Skocz do zawartości

przerdzewiałe, zapieczone szpile kolektora

mesiash
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ściągnąłem sobie z Anglii motorek, staram się go odbudować, i zrobić pod siebie. Do tej pory wszytskie śrubki i nakrętki schodziły elegancko, ale aby wyjąć piec, muszę zdjąć kolektory, i tu zaczynają się schody...

2e504qu.jpg

28uxie.jpg

Czy macie jakieś pomysły ?? szpilki mam już nowe, tylko nie mam koncepcji jak przy ewentualnym złamaniu szpilem, a zakładam że stanie się to w 99 % wykręcić je z bloki. Póki co pomęczę to naftą, i jakimiś innymi penetratorami, może po tygodniu da się to ruszyć bezinwazyjnie.

Z tego co ja widzę to najgorzej wygląda jeden łeb, jednej śruby brak lub już jest ukręcona. Na razie Twoje działania sa ok a potem to bym odkrecił co sie da a resztę obciał. Po wyjęciu pieca spawanie nakrętki i wykręcanie.

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

Czy nierdzewka też sie tak kocha z aluminium ?? Jakby co to rozwiązanie na przyszlość :D Albo zmienić śruby na szpilki .

W swojej starej suce miałem śruby tak zapieczone że spec musiał to grzać , studzić i szturchać kilkanascie razy zanim wykręcił. Potem raz do roku pokręciłem śrubami żeby sie nie zapiekły powtórnie.

Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D

nie mam pewności czy grzanie, lub spawanie w tak cienkim miejscu nie uszkodzi bloku ... szczerze mówiąc, w życiu na oczy tak zapuszczonych szpilem z kolektorem nie widziałem. Jeszcze dla pewności zapytam, szpilki wykręcają się w tą samą stronę co nakrętki czy odkręcając nakrętkę, dokręcam szpilkę ?

to może lepszym rozwiązaniem będzie smarować tylko gniazda w bloku i wyjdą razem ze szpilkami, choć z drugiej strony to faktycznie ryzykowne bo nie wiadomo czy i gdzie się zerwie. Czekam jeszcze na puszkę K2 Vulcan powinno wystarczyć na tydzień pryskania, wiec myślę że w pt. to zaatakuję :)

Przerabiałem to na swoim moto/też anglik/honda 900rr.

Tam są szpilki o różnych średnicach z obu stron, tylko nie pamiętam którą częścią jest wkręcana.

Piec prawdopodobnie można wyjąć z kolektorem, który do ramy jest przykręcany jedną śrubą z prawej strony moto - trza wcześniej odkręcić komin.

Jakby udało Ci się wyjąć piec w ten sposób to przy odkręcaniu szpilek wykorzystał bym różnice w rozszerzalności cieplnej amelinium i stali tych śrubek.

Podgrzałbym/z umiarem, około 120C okolice gniazd szpilek/karter np palnikiem gazowym i wtedy próbowałbym je ruszyć.

Trzeba tylko uważać aby nie zapaliło się coś np. resztki paliwa czy oleju bo mamy do czynienia z otwartym ogniem.

Szpilki u mnie zostały zastąpione zwykłymi śrubami/imbusami wkręcone na miedzianym smarze.

Bez wyjęcia pieca to będzie trochę gimnastyki która najprawdopodonie skończy się poukręcaniem tych elementów.

Edytowane przez Gość

W dniu 26.02.2015 o 13:21, Limo napisał:

Minolcia, to nie chodzi o 900RR :). Ale jak się da wyjąć piec z kolektorami to jak najbardziej dobry pomysł.

Bo się w avatar zagapiłem... :wink:

Edytowane przez Gość

W dniu 26.02.2015 o 13:16, minolcia napisał:

...

Szpilki u mnie zostały zastąpione zwykłymi śrubami/imbusami wkręcone na miedzianym smarze.

...

To zrobiłeś sobie psikusa- miedź reaguje z alu - wykręć to i pomyśl nad innym zabezpieczeniem.