Przemal XR Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) Honda jest z 88r, przeszła właśnie wymianę uszczelki pod głowicą.Mam pytanie, ustawiłem zawory; ssące 0.05, a wydechowe 0.10, tak jak zaleca serwis, czy wkładając szczelinomierz ma on siedzieć tam dosyć ciasno tak że w miarę ciężko ( ale bez siłowania się ) się go wyciąga, czy ma być tam w miarę luźny tak że można nim poruszać w szczelinie ? I jeszcze jedno czy pomiaru dokonuje się pomiędzy dźwigienkami, czy pomiędzy dźwigienką a czopem zaworu ? Mam tyle pytań bo ustawiłem te zawory opierając się na tym filmiku, ale są chyba zbyt luźno bo słyszę wyraźne ich stukanie, a wcześniej tego nie było. Edytowane 30 Maja 2014 przez Przemal XR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Listek szczelinomierza należy włożyć miedzy dźwigienkę a zawór i ma stawiać lekki opór. Powinno dać się nim poruszać w te i z powrotem z lekkim oporem. Czy po ustawieniu luzów obróciłeś walem kilka razy zanim ponownie zrobiłeś pomiar? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjank Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 ustawiłem zawory; ssące 0.05, a wydechowe 0.10 takie luzy ustawia się na silniku xl600r (pd03), zaś xr600r (pd04) ma miec 0.1 na ssaniu i 0.12 na wydechu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 metoda najprostsza jest taka: 0,05 wchodzi z lekkim oporem ale już 0,07 za cholerę nie wejdzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 wedlug manuala 0.10 na ssaniu i 0.21 na wydechu - to sa dane z manuala ktorego mam na kompie ... Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Wartości były przykładowe żeby nie było ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi