JanuszK30 Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 moze ale trzaski bylyby raczej metaliczne, Ty napisalas ze takie nie sa Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KARDAN-IN Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Zablokowanie sprzęgiełka jednokierunkowego jest możliwe, ale efekt byłby prosty i złożony. Po odpaleniu silnika, przełożenie/napęd w drugą stronę rozniesie rozrusznik na strzępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tamka Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Zdecydowanie głuche uderzenia. O wiem, tak jaby ktoś po drugiej stronie sciany chciał głową zrobić dziurę na moja stronę. Tak uderzył słabo dwa razy i chyba mu przeszło :) Cytuj Blackbird uległ zniszczeniu na skutek przejechania przez autobus. Ja trzymam się na śrubkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 a moze ktos walil glowa w sciane jak odpalilas vstroma... a nie byly to po prostu wybuchy nie przelalonej mieszanki czy tez uciekanie zaplonow na ktoryms z cylindrow? Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Mnie to krzywym zaworem pachnie. Przyczyn może być tyle że na debatę w stylu co by tu... nie ma sensu. Trzeba rozkręcać po kawałku silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tamka Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) :laugh:Chyba nie było nikogo po drugiej stronie ściany.Nie mniej zablokowanie sie silnika nie jest normalne, niezależnie co potem słyszałam. A właśnie, jakiś spóźniony zapłon? Mógłby tak uderzyć?ed. a może za wczesny, bo przypominając sobie teraz wszystko wydaje mi się że silnik jakby zachwiał się w pracy podczas tego uderzenia.Wybuchy nie przepalonej mieszanki to chyba nie, suzi czasami lubi sobie huknąć w chwili mocnego odjęcia gazu, ale to zupełnie inny odgłos Edytowane 13 Lutego 2013 przez Tamka Cytuj Blackbird uległ zniszczeniu na skutek przejechania przez autobus. Ja trzymam się na śrubkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 zdjac pokrywe obejrzec sprzeglo, zdjac druga sprawdzic sprzeglo kirunkowe, zdjac trzecia i sprawdzic ustawienie zaworow... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tamka Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 No i tak właśnie będzie. Zagonię jutro do roboty chłopaków, oczywiscie będe kontrolować to co wymyślą :laugh: Cytuj Blackbird uległ zniszczeniu na skutek przejechania przez autobus. Ja trzymam się na śrubkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Nie chciałbym wróżyć z fusów ale kilka lat temu miałem identyczny przypadek z GPZ1100 na wtrysku.Lał na jednym wtryskiwaczu i utopił cylinder, właściciel pokręcił wałem do tyłu i nadmiar paliwa przelał się zaworem wydechowym do tłumika a potem odpalił go z guzika. Grzmot w garażu spowodował odpadnięcie tynku ze ściany a kolektor wydechowy odjechał od tłumików.Po kilu dniach motocykl trafił do mnie ponownie zalany bez możliwości pokręcenia rozrusznikiem.Może tutaj leży przyczyna ? Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tamka Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Czy możliwe jest że paliwo sobie pocieknie gdy silnik nie pracuje?Może po prostu popatrzeć czy gdzies nie kapie do kolektora zanim cokolwiek zacznie się robic? Nie będe ukrywać że z mojego punktu widzenia byłaby to najbardziej optymalne wyjaśnienie chyba było czuć zapach benzyny Edytowane 13 Lutego 2013 przez Tamka Cytuj Blackbird uległ zniszczeniu na skutek przejechania przez autobus. Ja trzymam się na śrubkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Czy możliwe jest że paliwo sobie pocieknie gdy silnik nie pracuje?Może po prostu popatrzeć czy gdzies nie kapie do kolektora zanim cokolwiek zacznie się robic? Nie będe ukrywać że z mojego punktu widzenia byłaby to najbardziej optymalne wyjaśnienieMożliwe bo po włączeniu zapłonu pompa paliwa już rozpoczyna pracę.Może wypada sprawdzić jak sługo pracuje i czy po kilku sekundach się wyłączy ? Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 sprawdz poziom i "sklad" oleju, to bedzie jakas podpowiedz... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tamka Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Dobrze :)Procedura będzie taka-obwąchanie czy czuć benzynę-czas pracy pompy-sprawdzenie oleju jeżeli to niczego nie wyjaśni cd. czyli odkręcanie pokryw Cytuj Blackbird uległ zniszczeniu na skutek przejechania przez autobus. Ja trzymam się na śrubkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tamka Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Wyniki : Zabawa z włączaniem i wyłączaniem zapłonu i nasłuchiwaniem pracy pompy: Wyłącza się po kilku sekundach samoczynnie.Ponadto po kilku powtórkach i przy użyciu nosa dało wyczuć się zapach jak na stacji benzynowej.Dobranie się do kolektora wykazało że wtryskiwacz drugiego cylindra rozpyla paliwo w chwili pracy pompy. Nie działo się tak za każdym razem tylko tak jak mu się chciało.Dalszych czynności poszukiwania przyczyny blokowania silnika zaniechaliśmy, ponieważ udało się dokonać kontrolowanej blokady :)Uruchomienie silnika nie spowodowało odpadnięcia tynku w garażu, ale spowodowało objaw który już opisałam wcześniej.Szybkie uruchomienie, czyli zapłon i bez zwłoki wciśnięcie startera uruchamia silnik i nie występują głuche uderzenia.Prawdopodobne jest więc bardzo że uszkodzony jest wtryskiwacz, bądź też coś z kabelkami ? Nie chciałbym wróżyć z fusów ale kilka lat temu miałem identyczny przypadek z GPZ1100 na wtrysku.Lał na jednym wtryskiwaczu i utopił cylinder, właściciel pokręcił wałem do tyłu i nadmiar paliwa przelał się zaworem wydechowym do tłumika a potem odpalił go z guzika. Grzmot w garażu spowodował odpadnięcie tynku ze ściany a kolektor wydechowy odjechał od tłumików.Po kilu dniach motocykl trafił do mnie ponownie zalany bez możliwości pokręcenia rozrusznikiem.Może tutaj leży przyczyna ? Ja to myślę że powinno byc inaczej, mniej więcej tak: Piotr Dudekmechanika-motocyklowa itd. dokunuje napraw........ itd..orazBezbłędne wróżenie z fusów: poziom ufności wróżby przewyższający wiarygodność dowolnego polityka, w tym premiera.:) No i na koniec No i zostanę praktycznie bez wypłaty, dobrze że dużo nadgodzin mam teraz Cytuj Blackbird uległ zniszczeniu na skutek przejechania przez autobus. Ja trzymam się na śrubkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Gratulacje i mam nadzieje, że tanio kupiłaś :biggrin:teraz tylko wymiana wtryskiwaczy i możesz testowaćPs. I koniecznie wymiana oleju z filtrem Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi