Johnny-Bravoo Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Witam posiadam kawasaki kz 550ltd C2 z 1981roku. Silnik w tym modelu wyposażony jest w gaźniki takai w pełni mechaniczne bez membran. I było by wszystko cacy ale rozruch na zimnym silniku niezależnie czy moto nie odpalane dzień tydzień czy miesiac. Gdy załączam dźwignie od ssania i proboje zapalić Moto niechętnie zapała jakby łapał na którymś cylindrze i dopiero po chwili zapala na wszystkich cylindrach ale praca jest ciężka na słuch jak by był przylany chwilę popracuje i wchodzi na obroty rzędu 7-8tys ewidentnie da się słyszeć że w końcu przepala paliwo i zaczyna wychodzić na te obroty. Aby je zmniejszyć cofam odrobinę dźwignie ssania spada z obrotów ale czasem aż za dużo i muszę znowu dodać aby nie zgasł i taka zabawa dopiero gdy znajdę odpowiednie położenie Moto chodzi ładnie równo na obrotach rzędu 2-3 tys przez pewien czas aż ładnie wypali paliwo a raczej nadmiar i mogę wkoncu cofnąć dźwignie i wtedy schodzi na swoje 1000 wolnych obrotow. I tu moje pytanie co może być przyczyną takiego stanu i problemu z rozruchem na zimno dodam że sprawdziłem już chyba wszystko tj wysokość przepustnicy przy załączeniu ssania,zawleczkę na iglicy czyli poziom, poziom paliwa w komorze plywakowej,zaworki odcinające paliwo,przesłony które opuszczają się przy włączonym ssaniu brakuje mi pomysłów proszę o pomoc może ktoś spotkał się z takimi dolegliwościami w tych silnikach. Dodam jeszcze że próbowałem przeregolowac ssanie czyli wznios przy włączaniu służy do tego śrubka ale jest to stałe sprzerzone jeśli przepustnica się unosi bać opada to i iglica robi to samo więc jeżeli przereguluje prześwit i zmniejszenie go to silnik nie zapala. Ostatnia rzecz która podejrzewam to wytarte iglice bądź prowadnice iglic ale robiłem oględziny i nie ma się do czego przyczepic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Przyczyną jest starość i prawdopodobnie luzy na prowadnicach. Z tym ciężko będzie cokolwiek zrobić ale możesz zmienić świece na irydowe, bo dodatkowo masz taki problem że moto początkowo nie pali na wszystkie gary a to później powoduje taki skok obrotów jak już wszystkie się włączą. Co by nie mówić to 7-8 tys. na zimnym silniku to zdecydowanie nie wychodzi na zdrowie. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Jaka jest marka i symbol tych gaznikow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnny-Bravoo Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Typu nie jestem w stanie podać sprawdzę dokładnie producent to japońska firma takai bądź tekei coś w tym rodzaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Powinien byc wypisany na boku gaznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi