Skocz do zawartości

Straszny hałas Kasku Lazer Bayamo-Z line

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was,

Mam może trochę śmieszne pytanie, ale dotyczy uciążliwej sprawy.

Użytkuję Kask Lazer Bayamo Z-Line i chciałem zapytać, czy to normalne że jest w nim podczas jazdy już przy ok. 65-70km/h mocny świst w okolicy "śrubki" demontażu szybki (prawa strona przy uchu). Podczas jazdy z głową przechyloną lekko w bok , hałas zupełnie ustaje.

Podczas jazdy z ok. 110-120km/h hałas jest tak silny, że po kilku km, zwalniam do 90 bo nie idzie dalej jechać (łeb pęka od świszczenia)

Motor to Suzuki VX800.

Czy to możliwe że ta śruba montująca szybkę, jest tak ustawiona, że robi taki mocny hałas?A może to normalne w tym kasku?

Będę wdzięczny za odpowiedzi i komentarze.

Pozdrawiam

1700ccm

Jeżeli piszesz, że po przechyleniu głowy hałas znika, to jest to kwestia aerodynamiki motocykla i kasku, najtańszym rozwiązaniem mogą być zatyczki/stopery do uszu. Spróbuj też pokręcić tą śrubką, może po zmianie położenia przestanie świszczeć?

Pozdrawiam

Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl

Tak jak pisał zalmen3, aerodynamika, kask kosztuje 3stówy i ma blendę oraz pinlocka, więc nie wymagajmy cudów. Zakładam, że na niektórych motocyklach (nakedach, chopperach) może hałas doskwierać. Pewnie na sportach mniej. Lazer Polska mówi, że jeżeli jest to wada szyby to wymieniają w ramach gwarancji nawet jak tylko świszczy.

Poczytaj sobie tutaj: http://www.motogen.pl/Kask-Lazer-Bayamo-Z-Line,18530.html komentarze gości do tego koment Wiewióra a potem reakcję LAZERa. Może masz wadliwy model i wystarczy wymienić. Dwóch moich kumpli ma ten kask (Hornet N i Bandit N) i nie narzekali na takie świsty.

Only biker knows why a dog sticks his head out of a car window.

9870161755102c474227ea.jpg

zalmen3 : Wiem i domyślam się, że jest to aerodynamika (w przypadku mojego suzuki , praktycznie żadna prawdopodobnie:)) , ale myślę , że prędkość rzędu 70-80km/h powinna być bez problemowa i komfortowa w jeździe?! Kask nie jest jakiś super, ale wg testów motogenu i zgodnie z tym co piszą , do 140km/h jest w miarę ok. Może faktycznie posiadam felerny egzemplarz?! Śrubka przy szybce - nie chcę zbyt mocno mantrować przy niej , ale pozatym służy ona jedynie do demontażu jej , więc raczej nic nie dam rady z nią zrobić :(

Oktanski : Chyba będę musiał zadzwonić do Lazera , bo nie jest to normalną sprawą , aby przy spacerowej prędkości był taki hałas.

Dodatkowo , jeżeli podniosę szybkę - hałas ustaje , tzn. świst , ale jak jechać na trasie z podniesioną szybą?!

Jeżeli ktoś ma podobny problem i znalazł rozwiązanie - będę wdzięczny!

Dodatkowo , jeżeli podniosę szybkę - hałas ustaje , tzn. świst , ale jak jechać na trasie z podniesioną szybą?!

Najwidoczniej to na styku kask-szyba jest zawirowanie powietrza, które powoduje świst. Nie spodziewaj się cudów. Lazer to nie Schuberth cicho nie będzie.

PS: Ciesz się że nie miałeś na głowie LS2 FF350 albo FF351. Tam przy 70km/h świst i huk jest nie do zniesienia, a do tego tornado pod kaskiem. :D

Dlaczego na świecie żył i czego chciał, dokąd dążył, komu służył - sam nie wiedział. Służył stepom, wichrom, wojnie, miłości i własnej fantazji.

Primum non nocere.

Diabeł Piszczałka : Świst przy 70 kmh podejrzewam, że jest podobny , bo po przejechaniu ok. 15 km między miastem i szosą, po zdjęciu kasku - odczuwam lekkie piszczenie , co ustaje po 5 minutach ;).

Tornada nie ma, ale łeb pęka podczas jazdy...Zamiast przyjemności - walka z cholernym hałasem. Jadę 90 i zamiast przyjemnego odgłosu silnika , słychać wiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Niewiem, co to będzie jak zaplanuje jakąś długą trasę....;/

Edytowane przez 1700ccm

Kask nie jest jakiś super, ale wg testów motogenu i zgodnie z tym co piszą , do 140km/h jest w miarę ok.

http://www.motocyklowy.pl/sklep,lazer,kaski-motocyklowe,kaski-integralne.html

Sprawdź linki na dole strony, to powinno wyjaśnić dobre recenzje.

Arcer : Chodzi ci o to, że motocyklowy jest we współpracy z motogen? Pewnie to nawet ta sama firma...ale skoro jest zwycięzcą w teście, to powinien reprezentować chociaż jakieś minimum?!

Myślę, że w Poniedziałek zadzwonię do Lazera i powiem o co chodzi - zobaczę jaka będzie ich reakcja. Ogólnie, gdyby nie było tego mocnego świstania podczas jazdy , Kask naprawdę byłby bardzo dobry jak za cenę 345,00 zł.

• 8 miesięcy temu...

Podepnę się i odgrzeję kotleta.
Mam teraz kask LAZER VERTIGO w rozmiarze M, który dostałem jako używany i pasuje na mnie idealnie. Mierzyłem w sklepie HJC CS-13 w rozmiarze M i ledwo wszedł mi na łeb a z kolei rozmiar L jest idealny, tzn. lekko uciska więc po jakimś czasie się rozejdzie. To samo jest z rozmiarówką kasku NITRO, pasuje rozmiar L. Mierzyłem też kumpla LS2 w rozmiarze L i jest good.
Przymierzam się do zakupu LAZER BAYAMO i teraz pytania?
L czy M???
czy rozmiarówka Lazerów jest jakaś większa?
Obwód głowy mam 58 - 58,3 cm ale ten Vertigo który mam w rozmiarze M pasi na mnie idealnie.
Jakoś w B-stoku nie znalazłem Lazera Bayamo więc nie mam jak przymierzyć. Szkoda :(

• 1 miesiąc temu...

Azbest : Bierz M-ke! Będzie trochę uciskać , ale przecież tak ma być! :) Jeżeli chodzi o wygodę - jest w porządku...hałas pozostał.

Niestety Lazera nie brałem.

Wczoraj przyszedł ze sklepu fcmoto.de CABERG VOX Rival w rozmiarze M. Jeszcze go nie testowałem na moto, ale kask baaaardzo przyjemny. Ma blendę, 5* w testach sharp'a, fakt że trochę uciska ale równomiernie, więc się "dopasuje".

Jutro ma być trochę lepszej pogody to będzie test na moto. Cenowo wyszło bardzo spoko, bo 453 zł (euraki taniutkie som) ;)