Skocz do zawartości

Agrotrajka, kartoflowóz - jakieś pomysły?

Rekomendowane odpowiedzi

Z pewnych powodów na codzienną jazdę zimą (nie turystyczną) żaden z moich zaprzęgów ze zbokowozem nie wchodzi w rachubę. Potrzebuję trajki, ale "custom" traje odpadają, choćby ze względów towarowych, o kosztach i czasie budowy nie wspominając. No i agrotraje dużo bardziej mi się podobają, a w mieście to niezwykła rzadkość.

Chodzi o coś najlepiej w tym stylu:

69474745_1_1000x700_trajka-i-wsk-125-byd

Lub nawet w tym, jak się nie uda

11_mz_trike.jpg

Bazą będzie chiński naked 125-200cc, być może od wiosny by się go stuningowało butlą i reduktorem.

Pojazd ma przede wszystkim:

-powstać przed pierwszym śniegiem

-na rzeczonym śniegu się nie wypierniczyć

-jeździć, zapierniczać nie musi, na codzień 60-70km/h vmax mi starcza

-mieścić się w przesmyku o szerokości 120cm (jak się wkurzę, to uda mi się go powiększyć do ~124, także szału nie ma) - dlatego zbokowóz odpada na te 3 mies. w roku

-nie wmulać 5 czy 7l na stówę

-móc przewieźć wór paszy dla kuraków albo węgla, pasażerów nie

-pasować pod tanie zimówki do 4" szerokości - czy to motocyklowe, czy samochodowe. Przednią już mam.

Proszę o wszelkie sugestie dotyczące konstrukcji, napędu, pochodzenia części z pojazdu xxx itd.

Most tylny z Malucha byłby fajny, ale jest deczko za szeroki, rozstaw kół jest mniej-więcej taki jak u mnie max szerokość pojazdu.

Może jakieś quady z tylnym dyfrem?

Edytowane przez c64club

www.grzegorski.net - witrualny kącik mojego warsztatu

Tutaj coś w podobie na chińczyku

awym.jpg

Most (wzór felg) jest jak u mnie w suzuki carry.

A tutaj możesz kupic takiego i części, ewentualnie podpatrzec to i owo.

http://www.alibaba.com/showroom/tricycle-moto.html

Edytowane przez spidergarage

Znajomy miał kiedyś podobna mz do tej ze zdiecia,z tylu mial skrzynie biegow z cała zawiechą od trabanta,biegów miał w sumie 16 do przodu i 4 do tylu,nie wiem jak z szerokoscią,ale jest to proste w budowie bo z trabanta wykrecasz kilka śrubek i caly przód wyjeżdża na kołach,żakladasz tylko zebatke na walek skrzyni i masz gotowy napęd traji.

A ja się zastanawiam jak miałaby wyglądać rejestracja tego patentu, no chyba że to typowy pojazd "rolniczy" nie na drogi. Bo tak sobie patrze na fotki i naszła mnie myśl aby zakombinować taki patent na czymś mocniejszym z paką dla 42kg psa na wyjazdy w "teren"

Praevenire melius est quam praeveniri

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  W dniu 26.09.2013 o 15:03, spidergarage napisał:

Tutaj coś w podobie na chińczyku

awym.jpg

Most (wzór felg) jest jak u mnie w suzuki carry.

A tutaj możesz kupic takiego i części, ewentualnie podpatrzec to i owo.

http://www.alibaba.com/showroom/tricycle-moto.html

.

.Ten to super ,fajny.

Mazda, nie znam się na samochodach, jak będe się brać za budowę, to już się dowiem, jak się nazywam ów "most" - na razie o moście malucha syszałem z kilku źródeł.

Roman, fajne to.

Ale te cholery nadal mają powyżej 120cm szerokości, tak samo jak wszystkoe "papaje" z Allegro, czyli odpadają.

www.grzegorski.net - witrualny kącik mojego warsztatu