Qóba Posted July 15, 2018 Share Posted July 15, 2018 Cześć wszystkim, mam następujący problem w świeżo zakupionym Monsterze 695:- przebieg, który jest naliczany na liczniku (zegarach) jest za niski vs. trasa według Google Maps, różnice sięgają 30-40%. Dla przykładu, trasa wg Google Maps 24.1 km, a przebieg wg licznika 15.3 km. Poprosiłem żonę o test - jechała przede mną autem 100-105 km/h i mrugnęła awaryjnymi, u mnie na liczniku była zbliżona prędkość ok. 100 km/h. Jak więc możliwe jest, że prędkość wyświetlana jest prawidłowo, natomiast licznik źle nabija kilometry? Jak zdiagnozować problem lub do kogo oddać motocykl do sprawdzenia? Wiem, że da się żyć z takim problemem, natomiast dla mnie jest to irytujące i chciałbym mieć w 100% sprawny motocykl - do tego dążę. Będę bardzo wdzięczny za pomoc,Kuba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modjo Posted July 15, 2018 Share Posted July 15, 2018 (edited) Przypadkiem kilometry nie sa w milach? 15.3x 1.6=24.48 wiec wprzyblizeniu sie zgadza. Moze ktos zmienil tarcze w predkosciomierzu na europejska. Edited July 15, 2018 by modjo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qóba Posted July 15, 2018 Author Share Posted July 15, 2018 Motocykl kupiony w polskim salonie, udokumentowana cała historia.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WSR Posted July 16, 2018 Share Posted July 16, 2018 To akurat jeszcze o niczym nie świadczy ;) Wystarczy, że ktoś założył zegary od angola i dał do tego tarcze euro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qóba Posted July 16, 2018 Author Share Posted July 16, 2018 Dzięki za odpowiedź. Po swoim urlopie podjadę do AC Motors w Rumii i postaram się po VINie coś ustalić, może w historii serwisowej coś jest - motocykl był zakupiony w salonie Probike, ale on już chyba nie istnieje. Czy orientujecie się czy w przypadku, gdyby potwierdziło się, że są to zegary od wersji UK ze zmienionymi tarczami na km/h, to czy da się je jakoś zmodyfikować, aby naliczały przebieg w kilometrach? Nowe zegary kosztują ponad 2.900 zł, a to przecież musi być kwestia jakiegoś oprogramowania czy się mylę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WSR Posted July 17, 2018 Share Posted July 17, 2018 Może dałoby się coś sklecić mając zegary z rozbitka eu, wtedy z 2 budzików złożyłbyś 1. Zobacz tylko, czy po drodze od impulsatora nie ma podzielnika impulsów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dera Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 Rada laika (nie widzialem nawet takiego ducatti) - może wystarczy pogrzebać w opcjach? http://www.ducatimonster.org/forums/accessories-mods/195076-change-lcd-km-miles.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qóba Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 @dera, dzięki za chęci - też o tym myślałem, niestety w M695 nie ma takiej opcji :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts