aprila rs 50 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Witam dzis odpalilem motocykl poczekałem az sie dobrze rozgrzeje i troche nim pogazowałem i co mnie zdziwiło wyciek płynu chłodniczego z przewodu co jest przymocowany to stopki centralnej to takie odprowadzenie wyciek pojawił sie przy gazowaniu jak motocykl pracował na wolnych obrotach nic sie nie działo nie wymieniale plynu ani nie dolewalem Moje pytanie brzmi czy to normalne a jesli nie to co mogło sie stać Motocykl to suzuki bandit 650N 2010r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Sprawdź chłodnicę i dolny wąż co od niej wychodzi. Jak silnik się rozgrzeje, temperatura na wskaźniku idzie w górną granicę skali a chłodnica i wąż są zimne to zaciął się termostat. Wtedy płyn zaczyna wrzeć, zwiększa się ciśnienie w układzie, wężykiem przelewowym wybija go do zbiorniczka a stamtąd nadmiar płynu wybija pod motocykl. Ewentualnie pompa wody nie pracuje ale zacznij od powyższej diagnozy termostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arti... Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Sprawdź jeszcze szczelność korka chłodnicy, miałem taki sam objaw jak korek trafiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 19 minut temu, Arti... napisał: Sprawdź jeszcze szczelność korka chłodnicy, miałem taki sam objaw jak korek trafiło. Wygotować korek w wodzie z octem. Jeśli nie będzie efektu, wymienić. Po dolaniu płynu dobrze odpowietrzyć układ. W chłodnicy płyn musi być pod korek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukituki9 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 W dniu 22.12.2020 o 00:07, Qadrat napisał: Sprawdź chłodnicę i dolny wąż co od niej wychodzi. Jak silnik się rozgrzeje, temperatura na wskaźniku idzie w górną granicę skali a chłodnica i wąż są zimne to zaciął się termostat. Wtedy płyn zaczyna wrzeć, zwiększa się ciśnienie w układzie, wężykiem przelewowym wybija go do zbiorniczka a stamtąd nadmiar płynu wybija pod motocykl. Ewentualnie pompa wody nie pracuje ale zacznij od powyższej diagnozy termostatu. Waz sie cieply Sprawdzilem tez kotek to na nim bylo troche brudu jak by jakies opilki i jakiec drobinki nwm podobne do piasku nwm co. To bylo A czy masz jakis patent na sprawdzenie czy to pompa wody W dniu 22.12.2020 o 09:12, Arti... napisał: Sprawdź jeszcze szczelność korka chłodnicy, miałem taki sam objaw jak korek trafiło. Odkrecilem i bylo na nim troche syfu jakby jakies opily i cos podobnego jak do piasku ciezko powiedziec W dniu 22.12.2020 o 09:33, grizzli napisał: Wygotować korek w wodzie z octem. Jeśli nie będzie efektu, wymienić. Po dolaniu płynu dobrze odpowietrzyć układ. W chłodnicy płyn musi być pod korek. Odkrecilem i bylo na nim troche syfu jakby jakies opily i cos podobnego jak do piasku ciezko powiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 Godzinę temu, lukituki9 napisał: Odkrecilem i bylo na nim troche syfu jakby jakies opily i cos podobnego jak do piasku ciezko powiedziec Wyczyść go i wygotuj lub załóż inny, to może być przyczyna. Poszukaj w necie, jaką ten korek spełnia funkcję, wtedy zrozumiesz, o czym mówię. Układ chłodzenia bandziora (i nie tylko) to nie butelka od wina. On nie tylko zamyka chłodnicę, żeby była szczelna. Przyjrzyj się, jak to jest zbudowane, i dlaczego w zależności od temperatury silnika zmienia się poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukituki9 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 W dniu 24.12.2020 o 15:06, grizzli napisał: Wyczyść go i wygotuj lub załóż inny, to może być przyczyna. Poszukaj w necie, jaką ten korek spełnia funkcję, wtedy zrozumiesz, o czym mówię. Układ chłodzenia bandziora (i nie tylko) to nie butelka od wina. On nie tylko zamyka chłodnicę, żeby była szczelna. Przyjrzyj się, jak to jest zbudowane, i dlaczego w zależności od temperatury silnika zmienia się poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Juz wiem jaka korek spelnia funkcje i wydaje mi sie ze jest doby nie zacina sie sprawnie chodzi Wygotowalem go w wodzie z octem i nadal cieknie ztego weża Zrobilem tez test uszczelki pod glowidza kupilem tester taka fajeczka z niebieskim plynem jak sie zabarwi na zółto lub zielono to uszczelka do wymiany u mnie nic sie nie zabarwilo sprawdzalem to 10minut lub wiecej i nic I tak talko dodam w zbiorniku wyrównawczym juz w zasadzie plynu nie mam wiec musze go teraz dolac Jakies inne pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukituki9 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 1 godzinę temu, jonaszko napisał: Pomysł jest taki, żebyś przestał katować/gazować tego skuterka na postoju. 5 tysiecy obrotów przez 10 sekunt to nie jest katowania a wyciek sie pojawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukituki9 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 28 minut temu, jonaszko napisał: a w jakim celu to robisz? Od ilu zaczyna sie czerwone pole? Nie mam w nim termometru Ale jak plyn wycieka podczas gazowania to raczej nie jest to normalne Na samej górze opisalem sytuacje tylko ze pisalem to innym kontem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukituki9 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 4 minuty temu, jonaszko napisał: Pytam o czerwone pole obrotomierza. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka Czerwone zaczyna sie od 11tysiecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 3 godziny temu, lukituki9 napisał: Juz wiem jaka korek spelnia funkcje i wydaje mi sie ze jest doby nie zacina sie sprawnie chodzi Wygotowalem go w wodzie z octem i nadal cieknie ztego weża Zrobilem tez test uszczelki pod glowidza kupilem tester taka fajeczka z niebieskim plynem jak sie zabarwi na zółto lub zielono to uszczelka do wymiany u mnie nic sie nie zabarwilo sprawdzalem to 10minut lub wiecej i nic I tak talko dodam w zbiorniku wyrównawczym juz w zasadzie plynu nie mam wiec musze go teraz dolac Jakies inne pomysly? Warunkiem prawidłowego działania układu jest chłodnica zalana pod korek, płyn w zbiorniczku wyrównawczym i sprawny korek. Sprawdz poziomy płynów. A korek założyłbym inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukituki9 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Z korkiem sie zgodze ale nwm czy zbyt mała ilosc plynu moze powodowac wyciek wezem bedacym pod motocyklem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 19 minut temu, lukituki9 napisał: Z korkiem sie zgodze ale nwm czy zbyt mała ilosc plynu moze powodowac wyciek wezem bedacym pod motocyklem A to jest problem, żeby zalać chłodnicę pod korek? Odpalić na chwilę i znowu zalać? A w razie potrzeby powtórzyć to raz jeszcze? Aż do pełnego odpowietrzenia układu? Nie chcesz słuchać porad, to kombinuj sam 🙂 Mam b1250 i ten temat przerobiłem na własnym grzbiecie. Wyklucz drobiazgi, a potem szukaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukituki9 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Dobrze ze piszesz dzieki wielke za to Spróbuje tak samo ja piszesz licze ze to bedzie to Ale myslem tez nad pompa wody i termostatem Ale najlier zeobie tak jak radzisz 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Napisz o efektach. Najwyżej wrócimy do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi