Skocz do zawartości

Kupno ramy z dokumentacją na Allegro (Sprowadzony motocykl na części)

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio szukam ramy z dokumentacją do motocykla. Znalazłem na Allegro sprowadzony motocykl przeznaczony na części. Wszystko ładnie pięknie, niemieckie papiery są ale sprzedający nalega się ,żeby umowa była spisana pomiedzy mną a niemcem (jego omijamy). Kiedy upieram się ,żeby umowa był spisana z nim to tłumaczy ,że w umowie będzie napisane ,że sprzedaje ramę do motocykla a nie motocykl. Czuję ,że potem moge mieć problemy z rejestracją ... co gość chce ugrać lub w co chce mnie wkopać ? Czy jestem przewrażliwiony ?

Czekam na zdjęcia brifu (?) maja być tam poieczatki informujace o wyrejestrowaniu zobaczymy czy z papierami jest OK

Czy mogę w jakiś sposób sprawdzić czy motocykla znajduje sie w bazie skradzionych pojazdów ?

Edytowane przez Cutin

Jest to standartowa procedura wsrod handlarzy jak kupowalem samochod tez tak mialem bo facet musial by czekac pol roku po zarejestrowaniu w polsce by go sprzedac w innym wypadku jesli sprzedal by wczesniej musial by chyba zaplacic jakis podatek lub cos takiego ze sprowadza samochdoy na handel .

... co gość chce ugrać lub w co chce mnie wkopać ? Czy jestem przewrażliwiony ?

to samo, co już było wyjaśniane poprzednim pytającym; facet unika płacenia podatków od zarobku, oraz uznania działalności handlowej za działalność gospodarczą, ze wszystkimi konsekwencjami (zus, podatki). przy okazji może ugrać kompletny brak odpowiedzialności za transakcję - nie masz dowodu na jego udział, w razie problemów bujasz się z fikcyjnym sprzedawcą zza granicy. co gorsza tamten mógł być uczciwy i zgłosić sprzedaż, co może oznaczać ryzyko posługiwania się sfałszowanymi dokumentami. sam się zastanów, czy gra jest warta świeczki

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

• 1 rok później...

A co sądzicie "w razie czego" o napisaniu drugiej umowy? Typu, że ja kupuję tę ramę od niego, żeby w razie jakichkolwiek problemów mieć jakiś dowód na to?

Sam na własną prośbę pakujesz się w kłopoty. Koleś proponuje Ci fałszowanie podpisu właściciela motocykla i potwierdzanie nieprawdy.

Zastanów się czy warto.

Sprawa druga to konflikt z US w przyszłości nieunikniony.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

Gdy sprowadzałem motocykle z Niemiec w marcu, poszedłem płacić podatek VAT-25, to Pani kazała napisać oświadczenie, że to ja motocykl kupiłem w Niemczech, i że przywiozłem go sam.

Oni głupi nie są i wiedzą o takich zagrywkach, jak piszesz Cutin. Oni sprawdzają w Niemczech, bo jest to łatwe i masz prokuratora na łbie za poświadczanie nieprawdy, przewalone ma koleś, którego podasz jako sprzedawcę, bo nie masz interesu go chronić. I macie przesrane, za głupich kilka parę stów podatku.