Skocz do zawartości

Pierwsze auto do 20 tyś zł

samonek4
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie auto do 20 tyś zł? Chodzi mi o to auto mało awaryjne i mało palące.

Zastanawiam się nad Peugeotem 107 1.0(68km) - rocznik 2010.

Samonek4 podpowiem Ci tylko jedną rzecz, co do marki i typu nie wypowiadam się, bo widzę że stoisz twardo na ziemi i nie szukasz mercedesa SL za 20 tyś. z 1998 roku o przebiegu 360 tyś km. z automatyczną skrzynią biegów. Wiedz jedno, że każdy model auta ma swoje małe (o większych wiedzą wszyscy) bolączki o których nie zawsze wie mechanik naprawiający wszystkiego typu auta. Podam Ci prosty przykład np. w Toyocie Avensis przy przebiegu od 30 do 150 tyś km (w zależności jak eksploatowana) zaczynają coraz mniej precyzyjnie wchodzić biegi, przyczyną są linki zmiany biegów które od strony skrzyni rozwulkanizowują się z pancerza, koszt to ponad 2000 zł. naprawić ani zregenerować się tego nie da, zamienniki nie nadają się. Drugi przykład: silnik Toyoty 2.0 D-4D z lat 2003-2006 (po 06' nie występuje)-ciężkie uruchamianie silnika (ciepłego tym bardziej) diagnoza mechanika może być różna, począwszy od świec żarowych a skończywszy na kompresji, a tu banał, rozrusznik (który wydawało by się że kręci prawidłowo) w tych modelach miał wadę konstrukcyjną, niewspółosiowo wyrabiający się wałek w nim, co przekłada się na brak tak zwanego kopa przy uruchamianiu silnika i stąd długie kręcenie do uruchomienia.

Dosyć tego mundrzenia do czego zmierzam, zachęcam Ciebie do sprawdzenia auta przed jego zakupem minimum u dobrego mechanika, a najlepiej w ASO danej marki, tam wiedzą gdzie siedzą babole w danym typie/modelu auta, +/- 300 zł. to niewielka kwota która potem może zaoszczędzić tysiące zł.

Czy wybierzesz: Śkoda Fabia, VW Polo, Renault Clio, itd. to połowa drogi, natomiast ocena stanu technicznego to druga połowa.

Powodzenia

Edytowane przez Gość

O VW słyszałem złe opinie - że się psują i często stoją w warsztatach. Dlatego VW omijam.

no tym to mnie zabiłes poprostu, Rodzice mają golfa IV 2003r w 1.9TDI 101KM od 6lat i oprócz hamulcy, filtrów i olejów nic nie wymieniał, no teraz szykuje mu sie rozrząd

Tez posiadam golf II -inna bajka wiec sie nie wypowiadam ale to samo co u taty. Duzo znajomych ma VW albo cos z gamy VAG i złego słowa nie słyszałem, tylko ze np. IV w dobrym stanie w polsce ciezko znalesc.

Wektor to inna sprawa.....

Nie wiem ile jest prawdy w opowieściach o awaryjności VW - może te wszystkie złe opinie o VW pisze konkurencja....

Przykład:

http://www.motofilm....tory-sie-psuje/

Edytowane przez samonek4

Są motory ze stajni VW, których zdecydowanie nie polecam, ale to chyba nie znaczy że wszystkie to padła. Jeśli nie słyszałeś opinii o 1.9TDI to nie wiem gdzie Ty żyjesz.

qxl7.png

Serwis, sprzedaż motocykli i samochodów osobowych

Ostrów Mazowiecka

793736001

Gość komandosek

Wektor to inna sprawa.....

Nie wiem ile jest prawdy w opowieściach o awaryjności VW - może te wszystkie złe opinie o VW pisze konkurencja....

Przykład:

http://www.motofilm....tory-sie-psuje/

Nikt Ci nie radzi byś kupił passata za 35 000. Podejrzewam, że i na auto za 20 000 Cię nie stać, ot tak zawracasz dupę.

Prawie 2 lata jeździłem Corsą D 1.3 CDTI, przy 90 tys. padła turbina.

Wymiana w ASO koszt 2 tys. (regenerowana) poza tym na zimnym silniku chyba ciszej chodzi C-360.

Wniosek: Ople to złomy, ale zaraz przecież to silnik Fiata, Fiaty też złomy.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem, zawsze to mniejszy obszar poszukiwań.

Przychylam się do podejrzeń Komandoska.

Edytowane przez fredo

widzę że stoisz twardo na ziemi i nie szukasz mercedesa SL za 20 tyś. z 1998 roku o przebiegu 360 tyś km. z automatyczną skrzynią biegów.

No byl taki jeden co kupil za 14 tylko w manualu i .... słuch o nim zaginał ....

Taaaaaaaaaaaaaaaka Panie okazja :biggrin:

ISRA: 27062
SREU: 614

Gość komandosek

A co do tej Hondy civic, to na prawde jestem zaskoczony jak dobrze to auto się prowadzi. Żadnej podsterowności, nadsterowności, jest fajnie wyważone i trzyma się drogi.

Kupiłem wersję dwudrzwiową, ostatnią wersję produkowaną w japonii. Za te kilka tysięcy masz zajebiste, dobrze wyposażone auto. Jedyne co, to szkoda że to nie diesel, lubię charakterystykę zbliżoną do Vki

Edytowane przez komandosek

Jak na pierwsze auto, niedrogie, poszukaj sobie clio 12, 16v. 75 KM nie zabija, ale skrzynie ma tak zestopniowaną, że daje dużo frajdy. I do 10 lat nie powinno być z nimi problemów (dwa takie miałem, a właściwie żona, jeden właśnie skończył 10 lat). Konstrukcja jest prosta, na mieście zadowala się 7 L, w trasie też daje radę, mało kosztuje w zakupie, mało w utrzymaniu, i na odsprzedaży za rok-dwa, jak dojrzejesz czego właściwie więcej potrzebujesz, dużo nie stracisz. Mało tam elektroniki, więc nie bardzo ma co się psuć :). I nie wydawaj więcej na pierwsze auto niż 10- 12 TPLN - szkoda kasy.

Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec)

Obecne nowoczesne silniki o zapłonie samoczynnym to bardzo mocno wysilone jednostki (stosunek mocy do pojemności), więc warto zastanowić się nad wyborem. Kolega wspomniał o Renault Clio - to udany samochód, Renault ma od dawna dobre silniki benzynowe. Silniki o zapłonie iskrowym, których ja w dzisiejszych czasach jestem zwolennikiem.