Pomarańczowy Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Witam, jestem zupełnie nowy w temacie motoryzacji, ale od zawsze moim marzeniem było mieć jednoślada. Problem w tym, że mam prawo jazdy kat. B od 1 roku i 10 miesięcy ( a byłem przekonany że 125-ątą można jeździć po dwóch latach posiadania kat. B) dlatego właśnie zwracam się do was o pomoc.1. Jakimi jednośladami o jakiej największej pojemności lub największej możliwej prędkości mogę się poruszać w tej sytuacji? możecie również polecić mi dokładne modele :)2. Hipotetycznie - co stałoby się, jeśli w tej sytuacji skontrolowała mnie policja, a miałbym 125-ątkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major87 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Twoje drugie pytanie daje do zrozumienia, co i tak masz zamiar zrobić ;).Odpowiedzi na te pytania są ogólnodostępne zarówno tu na forum, jak i u wujka google. Cytuj "Suzuki maj motór maj lajf"En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomarańczowy Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Niestety szukałem na Google i nie mogłem tego znaleźć, dlatego właśnie trafiłem na to forum po fachową poradę. Jeśli ktoś miałby ochotę podzielić się swoją wiedzą to naprawdę będę wdzięczny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Wpisz w google "Jazda bez uprawnień" a wyskoczy ci pełno stron na których będą opisane konsekwencje ;) Wpisz też "jazda bez uprawnień a kolizja / wypadek" to wyskoczą jeszcze lepsze strony, które uświadomią ci, że lepiej tak nie jeździć. Z racji tego, że mam w rodzinie rzeczoznawcę ubezpieczeniowego z wieloletnim stażem i nasłuchałem się od niego wielu historii to podsumuję krótko: daruj sobie taką jazdę bo w razie "w" możesz sobie nawalić w kartotekę na długie lata :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Niestety szukałem na Google i nie mogłem tego znaleźć, dlatego właśnie trafiłem na to forum po fachową poradę. Jeśli ktoś miałby ochotę podzielić się swoją wiedzą to naprawdę będę wdzięczny :) "Fachową poradę" dostałeś w poście powyżej. Reszta w Twoich rękach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomarańczowy Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Quadrat, dziękuje za Twoją odpowiedz, w dwóch zdaniach odpowiedziałeś mi na moje pytanie, tego właśnie oczekiwałem, dziękuję :)Fajnie jakby reszta chłopaków odpowiedziała w podobny sposób, zamiast wciąż odsyłac mnie gdzieś indziej, myślę że po to jest to forum i ten dział, żeby pomagać, jeśli się mylę poprawcie mnie, jestem człowiekiem. Mógłby jeszcze ktoś pomóc mi z pytaniem numer jeden, proszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Jeśli ukończyłeś 18 lat przed 19 stycznia 2013r to możesz prowadzić 50ccm na dowód osobisty. Jeśli jesteś młodszy to na każdy jednoślad musisz mieć odpowiednie prawo jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chico Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) ma prawko B od prawie 2 lat więc pewnie pod 2 dychy, rób kat A2 Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez chico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomarańczowy Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Mam osiemnastkę od 2014 i prawo jazdy tak samo, zostaje więc mi tylko skuter do 50cm sześciennych, tak? I czy nie kwalifikuje się na 80cm3? Znacie może jakieś inne opcje (ale nie samochód :D) możecie również podać dokładne przykłady, jeśli takowe znacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Czytaj ze zrozumieniem - skoro ukończyłeś 18 lat w 2014r to nie możesz prowadzić żadnego motocykla czy motoroweru bez uprawnień. Na 50ccm potrzebujesz kat. AM, na większe pojemności A1, A2 lub pełne A. Ciebie akurat kat. A teraz nie dotyczy bo nie masz ukończonych 24 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelhead Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Czytaj ze zrozumieniem - skoro ukończyłeś 18 lat w 2014r to nie możesz prowadzić żadnego motocykla czy motoroweru bez uprawnień. Na 50ccm potrzebujesz kat. AM, na większe pojemności A1, A2 lub pełne A. Ciebie akurat kat. A teraz nie dotyczy bo nie masz ukończonych 24 lat.Na B może prowadzić pojazdy kat. AM i nie ma tu nic do rzeczy jego wiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomarańczowy Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Rozumiem, czyli mogę jechać motocyklem o pojemności maksymalnie 50 cm3 tak? Tym o pojemności 80cm3 juz nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelhead Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Rozumiem, czyli mogę jechać motocyklem o pojemności maksymalnie 50 cm3 tak? Tym o pojemności 80cm3 juz nie?ta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomarańczowy Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 I wszystko wiem :) dziękuję wam bardzo za pomoc! Najlepsze forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Rozumiem, czyli mogę jechać motocyklem o pojemności maksymalnie 50 cm3 tak? Tym o pojemności 80cm3 juz nie? i o prędkości maksymalnej 45km/h , bo pamiętajmy że w myśl naszego idiotycznego prawa bananowej republiki , pojazd co ma 49ccm ale ,,jedzie'' 80km/h ( a to żaden wyczyn dla 50 , apka rs bez dłubania na dobrej regulacji dobije do 90 ) jest motocyklem a motocykla obecnie nie wolno ci prowadzić legalnie... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi