Skocz do zawartości

Hamowanie awaryjne bez ABS'u

Rekomendowane odpowiedzi

" Kapec " z przodu nie jest taki grozny, jak z tylu.

🙂

Godzinę temu, m07m10 napisał:

A dlaczego? 

I taki spec jak Ty i nie wie ? Rusz bnka i pomysl.

.

Z tyłu jak się straci przyczepność, to nie ma aż takiej katastrofy, bo przód nas trzyma, tylko sobie jedziemy jak na żużlu. A jeżeli przednie koło się ślizga to najpewniej się wywalimy. Zaleta przedniego kapcia jest chyba tylko taka, że łatwiej wymienić dętkę. 

9 minut temu, m07m10 napisał:

Z tyłu jak się straci przyczepność, to nie ma aż takiej katastrofy, bo przód nas trzyma, tylko sobie jedziemy jak na żużlu. A jeżeli przednie koło się ślizga to najpewniej się wywalimy. Zaleta przedniego kapcia jest chyba tylko taka, że łatwiej wymienić dętkę. 

A moge zapytac w/kogo ta teoria, ze lepiej tyl niz przod ? Ciebie ? Wymiana detki w kole motocyklowym, to chyba tyljo w Twoim Junaku, bo beneralnie obecnie wszystko ma bezdetkowe, i chyba wlasnie z tad ta Twoja teoria.

Z tego co pamietam ( w necie obecnie nie znalazlem nic o czym mowie, ale wtedy bylo to w mediach ).

Daijiro Kato na torze Suzuka - wystrzal tylnej opony. Szkoda chlopa, bo fajnie jezdzil....

🙂

Czyli rozumiem, że np w Enduro, czy innych szprychowych nie ma obecnie NIGDZIE dętek? Obecnie jeżdżę na Moto Guzzi, ale o dziwo też są dętki. A co do wyjmowania koła, to żeby wyjąć przednie to wystarczy postawić motocykl na podstawce centralnej, odkręcić i wyjąć ośkę i łatwo wyjdzie, bo z przodu błotnik jest mniejszy. Natomiast żeby wyjąć tył a potem założyć, to trzeba przechylić cały motocykl, albo położyć i jednocześnie najpierw umieścić bęben hamulcowy czasem podpięty pod przewody itp, a na koniec dystans. Oczywiście różnie bywa w różnych motocyklach. Ale jeszcze takiego nie spotkałem gdzie łatwiej się wyjmuje przednie koło. A co do wywalenia się, to nie napisałem, że nie można się przewrócić z powodu tylnego kapcia. Ale zgodzisz się, że uślizg przedniego koła jest bardziej niebezpieczny? 

Nie musisz mi opisywac jak sciaga sie przednie czy tylne kolo. Wiem doskonale. Nie kazdy motocykl wyposazony jest w centralna podstawke. Centralna podstawka zmniejsza kat pochylenia i mozna przez to zrobic sobie kuku na muniu o ile wiesz co to takiego.

O Enduro sie nie wypowiadalem, sam mam DR 350  i wiem, ze detki sa. U mnie nawet jezeli byla by podstawa centralna, to przedniego kola nie wyciagniesz, musi byc znacznie wyzej. Sprawdzalem i demontowalem, nie idzie !

.

12 godzin temu, m07m10 napisał:

Tak jest! Tylko Ty masz rację i Twoja racja jest jedynie słuszna! 

Fizyki raczej nie zmienisz, ani Ty ani ja. Wiec moze zanim nastepnym razem wyjedziesz z takim textem to dowiedz sie dlaczego tylna os jest osia stabilizujaca. 

I niezmienny jest fakt, czy to jednoslad, czy wieloslad.

🙂

Edytowane przez ks-rider

Coz, taki zawod !  A nie pierdölenie glupich textow !

Ale jak wiemy, nic innego nie potrafisz.

.

Współczuję Ci z całego serca, pewnie nie masz normlanego życia nikt Cię nie lubi w realu, więc jedyne co potrafisz to trollować na forum. Szkoda mi Cię.  Proponuję iść na terapię do psychologa, piszę szczerze, bo widzę że masz ciężkie problemy z sobą. Ale do czasu aż się nauczysz poprawnie zachowywać nie pisz na forum, bo nikt Cię tu nie lubi i nikogo nie interesuje co piszesz. Pozdrawiam i życzę powodzenia.