janek1234 Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Panowie takie pytanie, byłem u polecanego mi mechanika aby mi wymienił opony, po przyjeździe zauważyłem że nie dokręcili tego elementu co zaznaczyłem na zdjęciu. Po proawej stronie. Sam to dokręciłem, czy to tylko jest jakaś zaślepka ? Czy jak ? To jest taka prostokątna końcówka zamykająca wahacz i gwintowany pręt ( jak się domyślam ten pręt służy do naprężania tylnego koła ale robi się to w innym miejscu niż przy dokręcaniu tej zaślepki ? ) Na mechanice znam się, tylko że na rowerowej :) Bo przyznam że jak to zobaczyłem to się trochę wkoorwiłem bo jak ktoś tam u nich jest gapa albo ślepy to mam nadzieje że resztę roboty nie zrobił tak samo, warsztat polecany , jeden fachura i jego pracownik. Dzięki za odpowiedź, Pozdrawiam Edytowane 16 Maja 2017 przez janek1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niwy Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 naciąg/regulacja łańcucha. Dość ważny element bo ustawia koło w osi i reguluje prawidłowy naciąg łańcucha. Jedz do innego mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żużu77 Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 naciąg/regulacja łańcucha. Dość ważny element bo ustawia koło w osi i reguluje prawidłowy naciąg łańcucha. Jedz do innego mechanika.Dokładnie. Żużu77, Cieszyn, R12RT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek1234 Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 właśnie od niego wróciłem, powiedział że przy wymianie opony w ogóle tego nie ruszali bo łańcuch jest dobrze naciągnięty, a do wymiany koła rozkręca się ośkę , a nie ten element. dokręcił go tylko i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niwy Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 tylko że przy demontażu samego koła nie powinien go ruszać. teraz jak dokręcił zmienił położenie koła w osi. Jak się dokręca ośkę trzeba cofnąć koło/napiąć łańcuch aby się równomiernie dokręciło. Zobacz na znaczniki czy po obu stronach jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek1234 Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 znaczniki są minimalnie inaczej. w ogóle jak zobaczył ten element luźny to stwierdził że " one lubią się odkręcać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niwy Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Nawet minimalna różnica zmienia ustawienie koła. A lubią sie odkręcać jak sie nie zakontruje. Zmień mechanika ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żużu77 Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Szybka próba prostoliniowości motocykla: rozpędź się do prędkości zapewniającej równowagę, powiedzmy 50/h i spróbuj puścić kierownicę. Jeżeli moto nie będzie ściągał w żadną stronę to tył jest poprawnie ustawiony. Żużu77, Cieszyn, R12RT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek1234 Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 byłem u innego mechanika, rozkręcił tylne śruby, i ustawił znaczniki równo, wszystko skręcił . przybiliśmy sobie piątkę i jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żużu77 Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Znaczniki to jest tylko orientacja i nie można im ślepo ufać! Sprawdziłeś, czy jedzie prosto? Żużu77, Cieszyn, R12RT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Jak zawsze wszyscy wiedzą lepiej niż gość, który robi to na codzień. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żużu77 Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Jak zawsze wszyscy wiedzą lepiej niż gość, który robi to na codzień. :DJa robię to na co dzień. Sam od wielu lat serwisuję swoje maszyny. Ale skoro wiesz lepiej.... Żużu77, Cieszyn, R12RT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi