Adam20 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Czesc w motocyklach typu enduro stan oleju sprawdza sie gdy motocykl jest postawiony na nozce (lekko pochylony na bok)czy tez jak stoi pionowo ? nie wiem czy to robi roznice a z ciekawosci pytam by nie miec watpliwosci :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIKOWSKI Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Pionowo.Dowiedz się czy ma suchą czy mokrą miskę olejową. Przy suchej misce sprawdza się po jeździe Cytuj Nie sztuką jest się rozpędzić.Sztuką jest wyhamować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam20 Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 mam Yamaha tt 600 e i z tego co przeczytalem na google to mamsucha miske olejowa a olej sprawdzalem zawsze pionowo gdy motocykl po jezdzie odczekal 10-15min :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Prawidłowo Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_fiolek Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Nieprawidłowo. Zazwyczaj zimny silnik odpalasz na 1-2 minuty, gasisz i po kolejnych 1-2 minutach sprawdzasz olej. Najlepiej po wymianie oleju - kiedy masz pewność ile oleju znajduje się w silniku - sprawdz poziom. Jak będzie dobrze to stosuj tą metodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Zazwyczaj zimny silnik odpalasz na 1-2 minuty, gasisz i po kolejnych 1-2 minutach sprawdzasz olej. a widzisz a u mnie w XR nie działa :D to jest kwestia motocykla w każdym jest innaczej, qpa ma najbardziej zbliżone silnikowo moto , więc jeśli pisze że prawidłowo to pewno tak jest :D w xr600 ja olej sprawdzam natychmiast po zgaszeniu , ale nie po 1min pracy od zimnego silnika bo on wtedy nie jest jeszcze nagrzany i wtedy pomiar jest zaniżony..... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIKOWSKI Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 a widzisz a u mnie w XR nie działa :D to jest kwestia motocykla w każdym jest innaczej, qpa ma najbardziej zbliżone silnikowo moto , więc jeśli pisze że prawidłowo to pewno tak jest :D w xr600 ja olej sprawdzam natychmiast po zgaszeniu , ale nie po 1min pracy od zimnego silnika bo on wtedy nie jest jeszcze nagrzany i wtedy pomiar jest zaniżony..... też tak robię (mam 2 moto z suchą miską) i nic złego nie zauważyłem Cytuj Nie sztuką jest się rozpędzić.Sztuką jest wyhamować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_fiolek Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) a widzisz a u mnie w XR nie działa :D to jest kwestia motocykla w każdym jest innaczej, qpa ma najbardziej zbliżone silnikowo moto , więc jeśli pisze że prawidłowo to pewno tak jest :D Dlatego dobrze jest sprawdzić metodę po zmianie oleju. ja olej sprawdzam natychmiast po zgaszeniu , ale nie po 1min pracy od zimnego silnika bo on wtedy nie jest jeszcze nagrzany i wtedy pomiar jest zaniżony.....Rozszerzalność cieplna nie ma większego znaczenia przy tych ilościach oleju. Czy zimny czy ciepły różnica będzie niezauważalna, natomiast ważne jest żeby odpowiednia ilość oleju znalazła się w zbiorniku i żeby pomiaru dokonywać zawsze w ten sam sposób. Serwisówki mówią jednoznacznie i jakoś to im bardziej wieże.. :D Edytowane 10 Października 2014 przez m_fiolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 100% pewności że moto ma stać w pionie i na kołachw drzecie sprawdza się na zimnym po ok 1min pracy na jałowychale najpewniej zajrzeć do instrukcjico moto to inny obyczaj Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi