Skocz do zawartości

Audi A4 B6 1.9tdi 130KM z 2004 roku

Nico
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

najgorsze pierwsze 2min po nocy, potem już jedzie na gazie

W -20 po 2min 3l piec ci chodzi na gazie :D ?? to kiedy ci ta instalacja przełącza jak płyn ma -12 :D ??

Chyba że mówimy o zeszłorocznej zimie kiedy w nocy było -3 no to może :D

Cytat

No zgadza się ale 1.8 to nie taki duży silnik pozatym na takie przebiegi to nie opłaca się zakładać ani gazu ani kupować diesla.

na 16-18 tys ?? oj chyba się opłaca.......

Ja żałuje że swojego żelazka nie zagazowałem, robię 10tys w rok albo w rok i 2 miechy, gaz na parowniku to 1000 zł , jak wyliczyłem gaz zwraca się w rok , potem jeżdżę taniej , jakbym wtedy ruszył łbem to dziś robiłbym za 16 zł 100km (autko mam już z 3 lata ?? ) a tak z bardzo lekką nogą , latem uda się za 25 zł ....A teraz robię sporo mniej km, pozatym buda się chce koniecznie ze mną pożegnać i się nie opłaca w ogóle......

Np takie wróżenie z fusów - 8 beny , 10 gazu , sekwencja 2 tys , koszt 100 na benzynie - 43 zł , gaz -25 ( po 2.5 jest ?? ) więc znowu po pi razu drzwi , zwraca się po ok 10tys km , następne 10 tys już latasz taniej , chyba że ktoś kupuje auto na 10tys km i rok :D

Gaz nie opłaca się tylko przy bardzo ekstremalnie niskich przebiegach typu nie wiem 2 tys km rocznie ?? ale to nawet jeżdżąc do kościoła w niedzielę zrobisz więcej , ja nie lubie jeździć , staram się mało jeździć a w rok pykało zawsze koło 8-10tys....

Albo jak ktoś jeździ 99% po mieście , chociaż wtedy latem i wiosną też zaoszczędzi , tylko zimą nie.....

A w przypadku młodego auta z superkomupterem z nasa lepiej chyba kupić bez gazu i samemu założyć , niż kupić z zaniedbanym gazem i siać urban legends że gaz jest do dupy, bo śmierdzi , bo szczela bo nie jedzie.....

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Ja swoją benzyną 100 km robię za 30 złotych i gaz mi się nie opłaca, rocznie robie około 15 kkm i głownie jest to jazda po mieście i po wioskach, praktycznie nie robie jednorazowo więcej niż 50 km. więc na każde 100 km oprócz gazu często używał bym benzyny i w ogólnym rozrachunku wyszedł bym na to samo :)

Pozatym mam bezpośrednie porównanie z ziomkiem co jeździ leonem 1.6 lpg którego 100 km razem z benzyną na rozruch kosztuje też około 30 złotych.

W dniu 22.06.2014 o 08:41, michoa napisał:

W -20 po 2min 3l piec ci chodzi na gazie :D ?? to kiedy ci ta instalacja przełącza jak płyn ma -12 :D ??

maks 1km przy -14st, płyn 25stopni

zwykle wystarcza ok 1min na jałowych

transport bus + 4os

stała trasa Łódź-Paryż-Łódź
PW, GG lub 663 231 860

W dniu 22.06.2014 o 12:56, Nico napisał:

Ja za 100zł robie ok.230km (silnik benzynowy ze stajni WV, 101KM, 8V generalnie nie do zajebania) ,dlatego poluje na 1.9tdi, droga do roboty to trasa przez wioski.

Chyba ze kupie w benzynie i dam zalozyc gaz sekwensyjny.

1.6 sr ? :D ten kloc w piździec pali mimo że niejedzie. takie spalanie osiąga ziomek w a4 1.8t

W dniu 22.06.2014 o 15:05, IZO napisał:

1.6 sr ? :D ten kloc w piździec pali mimo że niejedzie. takie spalanie osiąga ziomek w a4 1.8t

1.6 AFT, fakt spalanie podobne jak piszesz, w 1.8T i do tego slabo sie odpycha.

W dniu 20.06.2014 o 21:45, wueska napisał:

Nie ma sensu pakować kasy w niemieckie auto które jest stare skoro dostaniesz za to prawie świeżego francuza(nie celuj w renault są dla specyficznego odbiorcy) czy włocha. Puki co Włoskie silniki są nie do podjebania, miekka praca lepsze osiagi od niemca i niskie koszty utrzymania. Nie można porównać tego z żadnym łomotem PD. Nawet francuzom wyszło zarówno 1.6 jak i 2.0 pracują lepiej i stabilniej niż niemiecki napierdalacz.

Wueska, chyba jednak mylisz sie.

Z czesciami do niemcow nie bylo nigdy problemow, a jesli chodzi o wloskie auta to na przykladzie alfy 159, przez kilka miesiecy nie szlo nigdzie kupic przedniej piasty kola z lozyskiem ani w ASO, ani nie bylo zamienikow. A to przeciez auto produkowane do 2011r. !

Nie wiem dlaczego twierdzisz ze koszty utrzymania auta wloskiego sa niskie ? porownujac z niemieckim dieslem to raczej nic taniej nie wyjdzie.

(Nie mam na mysli zjebanych 2.0 tdi 140KM z poczatkow produkcji)

Rynek części zamiennych to 2 strona medalu, nie każdy zamiennik się opłaca. Świetnym przykładem są świece do forda kupujesz za 50zł oryginalne świece i jeszcze ci resztę wydają(2.0 16V z mondeo mkIII). Do VW jest dużo zamienników śmieci, to samo tyczy się francuzów trzeba na prawdę uważać. 2.0TDI sprawia problemy w każdym roczniku, nie jestem wpatrzony w francuzy ale pracuje jako elektryk samochodowy wiem jakie wozy i na co przyjeżdżają. Uwierz mi że nie miło codziennie wystawiać diagnozy na tysiące złotych. Nie wiem w czym rzecz ale cholernie problematyczne są filtry cząstek stałych w niemcach, zresztą ten w francuskim 2.2 też ma swoje nastroje ale niemiecki czasem doprowadza mnie do pasji.

W dniu 29.06.2014 o 11:47, enduromaster napisał:

to jest bardziej auto do jazdy niż do wygłupów,

chcesz się powygłupiać to poszukaj civica jeśli ma być honda albo coś z rwd

No zgadza się ale ja pytam tylko teoretycznie, bo ludzie się spuszczają jak to a4 się rewelacyjnie prowadzi, że trzyma się jak głupie a ja uważam że pod tym względem to ryjący przodem kibel.