Skocz do zawartości

Zapłon elektroniczny?

slawekmistrz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem zakladanie fabrycznych elektronicznych zaplonow mztowskich mija sie z celem. Ostatnio tata koledze naprawial zaplon el w 251 i smil sie ze takie rozwiazanie oslabia iskre a nie ja wzmacnia kumpel z elektronicznym zaplonem ma same problemy. Na poprawe osiagow tez nie licz.

Pozdrowionka :)

hmmm... ciekawe opinie tutaj panuja n 4um na temat elektronikow.. Po pierwsze: zaplon elektroniczny wzmacnia iskre - pelny czas "otwarcia" polprzewodnika jest krotszy niz w przerywaczowym, czyli stromosc jego charakterystyki powoduje, ze uzyskamy wyzsze napiecie w ukladzie wtornym cewki, czyli na swiecy, niz to sie dzieje w krzywkowym. Po drugie, w elektroniku odpada regulacja "przerwy" w przerywaczu co jakis czas, wynikajaca z kwesti zuzycia sie stykow. Po trzecie wiadomo, ze uklady elektroniczne zuzywaja sie duuuuuuuuzo wolniej niz mechaniczne (no chyba, ze ktos pomoze mlotkiem :mrgreen: , lub ma wadliwie dzialajaca instalcje), czyli maja wieksza niezawodnosc. Po czwarte, do MZ spotkalem sie z conajmniej 2 fabrycznymi typami ukladow zaplonowych (duza pucha i nadajnik z lozyskiem oraz mala puszka i nadajnik bez lozyska). Po piate, wszystkie wady z jakimi sie spotkalem w takich ukladach, dotyczyly co najwyzej urwanych kabli, lub popalonych elementow i wynikaly ze zlej obslugi - mocowania badz podlaczenia. Po szoste znam duzo ludzi, co jezdzi na elektronikach i wszystkim one dzialaly, dzialaja, oprocz przypadkow, ktore opisalem wczesniej.

Takze sie pytam: skad taki pesymizm? 8O

No własnie, też mnie to dziwi, czemu wszyscy narzekają na elektroniczne zapłony?! Mam taki zapłon w swojej maszynie i na prawde nie mam z tym żadnych problemów, poza tym na elektroniku lepiej odpala, bo iskra jest silniejsza! Chyba ktoś za dużo czytał książkę "Jeżdże motocylem mz". Tam właśnie były napisane jakieś bzdety, żeby wozić ze sobą platynki w razie awarii zapłonu... Ach :buttrock: