nie bardzo wiem czego oczekujesz od motocykla który ma coś koło 13 czy 15 KM

Nie ma cudów żebyś z tego "wycisnął" coś zdecydowanie lepszego/szybszego

Chcesz lepsze osiągi - pozostaje tylko zmiana motocykla

18 godzin temu, Ez123 napisał:

Siema, w apce mam przełożenia fabryczne 13-62, denerwują mnie krótkie biegi, v-max 110km/h. 

Nie chcę nic mówić ale kupiłeś motocykl typu supermoto i chcesz z niego zrobić sporta? Te motocykle są projektowane i strojone do zupełnie innego stylu jazdy i użytkowania niż sprzęty sportowe. Możesz spróbować policzyć na https://sprocketcalculator.com ile stracisz momentu / zyskasz prędkości na kombinacjach z zębatkami ale cudów nie oczekuj. Na szybko sprawdziłem i jak dasz z przodu ząb większą a z tyłu ząb mniejszą to już jesteś w plecy 10% na starcie a przy takiej małej pojemności odczujesz to dość mocno, zwłaszcza sprzęgło.

Najbardziej zależy mi na zwiększeniu średniej prędkości przelotowej na ten moment wynosi 70/80km/h.

Niestety przez wiek i problemy z plecami nie ma opcji na zmiane motocykla.

Edited by Ez123