Gość Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) SPROSTOWANIE szlifować można magnesówką. Różnice w luzach zaworowych między ssącym a wydechowym polegają na temperaturze nagrzewania się zaworów, wydechowy zawsze ma większą temperaturę i przeważnie to na nim powstaje większy luz (pomijam gaz montowany w samochodach gdzie spalanie gazu ma inną temperaturę stąd regulacje) Tak samo masz większe ssące od wydechu, łatwiej napełnić cylinder niż go opróżnićPodam przykład dla silnika samochodu 1.4 w toyocie- ssący 0,15 do 0,25 średnia powinna wyjść 0,20 wydechowy 0,25 do 0,35 średnia powinna wyjść 0,30 Krótko, dlatego robi się większy luz na wydechowym, ponieważ podczas pracy bardziej się nagrzewa i równa się z mniejszym luzem ustawionym ssącym. Stąd różnice w regulacji - chyba o to pytałeś mało spójny wywód jest powdem wizyty sasiada Edytowane 2 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koroviov Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Chodziło mi o to, że na dwóch zaworach wydechowych w jednym cylindrze mam różne luzy. Jeden jest 0,2 raczej ciasne, a drugi 0,3. Oba są w tolerancji, tyle, że jeden w górnej, a drugi w dolnej. Pozdrowienia dla sąsiada ;) Cytuj "Leję na fałki i śmierdzące cwajtakty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Ja papierem się nie bawie, bo okoliczny mech za przeszlifowanie płytki na magnesówce bierze 3zł, i robi mi od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) :blink: Edytowane 2 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Ja kiedyś przyjechałem do szlifierza nieogolony i nic nie mówił....dziwne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Nie żebym się upierał przy tzw. druciarstwie. Ale jeżeli spoleruję tak ze 0.05 papierem ściernym o drobnym ziarnie, to czemu miałoby to zaszkodzić? Powierzchnia będzie równa i gładka, a płytka leży w szklance więc nie sądzę, żeby to było mocno szkodliwe. Jeśli w ogóle. Oczywiście biorę pod uwagę argument, że nie, bo tak się nie robi ;)Tak się nie robi ponieważ na papierze ściernym nie uzyskasz równoległości płaszczyzn płytki a to bardzo ważna sprawa.Nawet jak uda Ci się doszlifować ręcznie i uzyskasz prawidłowy luz to zawór nadal będzie głośny a radykalnie zwiększą się opory pracy szklanki w swoje studzience i po pewnym czasie rozbije go na owal. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Żart ze szlifowaniem płytek ręcznie oszczędzając 5 zł. był nie na miejscu mógł zostać źle odebrany, nie pomślałem że czyta to młodzież i może to wziać na serio, za co przepraszam tylko nowe lub magnesówka. Tak to jest pisać przedwczesnym garażowym Kazimierzu Alkohol i żart nie idą w parze pozdrawiam jutrzejszych solenizantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Ma być jak najrówniej najlepiej w środku tolerancji. Tyle dalsza dyskusja na temat wałkowany jest bez sensu. Szlifowanie n magnesówce i jest to dopieszczenie. Czasem co rzadko się zdarza może być podana wartość graniczna między zaworami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi