Dziadek mroz Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Witam. 2dni temu razem z kolegą pomalowaliśmy motocykl akrylem. Z obserwacji wydaje mi się, że zdążył wyschnąć lecz jest bardzo podatny na rysy. Wystarczy przejechać paznokciem i zostaje ślad. Czy lakier potrzebuje więcej czasu żeby się utwardził ? Czy pomoże polerka? Może jakieś woski ? Proszę o pomoc i z góry serdecznie dziękuję. Pozdrawiam :) (Był podkład, Akryl 2;1 z utwardzaczem + nie wielka ilość rozcieńczalnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoz3k Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 W jakiej temperaturze to trzymasz? Wg mnie trzeba jeszcze poczekać kilka dni i jak wtedy będzie miękki to znaczy, że coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Wypadałoby aby było koło 10-15 stopni chociaż.Zestaw jest chemoutwardzalny. Jak dodałeś w odpowiednich proporcjach to zastygnie. Żadnych polerek i wosków na razie, dopiero jak będzie twardy jeśli zajdzie potrzeba. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek mroz Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Przed malowaniem było nagrzane dosyć dobrze, gdyż w garażu jest grzejnik + pomogłem grzejnikiem elektrycznym. Myślę, że było ponad 20 stopni i tak było w trakcie jak i po malowaniu. Oczywiście rysy nie są na tyle głębokie, że widać podkład. Po prostu zostaje ślad. Edytowane 24 Lutego 2015 przez Dziadek mroz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonhart88 Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) ja mam moto w akrylu i lakiernik powiedział mi od razu że to jest bardzo miękka powierzchnia i żebym na rysy nie zwracał uwagi bo po miesiącu będzie ich mnóstwo, tak samo z plamami po paliwie - nie rozpuszczają lakieru ale ciężko je usunąć Edytowane 24 Lutego 2015 przez bonhart88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Za spamowanie w mechanice nagrody. Proszę o przemyślane wpisy. Myślę, ze może zbyt wcześnie zabrałes się za testowanie powierzchni. W sumie to co miało się utwardzić to się utwardziło. Używaj a w po sezonie najwyżej zmienić lakier. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Kolego jak dobrze dodałeś ilość utwardzacza to po 48h trudno jest go już nawet polerować, a po 4 dniach ma już odpowiednią twardość.Jeżeli powiedziałeś w sklepie że kładziesz na plastik to mogli ci dać mniejsze proporcje utwardzacza.Poczekaj te 4 dni powinno byc OK. Cytuj Moto Psycho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamin Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) A nie powinien iść na to lakier bezbarwny chemoutwardzalny tak zwany klar? Bo jak mnie lakierował owiewki to odczekał 2 dni i bezbarwny położył. I nic się nie rysowało Edytowane 27 Lutego 2015 przez kamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoz3k Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Klar można położyć, wzmacnia strukturę, ale nie jest konieczny, bo sam akryl powinien być na tyle twardy, że pod paznokciem się nie zarysuje. Na lakiery metaliczne musi być koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) Bazę i bezbarwny raczej na plastik się nie stosuje, jest zbyt twardy.Np. w niektórych motocyklach metalowy zbiornik był pokryty bezbarwnym na kolor i naklejki.Plastiki już nie tylko akryl i naklejki.Po kilku latach widać sporą różnicę na korzyść metalowego zbiornika. Edytowane 7 Marca 2015 przez pit Cytuj Moto Psycho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdiiaga Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Bazę i bezbarwny raczej na plastik się nie stosuje, jest zbyt twardy. Tu się zgodzę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr R1 Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Nie popęka bezbarwny na plastiku, u nie tak jest pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamin Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 powiem to co wiem z własnej praktyki - kupiłem plastikowe osłony silnika do malowania, dobrali mi lakier, do tego jakieś utwardzacze podkłady chyba z siedem pojemniczków było bo powiedziałem żeby dali co trzeba, był lakier akrylowy, na to po 2 chyba dniach poszedł klar i nic tam nie pękało ani nie rysowało się, nawet jak ''paździesz'' mi przewrocili na zlocie to lakier odtrzasł w miejscu gdzie uderzył w puszkę po piwie ale ''pajączków'' nie było. Ja się nie znam, ale malował mi kolega lakiernik nie szewc i było dobrze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Przypuszczam że te nowe lakiery poprostu są bardziej elastyczne.Niech się wypowie lakiernik... Cytuj Moto Psycho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruns Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Proste , dodajesz uelastyczniacz do lakieru . http://kolorysta.pl/pl/p/Uelastyczniacz-lakierow-akrylowych-NOVOL-PLUS-770-0,5L/321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi