jazenek Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Witam. Pojeżdziłem dzisiaj motocyklem i zaczął mi strasznie skrzypieć tylny wahacz ( wczesniej nieraz lekko coś skrzypiało), nie wiem czy to amorki czy coś innnego . Spotkał się ktoś z was z takim problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 To na pewno wahacz a nie na przykład pas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Spotkałem się z takim czymś w japońcach, oznaczało to przeważnie że zawieszenie było zaniedbane i się skończyło. Wysypały się igiełki z łożysk, czopy zeżarła rdza a odlew pękł. Ale w Sofcie masz inny zawias, więc spoko. Pewnie dawno nikt nie zaglądał, bo nikt nie zagląda do tylnego zawiasu motocykla do momentu aż ten się zepsuje. I potem takie kwiatki wychodzą. Siądź na moto i słuchaj. Usiądź "mniej", potem "bardziej". Poskacz trochę i słuchaj co i gdzie. Z lewej czy z prawej, a może od dołu. Dobrze mieć kogoś do pomocy. Mogą to być amorki same w sobie, ale na to najmniejsza szansa. Prędzej osie mocującego amorki do ramy i wahacza. Oś wahacza też może skrzypieć, ale rzadko. Psiknij jakimś WD40 pojedyńczo w te poszczególne elementy i sprawdzaj czy piszczy. Jeśli przestało to dźwięk dobywał się z miejsca które właśnie psiknąłeś. Ale WD jest parszywe i wkrótce wyschnie, znowu zacznie piszczeć i to nawet mocniej. Trzeba rozebrać, czyścić, smarować i takie tam różno. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazenek Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 A może też skrzypieć pas przy bujaniu sie na motocyklu ? Bo mam takie wrażenie ,żę skrzypienie dochodzi właśnie z okolic pasa lub mocowania wahacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Nie sadze.Rama softail ma caly mechanizm resorowania nisko, wiec dziek dochodzi z dolu,Ale to nie pas tylko wlasnie ten mechanizm do ktorego rdza sie dostala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 No chyba że jest za mocno naciągnięty, ale też wątpię. Pas skrzypi przy obracaniu koła. Jakbyś miał moto na podnośniku i zakręcił kołem to byś mógł porównać rodzaj dźwięku. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazenek Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Też sądzę , że to nie pas, bo skrzypienie jest zarówno na postoju jak i podczas jazdy po nierównościach. Problem zdiagnozowany i czasowo naprawiony. Skrzypiał jeden z amorków , po gruntownym spryskaniu smarem silikonowy w sprayu na razie jest spoko. Podejrzewam ,że trzeba rozejrzeć się za nowym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi