sawik1204 Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Witam. Nie wiem czy dobrze trafiłem z miejscem na taki temat (jak źle to wybaczcie). Chciałbym się podzielić sytuacją, która mi się przydarzyła podczas powrotu z nad morza w rejony Wrocławia. Trasa ok 520 km. 50 km przed metą zauważyłem w lusterku jak coś mi odpada (prędkość ok 170 km/h) - droga S3 ;). Po zwolnieniu do 100 czuć było, że coś nie tak z tylną oponą. Po zatrzymaniu się zauważyłem znaczące braki w oponie tak jak widać na zdjęciach. Jechałem w dwie osoby (łączna nasza waga to 160 kg + 20 kg bagażu). Opony to Pirelli Scorpion Trail z 2015 r (miał być ostatni sezon na nich). Motocykl Honda Varadero 1000 XL. Poradźcie mi czy przeciążyłem opony czy może jakaś wada akurat tej opony przyczyniła się do tego. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 daj na tacę albo idź zagrać w totka 😉 z ciekawości - jaki indeks nośności i prędkości ma owa opona? sześcioletnia opona renomowanego producenta nie powina się tak rozwarstwić. podobne przygody miałem w autach z nalewkami ale po konkretnym torowym upalaniu rwd. swoją drogą - jeśli pasuje indeks prędkości i nośności to taka oponę sugerowałbym "zareklamować". w sensie zgłosić problem do producenta. niech przebadają co było przyczyną. Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawik1204 Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Przód 59, tył 69 / V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 39 minut temu, jonaszko napisał: Nośność 69 to chyba za mało i tu bym szukał problemu. do czego za mało? chyba do czołgu 😄 Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawik1204 Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 69 jest na obciążenie 325 kg przy (V) 240 km/h. Nasza masa była co prawda większa i to sporo (waga motocykla ok 240 kg) ale nie osiągaliśmy maksymalnej dopuszczonej prędkości. Czy mimo to opona i tak przez wagę dostaje tak samo po tyłku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taurus 61 Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 (edytowane) 43 minutes ago, sawik1204 said: 69 jest na obciążenie 325 kg przy (V) 240 km/h. Nasza masa była co prawda większa i to sporo (waga motocykla ok 240 kg) ale nie osiągaliśmy maksymalnej dopuszczonej prędkości. Czy mimo to opona i tak przez wagę dostaje tak samo po tyłku?? Nie zapomnij o przedniej oponie 59V 243 kg , no chyba ze jechales caly czas na tylnej oponie😉Ja powiedzialbym za niskie cisnienie bylo w tyle. Edytowane 27 Lipca 2021 przez Taurus 61 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawik1204 Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Przed wyjazdem sprawdzałem ciśnienie w obu i było ok. Ale przyznam się, że podczas jazdy na postojach już nie było sprawdzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taurus 61 Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Cytat. Jeśli ciśnienie w oponie jest zbyt niskie, powoduje to zwiększone tarcie toczne opony, która w rezultacie bardzo się nagrzewa przez co jest zwiększona praca zginania co wpływa również na strukturę opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernestZL Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Cytat Opony to Pirelli Scorpion Trail z 2015 r Jeśli je jeszcze masz to sprawdź jakiej są produkcji. Pirelli zaczęło produkować budżetówki w chinach i np. Diablo rosso 2 na drugi sezon po zimie, przestała totalnie trzymać. Guma jak z kamienia. Przy dużej prędkości z środkowej części opony odpadały duże płaty gumy. Generalnie chińskie budżetowe pirelli to śmieć na jeden sezon. Cytuj Od wojny, głodu, TVN-u i Platformy, zachowaj nas Panie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi