Skocz do zawartości

przekładki sprzęgłowe

Rekomendowane odpowiedzi

Vitam, czy przebarwienia i jakby obtarcia na przekładkach sprzęgłowych świadcza o ich skrzywieniu i podlegają wymianie.

gołym okiem nie widać wypatrzeń.

rozebrałem sprzęglo bo przy ostrym ruszaniu przy końcu puszczania klamki miałem grrrrrrrrrrrrrrry, po złożeniu (na pewno przekładki są inaczej względem siebie) jakby to zjawsiko żadziej występowało, a wrecz zanikło.

może ktoś juz coś takiego przerabiał ;)

W serwiusówce masz podane graniczne grubości przekładek i to jest wyznacznikiem ich zużycia. Co do przebarwień to świadczą one o przegrzaniu i paleniu sprzęgła (tarcz). W moim motocyklu też czasami występuje grrr... ale u mnei tarcze i sprężyny są do wymiany...

• Administrator

Generalnie jeżeli dochodzi do wymiany sprzęgła, to wymienia się wszystko - tarcze, przekładki oraz sprężyny. Np do Ducati nie wystpęują tarcze i przekładki osobno, trzeba kupic komplet od razu.

Moim zdaniem czeka Cię wymiana tego sprzęgła. Tak bywa.

pzdr

Idaho jaką ty masz serwisówkę bo w mojej są tylko dane zużycia tarcz sprzęgłowych, może masz jakąś inną niż ogólnie dostępną w necie - VFR750F 90-96 61MT406.

chętnie skorzystam 8)

narka

a sprzęgło pewnie wysadzę w powietrze :mrgreen:

W mojej srewisówce są, tylko że to serwisówka od XJ 650:), ale powiem ci że czytalem sporo serwisówek i naogól byly podane graniczne wartości. U mnie w xj grubośc tarcz sprzęgłowych to 3mm service limit: 2.8 natomiast grubośc przekladek: 1.6mm natomiast max ixh zużycie to 0.05mm. Manual jest wydawnictwa haynes

FAKT ;) ;) ;) ;)

w Haynes'ie jest coś takiego, u qmpla znależliśmy w suce, w kawie a na końcu w VFR,

co prawda jest podane tylko max dopuszczalne odkształcenie ale zawsze to coś :P .

ale to nic, ;) dzisiaj prawie 200km, na poczatku spokojnie, później :mrgreen: też spokojnie z tym że przyśpieszenia 0,5 MACHA i co - sprzęgło się układa, ani razu nie słyszałem grrrrrrrrr!

OBY TAK DALEJ TO NIC NIE BĘDĘ JUZ GRZEBAŁ

obyś ;) Paweł miał racje, chociaz nie przypominam sobie żadnych szaleństw, a sprzętu nikomu nie daję.

Dominik też ponoć kiedys miał problem ze sprzętem który długo nie jeździł, mój też długo stał.

tarcze mają prawie nominalne wymiary (nic szczególnego na nich nie widziałem, tyle że mogę sie mylić )sprężyny w połowie między max-min, myślę, że jak będę szanował to do końca sezonu polatam - jak sie mylę to mnie popraw.

320pln - przekładki hondy;

200pln - tarcze ebc;

40pln - spręzyny.

------------------------

0pln - stan kasy ;)