bartosz92 Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) Witam! Jako iż jestem początkującym motocyklistą(nie licząc blisko ~20k km na 50ccm biegówce) nie wiem, JAK szukać części. Mój motocykl to honda VT 250-FII(aka MC08 lub ew VT 250F bo to tylko szczęki). I teraz tak, jak zauważyłem części mają swój jakiśtam "kod". I zauważyłem też, że oczywiście konkretna część może pasować do wielu modeli(szczególnie w przypadku takich rzeczy jak właśnie szczęki). Oczywiście nie ma mowy o tym, że gdzieś w sklepie znajdę tak po prostu jakiekolwiek części do tego modelu. Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje jakaś baza danych czy coś, w której bym mógł sprawdzić np z jakich modeli takie szczęki będą pasowały również do mojej hondy. Np na takiej zasadzie: Szukam swojego modelu, swojego rocznika. Pokazują mi się oznaczenia części i dopiero mając taką podstawę szukam odpowiednich szczęk. Albo może znacie jakiś sklep w warszawie, gdzie mogę znaleźć taki "rarytas"? Ew zamówić? Inaczej trzeba będzie przerabiać jakieś inne, podobne :/ Edit:Czy np mogę się sugerować czymś takim? http://www.sklepmotocyklowy.pl/pl/produkt,1991,szczeki-hamulcowe.html Tutaj np jest napisane, że są zgodne m. in z hondą CB200(zakładając roboczo, że jest to model znacznie bardziej popularny). To znaczy, że mogę szukać po sklepach szczęk pasujących do CB200 i kupić? Czy raczej takie źródła nie są wiarygodne? Edytowane 22 Października 2013 przez bartosz92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek96 Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 A w serwisie Hondy byłeś ? Nie zawsze jest drogo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 katalog EBC Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz92 Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) A w serwisie Hondy byłeś ? Nie zawsze jest drogo ...A to jest opcja, żeby tam kupić części do niespełna 30-letniego motocykla? A co do katalogu EBC,to nie jest przypadkiem ta firma, której okładziny się ścierają po dwóch tygodniach? Bo brat mi coś mówił, ale nie pamiętam czy to było EBC, czy może jakas inna podobna z nazwy Edit:W katalogu EBC nie ma VT 250F, jest tylko jakaś FD(ale to '83, a moja jest '84) Edytowane 22 Października 2013 przez bartosz92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Larsson w swoim sklepie podaje, do jakich innych motocykli pasuje dana część. Sprawdziłem na szybko i nie widzę tam szczęk do VT 250, dlatego opcja numer 2: Rysunki (i wymiary) tarcz, klocków i szczęk znajdziesz w katalogu TRW. Dobierzesz coś po samym kształcie szczęki. Zapytaj w InterMotors albo w dowolnym sklepie z częściami, gdzie mają katalog TRW (chyba że rysunki są też w internetowym, nie pamiętam). To właściwie takie samo rozwiązanie jak w Klasie, ale dla pewności weź ze sobą szczęki i jedź do sklepu, który ma tego sporo na stanie, zamiast zamawiać w ciemno. Edytowane 28 Października 2013 przez Arcer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DK Motocykle Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Tutaj masz katalog goldfren : http://www.goldfren.cz/_download_catalogs/_catalog_pads.pdfNa końcu są klocki hamulcowe z wymiarami. Najpierw porównaj sobie swoje z klockiem o numerze 025 bo takie idą do Twojego modelu ale od 1988r. Może nie mieli danych z wcześniejszych roczników i nie uwzględnili tego w katalogu. Jest szansa że będą pasować. Cytuj Największy w Zielonej Górze Sklep motocyklowy - DK Motocykle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi