darjerz Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Zapewne jest na forum sporo osób posiadających jako środek trwały motocykl. Jak pewnie wiecie od 1.04.2014r następuję zmiany w odliczaniu VAT za kupno i części zamienne / eksploatację pojazdów samochodowych.PRZEPIS: Rozumiem,że motocykl jako pojazd samochodowy łapie się na zmianę przepisów a motorower zostaje po staremu wszak nie jest to pojazd samochodowy wg definicji (*czyli mamy na co odpisywać pełny VAT :P ). Pytanie brzmi: jeśli za parking gdzie dostaje 1 fvat za motorower i motocykl muszę teraz dostać 2 osobne faktury coby odliczyć tylko 50% VAT z motocykla a za motorower 100% bo parking to chyba podpada pod : usług związanych z eksploatacją lub używaniem tych pojazdów. A w taki razie robocizna mechanika tez na 50% VAT - ale nasz leja po kieszeni te ciołki z PO. Swoją droga trzeba przyspieszyć planowane naprawy coby zrobić je do 1.04.2014. Cytuj Praevenire melius est quam praeveniri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wallygatorr Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Nie, masz jedną fakturę, przy rozliczaniu VATu odliczasz cłly VAT za motorower i połowę za motocykl. Za mechanika i za części 50% VAT możesz rozliczyć Cytuj http://keeprockin.art.pl/Facebook Keep Rockin' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navigare Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Witam kolegów! A ja chciałem zapytać jak te zmiany wpływają Waszym zdaniem na możliwość pełnego odliczania VAT od zakupu motocykla, bo mi się wydaje że lepiej nam nie zrobili, tylko gorzej. Czy ja dobrze myślę, że aby nabyć prawo do odliczenia VAT pełnego (co jest chyba możliwe zgodnie z wyrokiem NSA o sygn. I FSK 1292/12) oraz paliwa, trzeba przed końcem marca nabyć motocykl z fvat 23%? Pytania mam właściwie dwa - jak się odnosicie do tego wyroku, czy rzeczywiście oznacza to, że można odliczyć cały VAT - bo moja księgowa nie jest taka optymistyczna i czy kwietniowe zmiany zmieniają coś na niekorzyść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wallygatorr Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Nie wiem, jak to jest w przypadku motocykla na firmę, więc nie potrafię odpowiedzieć na pyt. 1. Na drugie mogę odpowiedzieć - będzie tak samo jak w przypadku samochodów - czyli odpuszczasz sobie i odliczasz 50% VAT od zakupu i eksploatacji i nie odliczasz VAT od paliwa, lub rejestrujesz motocykl w US jako pojazd wykorzystywany tylko w działalności gospodarczej i prowadzisz szczegółową ewidencję przebiegi i liczysz, że urzędas ze skarbówki nie zakwestionuje Ci tej ewidencji, bo wtedy maksymalna kara to 720 stawek dziennych czyli maksymalnie trochę ponad 16 mln złotych... Musisz być w stanie udowodnić urzędowi, ze każdy kilometr jest związany z działalnością... A myk jest po to, żeby ludzie odliczali tylko 50% VAT a nie cały - zaufasz na tyle pracownikowi, żeby być pewnym, że nie podjedzie po drodze do sklepu po kanapkę - to już jest użytek prywatny i już masz problem... Ja idę w opcję 50%... Cytuj http://keeprockin.art.pl/Facebook Keep Rockin' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Tak czy siak ... skurwysynstwo, w tym kraju nigdy nie bedzie dobrze :/ Wysłane z ElDżi Optimus Dżi :) Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Czy ja dobrze myślę, że aby nabyć prawo do odliczenia VAT pełnego (co jest chyba możliwe zgodnie z wyrokiem NSA o sygn. I FSK 1292/12) oraz paliwa, trzeba przed końcem marca nabyć motocykl z fvat 23%? Podany przez Ciebie wyrok NSA dotyczy tzw "kart flotowych" a nie zakupu motocykla jako środka trwałego do firmy. Pytania mam właściwie dwa - jak się odnosicie do tego wyroku, czy rzeczywiście oznacza to, że można odliczyć cały VAT - bo moja księgowa nie jest taka optymistyczna i czy kwietniowe zmiany zmieniają coś na niekorzyść?Jeżeli otrzymasz fakturę i motocykl zostanie wydany przed 01.04.2014 r. to masz 100% odliczenia. Tu warto sprawdzić ukierunkowanie lokalnych organów podatkowych, bo interpretacje idą w obie strony. Wyroki NSA z korzystnym dla ludzi orzeczeniem też są. Od 01.04.2014 r. od wszystkich wydatków możesz odliczyć 50% . Jeżeli chcesz odliczać 100% to w ustawie z dnia 07.02.2014 r. masz cały szereg obwarowań, które musisz spełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navigare Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Dzięki za Wasze odpowiedzi. Faktycznie źle podałem sygnaturę wyroku - powinno być I FSK 1295/12. Ja w ogóle nie rozważam kupna nowego motoru po wejściu tych "korzystnych dla przedsiębiorców" przepisów. Nie mam zamiaru prowadzić dodatkowych bzdurnych dokumentów. Rząd musi pilnie zdobyć kasę na swoje zabawy w wielką politykę (a to gotowość do przyjęcia 11 tys. Tatarów, albo 300mln dofinansowania dla ukraińskich firm, które w 98% będą rozkradzione zanim pierwszy uczciwy drobny przedsiębiorca je zobaczy), dlatego nas doją i będzie tylko gorzej. Czyli to jest tak, że wyrok NSA sobie, a wraz organ podatkowy może zakwestionować? Myślałem, że wyrok NSA jest rozstrzygający i zamyka drogę orzecznictwa w danej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) Czyli to jest tak, że wyrok NSA sobie, a wraz organ podatkowy może zakwestionować? Myślałem, że wyrok NSA jest rozstrzygający i zamyka drogę orzecznictwa w danej sprawie?Prawie w polskim prawie tak jest. :wacko:1. Jeżeli wyrok NSA lub WSA jest korzystny dla podatnika, to organ podatkowy stwierdza że dotyczy innej sprawy i nie można się na niego powoływać.2. Jeżeli wyrok NSA lub WSA jest niekorzystny dla podatnika, to organ podatkowy rozszerza jego "skutki" na podobne sprawy, powołując się na orzecznictwo sądowe. Zostaje wtedy długotrwała i kosztowna droga sądowa. Edytowane 26 Marca 2014 przez Hun996 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 dodatkowo jest ten problem natury formalnej, że orzeczenia sądowe obowiązują tylko do czasu zmiany przepisów. ergo wszystko, co w kwestii vatu było poprzednio, przy zmianie ustawy albo chociaż przecinka w zapisie - przestaje być wiążące. porąbany krajjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi