Limo Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 A jak nie zmieniasz na inną markę to zostawiasz stary? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V12 Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 No i masz a myślałem że mam skrzynie już na dojechaniu bo na motulu stukała i zgrzytała.Nie twierdze ze to zły olej ale jakoś dziwnie na sprzegło wpływaZ tymi oznaczeniami na butelkach to nie ma co sie sugerować norma dla Motula 5100 i Castrola Power 1 10w40 sa takie same a róznica jak dla mnie znacznaTak samo z olejami do puszek czy ciężkich silników. Od jakiegoś czasu jeźdzę osobówką (diesel) na olejach od cięzarówek Cytuj RG 80>>GPZ 500>>CBR 600 F3>>CBR 900RR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Ja nie wiem co wszyscy tak sikają na ten Motul. Motul i Motul ehhh. Polecam Penrite 10W50 w Semi lub jak kto woli pełne syntetyki Penrite'a. 4L Semi kosztuje 130 zyli więc cena bardzo dobra a olej z najwyższej półki. Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skovronsky Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Limo, ale Motula zalałem 3tys. kilometrów temu, więc chyba nie ma potrzeby zmiany filtra, a olej bym wymienił żeby się przekonać czy rzeczywiście będzie taka różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V12 Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Filtr 20 zł . Jak już się uparłeś żeby go nie zmieniać to odkręc go i wylej reszte starego olejuDopowiem cos jeszcze o lejach syntetykiem jest zawsze olej 0W inne lepkości z napisami full syntetyk to przeważnie hydrokraki z domieszka syntetyka. Edytowane 1 Października 2014 przez V12 Cytuj RG 80>>GPZ 500>>CBR 600 F3>>CBR 900RR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skovronsky Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Ja wiem, że to groszowe sprawy. Jestem ciekaw czy z technicznego punktu widzenia wymiana filtra jest konieczna przy każdej zmianie oleju. Bez względu na jego czas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Nie jest konieczna a czas pracy też nie ma znaczenia. Liczy się raczej jego zabrudzenie. Jak masz 3 tys. to możesz użyć starego - nic się nie stanie. Edytowane 1 Października 2014 przez heniek128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 W moim co druga wymiana oleju zalecana jest wymiana filtra jednak ja sie nie bawie w takie pierdoły. TT Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr R1 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Wracając do olejów, u mnie biegi zaczynają głośno wchodzić jak jest gorąco na zewnątrz i ostro pojeżdżę po mieście, mam olej 10W40, to jak by zalać 20W50, albo 10W60, to problem powinien się zmniejszyć, co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V12 Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Potestuj silnikowi nie zaszkodzi Cytuj RG 80>>GPZ 500>>CBR 600 F3>>CBR 900RR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Wracając do olejów, u mnie biegi zaczynają głośno wchodzić jak jest gorąco na zewnątrz i ostro pojeżdżę po mieście, mam olej 10W40, to jak by zalać 20W50, albo 10W60, to problem powinien się zmniejszyć, co o tym myślicie?W serwisówce masz tabelkę z zaleceniami co do wartości W w zależności od temperatury otoczenia. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr R1 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 W serwisówce jest 5 zalecanych, najwyższy jest 20W50 i taki myślę wybrać, jest od 5stC, ja nie jeżdżę jak jest mniej niż +10stC, a może będzie skrzynia lepiej chodziła na maksymalnym rozgrzaniu, znalazłem jeszcze taki motul 10W60 co prawda nie ma go na liście w serwisówce, ale może 12 lat temu jeszcze go nie było i dlatego go nie umieścili w zalecanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skovronsky Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Zalałeś coś gęstszego? Jakieś cenne uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr R1 Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Jeżeli o mnie chodzi, to wymianę zrobię na wiosnę, ale na pewno coś na wyższą temp. biorę pod uwagę taki olej: 300V Factory Line Off Road 15W60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skovronsky Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 A jeśli wleję coś typu 20W40/50, a taki dopuszcza serwisówka, to mogą wystąpić jakieś problemy podczas jazdy w okolicach zera stopni lub mniej? Olej 20W jest od zera stopni. Myślę jednak, że idealnym kompromisem będzie 15W50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi